19 Eylül 2011 11:15

Elektriği bağlamak dağıtım şirketinin sorumluluğu

Emine Uyar Turan Kara

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Güzel, hukuksal problemi olmayan yapılara Gediz EDAŞ’ın elektrik vermekle sorumlu ve yükümlü olduğunu belirterek, “Yatırım programlarını, masraflarını, gelirini ona göre düzenlemek ve bunu yapmak zorunda. Hele böyle genel bütçesinin içinde çok fazla mali külfeti olmayan ve öncelikli olan (insanlar karanlıkta yaşayamayacağına göre) işlerin yapılması gerekiyor” dedi.

Gediz EDAŞ’ın uzun yıllardan beri sürdürdüğü bir politika olarak kendi hizmetlerini üçüncü şahıslara yaptırdığını ifade eden Güzel, “Yani, ‘paramız yok’, ‘ödeneğimiz yok’, ‘yatırım programına aldık 2-3 yıl yıl bekleyin’ gibi gerekçelerle aboneleri sıkıştırıyor. Elektrik almak zorunda olan, bekleyecek durumda olmayan insanlar da öyle veya böyle borç harç toplayabildiği paralarla yapıyorlar. Bu paranın bir miktarını daha sonra geri almak mümkün. Ama bu çok zahmetli ve uzun süreli bir iş. Tek tek abonelerin böyle bir geri alma süreci yaşamaları çok da doğru değil” dedi. Güzel, bu durumun TEDAŞ’ın özellikle İzmir’deki dağıtımdan sorumlu şirketinin yıllardır yaptığı ve alışkanlık haline getirdiği uygulamalarından bir tanesi olduğunu belirtti.

Gökçe Sitesi ile ilgili olarak projelerin çok önceden yapıldığını ve TEDAŞ’a onaylatıldığını belirten Güzel, bu yapının başvurusunu aldığında TEDAŞ’ın bununla ilgili hazırlıklarını da yapması gerektiğini belirtti. Güzel, “2-3 yıllık bir süreç geçmiş ve TEDAŞ burada hiçbir şey yapmamış görünüyor. İş yoğunluğu, eleman eksikliği, yatırım programı gibi gerekçe ve bahanelerle bu süreç işlememiş. Hukuk devletinden bahsediyorsak her şeyin kanunlar çerçevesinde imar kanununa uygun olarak yapılması gerekiyor. Bu konuda TEDAŞ’ın görevini yapmadığını, savsakladığını ve ertelediğini görüyoruz. TEDAŞ bir an önce bu sorunu önce geçici sonra da kalıcı olarak çözmek zorunda. Konut aboneleri bu işi yapmak zorunda değil. Sorumluluk ve çözüm tamamen dağıtım şirketinde” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


YAKINLARININ BAŞINA DA GELDİ

Güzel, kendi yakınlarından birisinin başından geçenleri örnek gösteriyor: “Ağabeyimin kendi kooperatifi Çiğli’de idi. TEDAŞ’tan önce, ‘Trafo binası için yer belirleyin’ dediler. Belirlendi. Sonra, ‘Trafo binasını da yapın’ dediler. O da yapıldı. Bir müddet sonra dediler ki, ‘Yatırım programında ödenek yok. Malzemeyi verelim. İşçiliğini yapın’. O da kabul edildi ve protokol imzalandı. TEDAŞ’a gidildi ve gerekli malzemenin olmadığı ortaya çıktı. Bu sefer abone durumundaki kişi malzemeyi de aldı. Bir sürü işçilik yapıldı ve epeyce paraya mal oldu. TEDAŞ bunu her yerde yapıyor”.

NE OLMUŞTU?

Gökçe Sitesi halkı 2010 yılının 11. ayından bu yana siteye elektrik bağlanması için mücadele veriyor. Gediz AŞ’nin sitede yaşayanların bugüne kadar kullandığı şantiye elektriğini kesmesi ile halk karanlıkta yaşamaya başladı. Gediz AŞ’ye yaptıkları başvurularda ise kendilerine “Ödenek yok” açıklaması yapıldı.

Evrensel'i Takip Et