9 Ocak 2003 22:00

Türk-İş 'çekince'sini iletecek

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, 1475 sayılı İş Yasası'nda değişiklik öngören tasarının 2821 ve 2822 sayılı yasalarla paket halinde yeniden hazırlanmasını olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, "ödünç işçilik, çağrı üzerine çalışma ve kıdem tazminatı" konusundaki çekincelerini dile getireceklerini bildirdi. Türk-İş Başkanlar Kurulu, kamu sözleşmeleri, çalışma hayatındaki gelişmeler ve hükümetin icraatlarını değerlendirmek gündemiyle dün toplandı. Başkanlar Kurulu'nun açılış konuşmasını yapan Genel Başkan Salih Kılıç, İş Güvencesi Yasası ve çalışma mevzuatındaki değişiklerin hükümetin işçiye olan bakış açısını ortaya koyacağını söyledi. İş Güvencesi Yasası'nın 15 Mart'ta yürürlüğe girmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Kılıç, İş Kanunu, Sendikalar Kanunu, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nun günün ihtiyaçları ile Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerine uymadığını kaydetti. Bu kanunların sosyal tarafların katılımıyla bir paket olarak ele alınması ve mutabakat temelinde yenilenmesi çalışmalarının 14 Ocak'tan itibaren başlayacağını bildiren Kılıç, "Kıdem tazminatı, ödünç işçilik ve çağrı üzerine çalışma konusundaki çekincelerimizi ileteceğiz" dedi. Asgari ücretin belirlenmesinde işçilerin geçim şartlarının göz önüne alınmadığını kaydeden Kılıç, Türk-İş'in yeniden asgari ücret belirlenmesi için çalışmalara en kısa zamanda başlayacağını vurguladı. Türk-İş'in tüm uluslararası sorunların çözümünün barışçıl yöntemlerle olması gerektiğini savunduğunu belirten Kılıç, "Süper güçlerin petrol kavgalarında akıtılacak tek damla kanımız yoktur" dedi.

İş Yasası uyarısı Türk-İş Başkanlar Kurulu, yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, zorunlu tasarrufların 2003 yılı içinde reel aşınmaya yol açmayacak bir düzenleme ile toptan ve nakit olarak ödenmesi talebi yer alırken, 2003 Şubat'ında olağan nema ödemelerinin yapılması gerektiğine dikkat çekildi. 2002 yılında ertelenen ikramiyelerin de Kurban Bayramı'ndan önce ödenmesi gerektiği belirtilen bildirgede, yeni İş Yasa Tasarısı'nın kıdem tazminatı, çağrı üzerine çalışma, ödünç iş ilişkisi, haftalık çalışma sürelerinin günlere göre dağılımı ve benzeri işçi karşıtı konulardaki önerilerini kesinlikle kabul etmeyeceği vurgulandı. Bildirgede, "Türk-İş'in onayını almayan ve çalışanların çıkarına aykırı değişiklikler yapılması durumunda Türk-İş geçmiş durumlarda gösterdiği tepkiyi aynı biçimde gösterecektir" denildi. İşçi hak ve özgürlüklerini ilgilendiren mevzuatın ve antidemokratik yasaların bir paket halinde ele alınması istenilen bildirgede, tarım ve orman işçilerinin tümünün İş Yasası kapsamına alınması gerektiği kaydedildi. 2003 yılı kamu toplu iş sözleşmeleri için 8 kişilik koordinasyon kurulu kurulacağı belirtilen bildirgede, sendikaların toplu sözleşme prosedürlerini kısa sürede tamamlayarak koordinasyon kurulu ile bağlantılı çalışacağı kaydedildi.

Kristal-İş'e destek Bildirgede, hükümetin kaçak yerli ve yabancı işçi çalıştırılmasına ve çocuk işçiliğe engel olması gerektiği ifade edilen bildirgede, hükümetten Cam İşverenleri Sendikası'nın Kristal-İş Sendikası'nın bağlı işyerlerinde sürdürdüğü sendikasızlaştırma girişimlerini derhal durdurulması talep edildi. Ayırca, Türk-İş'in Türkiye çapında ortak bir sendikal örgütlenme stratejisinin oluşturulması için çalışmalara başlayacağı duyuruldu.

Evrensel'i Takip Et