Akdeniz’de savaş gemileri çoğalıyor
Türk donanması, halen BM Güvenlik Konseyi’nin 1970 ve 1973 numaralı kararları doğrultusunda Libya açıklarında oluşturulan ve NATO’nun Napoli’deki üssünden koordine edilen “Birleştirilmiş Koruyucu” harekatına 3 fırkateyn ve 1 denizaltıyla katılıyor. Bu bölgede TCG Kemal Reis, TCG Gaziantep ve TCG Gökçeada fırkateynleri ile TCG Dolunay denizaltısı görev yapıyor. 4 donanma unsuru İtalyan ITS Garibaldi fırkateyninin komutasındaki harekatta önemli görevler üstleniyor.
Milliyet’in haberine göre, Türkiye’nin İsrail’e yönelik açıkladığı ağır yaptırımlar karşısında dikkati çeken seyrüsefer serbestisinin sağlanması konusunda, Doğu Akdeniz’de üç fırkateynin devriye gezmesinin hedeflendiği kaydedildi. Bu kapsamda Türk donanmasına ait üç savaş gemisi İsrail’e karşı görev yapacak. Kıbrıs Rum Kesimi’nin münhasır alan ilan ettiği bölgede petrol aramaya başlamasına karşılık, önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye de bir sismik gemiyle petrol aramaya başlayacağını ilan etmişti. Bu petrol arama işlemine de en az iki fırkateynin eşlik etmesi bekleniyor. Son yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında donanmanın 18 fırkateyninden 8’i ve bir denizaltı Akdeniz’de göreve çıkmış olacak. Doğu Akdeniz’de görev yapacak fırkateynlere yer yer korvetlerin ve denizaltıların da eşlik etmesi gündeme gelebilecek.
TÜRKİYE İLK ADIMI ATTI
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GRYK) İsrail’in iş birliği ile Kıbrıs’ın güneyinde petrol arama faaliyetlerini sürdürmesine misilleme yapmak isteyen hükümet ile KKTC devleti ilk adımı attı. Bu kapsamda Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) Kıbrıs açıklarında sondaj yapması için ruhsat verildi. Önümüzdeki süreçte Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması ile Kıta Sahanlığı Anlaşması ve imzalanacağı arama yetkilerinin de KKTC’deki tüm arama bölgelerini içereceği kaydedildi.
Almanya’ya gidişinden önce Esenboğa Havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise Türkiye’nin Akdeniz’deki petrol arama çalışmalarına yönelik bir takvim olup olmadığı sorusu üzerine, bölgede fiili bir durum olduğunu ifade ederek, “KKTC ile kıta sahanlığı anlaşması imzalanarak onun çizdiği sınırlar dahilinde sismik aramalarımızı biz de fiili hale getiriyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)
Türkiye’nin ‘talip’ olduğu insansız uçakların Afrika Boynuzu ve Arap Yarımadasın’daki gizli üslerde cirit attığı iddia edildi. ABD’de yayımlanan Washington Post gazetesinin ABD’li yetkililere dayanarak verdiği haberde, bu üslerin Somali ve Yemen’de El Kaide’ye bağlı örgütlerle mücadele kampanyasının bir parçası olduğu belirtildi.
Haberde, üslerden birinin Etiyopya’ya diğerinin ise Hint Okyanusu’ndaki Seyşellere inşa edildiği bildirildi. Küçük bir insansız uçak filosunun bu ay Seyşel adalarında deneysel operasyonlara başladığı, bu operasyonların, uçakların adalardan Somali’yi etkin bir şekilde denetleyebileceğini gösterdiği ifade edildi. Gazetenin haberinde, ABD ordusunun Afrika ülkesi Cibuti’deki üslerden kalkan insansız uçaklarının da Somali ve Yemen’de keşif uçuşu yaptığı, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) da Yemen üzerine insansız uçaklar konuşlandırmak için Arap yarımadasında gizli bir uçak pisti inşa ettiği iddia edildi. Beyaz Saray’dan haberle ilgili olarak henüz yorum gelmedi.
Evrensel'i Takip Et