Aldıkları cezaları vatandaştan çıkarıyorlar
Türkiye’de hizmet veren GSM operatörleri faturasız hat kullanan müşterilerinden 1.1 TL’lik ‘telsiz kullanım ücreti’ adı altında yeni bir ücret (vergi) almaya başladı. Kontör yüklediklerinde, yaptıkları ödemelerin içine tüm vergiler dahil edilmiş olan hazır kart kullanıcıları yeni vergiye tepkili. Örneğin bir telefon hattına yüklenen 20 TL’lik bakiyenin içinde bir çok vergi ödeyen vatandaşlar, bundan sonra 20 TL bakiye ödendiklerinde hatlarına sadece 18.9 TL’lik yükleme yapmış olacaklar.
GSM operatörleri konuya ilişkin henüz kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapmadı. Üstelik bu uygulamayla birlikte ödenmeyen bir aylık 1.1 TL’lik ücret diğer aya devrediliyor. Hazır kart kullanıcısı üç ay yükleme yapmazsa, dördüncü ayda yapacağı kontör yüklemesinde, 4.4 TL’lik ekstra bir ödeme yapacak.
CEZAYI KULANICILAR MI ÖDÜYOR?
Geçtiğimiz haziran ayında Rekabet Kurulu, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş’ye, distribütörlerine ve bayilerine yönelik uygulamalarının Rekabet Kanununu ihlal edip etmediğinin belirlenmesi amacıyla başlattığı soruşturma sonucunda yaklaşık 92 milyon liralık rekor bir ceza kesmişti.
Turkcell’in ödediği bu cezayı abonelerine ödetmeye çalıştığı iddia ediliyor. Diğer bir iddia ise, faturasız hattan bu ücreti talep etmeyen Turkcell, faturalı hatta geçen kullanıcı sayısının az olması nedeniyle, faturasız hat müşterilerini faturalı hatta geçmeye zorladığı yönünde.
Turkcell’in bu ücreti kullanıcılarından talep etmesinin ardından sırasıyla Vodafone ve Avea’da kullanıcılarından bu ücreti talep etti. Bu sayısal hesaplamalara göre yıllık bir kişi toplam 13.2 ‘telsiz kullanım ücreti’ ödeyecek. Milyonlarca cep telefonu kullanıcısı olduğu göz ününde bulundurulursa bu rakam yıllık yüz milyonlarca TL ek gelir (vergi) anlamına geliyor. Böylece GSM şirketlerine kesilen ağır para cezaları bu vergiden rahatlıkla sağlayabilecek.
YARGIYA TAŞINACAK
Konuyla ilgili görüş belirten Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Şükran Eroğlu hak ücreti adı altında alınan bu vergilerin tüketicileri mağdur ettiğini söyledi. Anayasanın 172. maddesinin “devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder” dediğini hatırlatan Eroğlu, şirketlerin kamu yararın göre hareket etmediğini belirterek, şirketlerin tüketiciler üzerinden para kazanmaya çalıştığını, bunun da kamu yararına olmadığına vurgu yaptı. Elektronik Haberleşme Kanun Tasarısı Yönetmenliği’ni inceleyeceklerini söyleyen Eroğlu, “bir mağduriyet olursa hukuki sureç başlatacağız.
Konu ile ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) yazı yazacağız. Devlet denetleme yapmalı, BTK GSM şirketlerini denetlemeli ve bu şirketleri uyarmalı. Anayasada yer alan sosyal devlet ilkesine göre devlet tüketicileri korumalı” dedi. Eroğlu, ayrıca uygulamanın başlamasının ardından cep telefonu kullanıcılarının sürekli kendilerine danıştığını ve konuyla ilgili bilgi almaya çalıştığını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
GSM OPERATÖRLERİNE VERİLEN BAZI CEZALAR
* 09.06.2011- Rekabet Kurulu, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş’ye, distribütörlerine ve bayilerine yönelik uygulamalarının Rekabet Kanununu ihlal edip etmediğinin belirlenmesi amacıyla başlattığı soruşturma sonucu 91 milyon 942 bin 343,31 lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.
*15 Ağustos 2011’de BTK’nin kurum internet sitesinde açıklanan karara göre Turkcell İletişim Hizmetleri’ne 2010 yılı cirosu olan 8 milyar 172 milyon 652 bin TL’nin onbinde 14’üne karşılık gelen 11 milyon 442 bin TL. Vodafone Telekomünikasyon’a 2010 yılı cirosu olan 3 milyar 4 milyon 211 bin TL’nin onbinde 13’üne karşılık gelen 3 milyon 905 bin TL ve Avea İletişim Hizmetleri’ne 2010 yılı cirosu olan 2 milyar 497 milyon 421 bin TL’nin onbinde onbeş’ine karşılık gelen 3 milyon 746 bin 130 TL idare para cezası kesildi.
* 22.08.2011 tarihinde Avea İletişim Hizmetleri’ne, imtiyaz sözleşmesi ve ilgili mevzuattan kaynaklanan, hazine payına ilişkin yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmemesi sebebiyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 169.317,81TL para cezası kesildi.
* Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetim Genel Müdürlüğü Reklam Kurulu’nun 14 Haziran 2011 tarihinde yaptığı 189’uncu toplantısında Avea İletişim Hizmetleri’nin “Fark Fatura”da isimli tarifesinin tanıtımında ana vaat kısmında eksik bilgi vererek tarifenin ücreti konusunda tüketicilerin eksik bilgilendirildiğine yer verildi ve 147 bin 932TL idari para cezası verildi.
* 03.08.2011 - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) tarife değişikliğini değişikliğe girmeden önce sadece internet sitesinde duyuran Vodafone’ye Tüketici Hakları Yönetmeliğinin (THY) 9. maddesine göre idari para cezası verdi.
*Şubat 2010 yılında Reklam Kurulu, tüketiciyi yanılttığı gerekçesiyle Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.’ye toplam 268 bin 800 TL, Avea’ya 134 bin 400 TL ceza verdi.
*Aralık 2009’da Rekabet Kurulu, uygulamalarıyla 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal ettiği gerekçesiyle, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş’ye 36,1 milyon lira idari para cezası verdi.
*Haziran 2011’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, Turkcell’e gizliliği ihlal ettiği gerekçesiyle para cezası verdi.
VATANDAŞ TEPKİLİ
GSM operatörlerinin uygulamasına cep telefonu kullanıcılarından tepki geldi. Konuyla ilgili konuşan aboneler, “Zaten Hazırkartlara yüklenen krediler (kontör) içinde bu ücret mevcut, neden aynı vergiyi iki defa ödüyoruz?”diye soruyor.
Ferit Arslan: GSM operatörleri haksız bir kazanç sağlamaya çalışıyor. Yani kullanıcılar faturalı hat kullanmaya yönlendirilerek zor dutumda bırakılıyor. GSM operatörlerine kesilen cezalar, kullanıcılara ödetiliyor olabilir,
Süleyman Öztop: Bir çok fatura ödüyoruz, bir sürü vergi ödüyoruz. Neden halk bu konuda tüketiciler bilgilendirilmiyor. Zaten aldığımız krediler içinde bu vergiler var, neden bizden aynı vergiyi iki defa alıyorlar? Bunun bir açıklaması olmalı. İnsanlara belli etmeden yansıtıyorlar. Buradan yetkililere sesleniyorum. Bu işle ilgilenmeleri, bu sorunu düzeltmeleri lazım.
Reyhan Çetiner: Cebimizden o kadar paralar çıkıyor ki nereye gittiğini bilmiyoruz. İşte akbiller, mavi kartlar, kredi kartları, ulaşıma yapılan zamlar... Cebimizden sürekli çıkan bir para var ama kimse bunun farkında değil. Hiçbir şey yokmuş gibi ama aslında öyle değil. Hiçbir şeyin farkında değiliz. Yetkililer bu duruma el koymalı.
Evrensel'i Takip Et