21 Ocak 2003 22:00

İşgal gücü yola çıktı

Türkiye topraklarında konuşlanarak Irak saldırısına katılacak olan Amerikan askerleri yola çıktı. Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın ABD'deki yayın organlarına verdiği demeçler de, Ankara ile Washington arasındaki pazarlıkların sonuna doğru gelindiği yorumlarına sebep oluyor.

Türkiye'ye geliyorlar Körfez bölgesinde askeri yığınağını artıran ABD, 37 bin askerden oluşan bir birliği daha bölgede konuşlandırma kararı aldı. Associated Press ve BBC'nin haberlerine göre, bu konudaki karar, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld tarafından alındı. ABD'li yetkililer, bu 37 bin askerin "en azından bir bölümünün", Türkiye'de konuşlandırılmasının planlandığını söylediler. Washington ile Ankara arasında anlaşma sağlanınca, bu askerler Bağdat yönetimine karşı kuzey cephesini açarak, Türkiye ve Kuzey Irak üzerinden saldırılar düzenleyecekler.

Amaç işgal Söz konusu askeri birliğin özellikleri, Amerikan yönetiminin "ciddiyetini" ortaya koyuyor. Edinilen bilgiye göre, "Demir At Görev Kuvveti" adı verilen bu birliğin önemli bölümünü Texas eyaletinde yerleşik olan, ABD'nin en seçkin askeri birliklerinden 4. piyade tümeni oluşturacak. Bu tümen, Amerikan ordusunun en gelişmiş teknik donanıma sahip ve hızlı birliklerinden biri olarak tanınıyor. Tümende kullanılan savaş araçları arasında, M1 Abrams tankları, Bradley zırhlı araçları ve Apache taarruz helikopterleri yer alıyor. Gelecek olan 37 bin askerle birlikte, ABD'nin Irak'a yönelik saldırısında görev alacak askerlerin sayısı 180 bini bulacak. Üsler açıldı mı? Bu arada, Dışişleri Bakanı Yakış'ın demeç verdiği New York Times gazetesi ve ABD'nin resmi radyolarından NPR, Türkiye'nin askeri üslerini Amerikan ordusuna açmayı kabul ettiğini duyurdu. Yakış, radyoya Ankara'dan verdiği demeçte, "İzlenimimiz, onbinlerce Amerikan askerinin Türk toprakları üzerinden geçişine TBMM ve Türk kamuoyunun şu ana kadar destek vermeye hazır olmadığı yönünde" dedi. Ancak, daha küçük boyutta bir konuşlandırmanın ele alınabileceğini belirten Yakış, "İki tarafça da kabul edilebilecek düzeyin görülebilmesi için, askeri yetkililer Amerikan tarafıyla askeri düzeyde görüşme yapacak" diye konuştu. NPR radyosu da bunun üzerine, Türk tarafının, ABD'nin kısıtlı düzeyde asker konuşlandırmasına yeşil ışık yaktığını duyurdu.

Top askerlerde Dışişleri Bakanı'nın, New York Times gazetesine verdiği uzun demecinde de, aynı söylem yer aldı. Yaşar Yakış ise, gazetenin dünkü sayısında yer alan haberde, "Türkiye'nin üslerini Amerikan ordusuna açmayı kabul ettiğine dair bir ifadesi olmadığını" savundu ve şöyle dedi: "Biz sadece askeri makamlarımızı, ABD askeri makamlarıyla müzekare etmeye yetkili kıldık. Kuzey seçeneğini anlamsız hale getirmeyecek düzeyde bir işbirliği ne olabilir, onu iki ülkenin askeri makamları belirleyecek."

Evrensel'i Takip Et