05 Mart 2011 13:01

Gençler ‘çatışma’ istemedi!

Türkiye Üniversite Öğrencileri Bağımsız İktisat Kongresi’nin ikinci gününde en çok ilgi gösterilen oturumlardan biri de “Kürt sorunu” başlıklı oturumu oldu. Tek taraflı ateşkesin 1 Mart’ta sona ermesinden duydukları endişeleri dile getiren gençler, çatışmamaların yeniden başlamasını istemediklerini

Gençler ‘çatışma’ istemedi!
Paylaş
Asena Akarsu

Mimarlık amfisinde gerçekleşen oturumda 4 ayrı sunum yapılırken kürt sorununun hem ekonomik hem de siyasal alanda  ki sorunları sunumların konularını oluşturdu. İstanbul üniversitesinden Hakkı Güngör “kapitalist uygarlık ve demokratik özerklik” isimli sunumuna kürtçe konuşarak başladı. Kürt sorununun Türk ve Kürt halklarının el ele vermesi ile çözüleceğini söyleyen Güngör kürt halkının isteği olan demokratik özerkliğin bölgesel özerklik ya da federalizm ile karıştırılmaması gerektiğini belirtirken demokratik özerkliğin temelinde yatanın en küçük alanlarda dahi halkın komitelerle örgütlenerek kendi demokratik yapısını oluşturmak olduğunu söyledi.

Güngör ayrıca 1 mart tarihinde biten tek taraflı ateşkes için ise şunları söyledi “Yıllardır olduğu gibi bu ateşkes de heba edildi. Oysa hükümet çok küçük adımlar atarak dahi bu süreçi devam ettirebilirdi. Örneğin KCK’dan yargılananlar bırakılabilirdi ya da TMK mağduru çocuklar için adım atılabilirdi vb. Ama görüyoruz ki yine çatışmalı bir ortam oluşacak iki halkın analarının da yeteri kadar gözyaşı aktı artık bu savaşın bitmesi gerekiyor.” aynı oturumda “son 10 yılda bölgede ki ekonomik ve politik gelişmeler ve buna bağlı olarak emek hareketleri” başlığı ile sunum yapan ODTÜ öğrencisi Rıdvan Özkerim ise AKP’nin bölge’de uyguladığı politikayı eleştirdi. Hükümet’in zamanında “kadın da olsa çocuk da olsa gereğini yapın” dediğini hatırlatan Özkerim bu söylemden sonra 5 çocuğun hayatnı kaybettiğini belirtti. Özkerim ayrıca hükümetin bir çok olaya rağmen hala kendi politikalarını ileri demokrasi gibi göstermeye çalıştığını belirtti.

EKONOMİ BÜYÜYOR AMA KİM İÇİN?

İkinci gün yapılan sunumlarda öne çıkan oturumlardan biri de “Kalkınma ve Neo-Liberal Dönüşüm 2” başlıklı oturumdu. Dokuz eylül üniversitesinden Sinem uğurlu yaptığı sunumda bir yandan Türkiye’nin büyüyen rakamlarına ve gelirlerini arttıran işverenlere dair rakamlar verirken diğer yandan ise ülkede ki işçlerin ve emekçilerin çalışma koşullarına ve ekonomik durumlarına dair veriler sundu. İşçi ve emekçilerin çalışma koşulları ve ekonomik durumları kötüleştikçe işverenlerin ve şirketlerin karına kar kattığını belirten Uğurlu son dönemde çıkartılan torba yasa’nın da bu kapsamda düşünülmesi gerektiğini belirtti. (Ankara/EVRENSEL)


KADIN EMEĞİ DE TARTIŞILDI

“Kadın Emeği 2” başlığı ile yapılan oturumda yapılan sunumlarda kadın emeğinin nasıl daha ucuz iş gücü haline geldiği tartışıldı. Kadının çalışma yaşamında ve hayatın her alanında ikinci plana atıldığının vurgulandığı oturumda kadın sorununu ele alırken doğru bir çözüm için emekçi ya da burjuva kadın ayrımı yapmak gerektiği noktası ise dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

Kütahya ulaşım hakkına sahip çıkıyor

SONRAKİ HABER

Kadınlar ezber bozuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...