Güngör: İstismar ‘can yakmadan’ da önlenebilir
İstanbul ‘da özel bir hastanenin açılış töreninde konuşan Çelik, “Çok ciddi teftişlerde tespitlerimiz var. Ne alanlarda tespitlerimiz var; birincisi israf alanında. ‘Doktor bey yazıver ilacı lazım olur ya...’ Şimdi burada doktor arkadaşıma sesleniyorum; lazım olur diye ilaç yazılır mı? Hastanın keyfine göre ilaç yazmak doğru mu?
Suistimaller ise eczane-hastane, eczane-doktor, vatandaş-eczane ilişkilerinde de şunu ifade edeyim; biraz can yakacağız. Neden? Çünkü az sayıdaki bu yanlışın içinde olanların, bütün sağlık sektörünü, hekimleri ve sağlık çalışanlarını, eczanelerini karalamaya haklarının olmadığını inancı içindeyiz. O nedenle sağlık sektöründeki sorunları biliyoruz” dedi.
İstanbul’da üniversite başhekimleriyle toplantı yaptıklarını söyleyen Çelik, “Oradaki sorunları ‘tam gün’den başlayıp diğer alanlara varıncaya kadar enine boyuna, şu anda Sosyal Güvenlik Kurumunda değerlendiriyoruz. Onlara çözümler üretmeye devam edeceğiz. Ama bu tarafta israf ve suistimalleri engelleme görevi, hepimizin görevidir” diye konuştu.
‘İSTİSMARI ÖNLEYEN MADDEYİ SGK KALDIRDI’
Çelik’in sözlerini gazetemize değerlendiren İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör Eczane Alım Protokolünde daha önce bulunan ve istismarı önleyici maddeyi SGK’nın kendisinin kaldırdığını hatırlattı. Güngör şunları söyledi: “Haksız kazanç ve suistimalin önü vatandaşın ve kurumların canını yakarak kesilemez. Bunun önüne geçmek oldukça kolay. 2009 yılına kadar Eczane İlaç Alım Prokolünde yer alan bir madde vardı. Bu maddeye göre doktorun hastayı eczaneye yönlendirmesi, eczanenin doktor ile anlaşma yapması veya hasta-doktor anlaşmaları gibi durumlar suç unsuru teşkil ediyordu. Fakat bu madde 2009 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından suç olmaktan çıkartıldı. Sayın Bakanın ise bu konuda yapması gereken yeni yıl sonrasında yeniden imzalanacak olan ‘Eczane İlaç Alım Protokolüne’ bunu önlemek adına bir madde koymaktır. Bu haksızlığı önleyecek alt yapıyı oluşturmaktır. Sonuç olarak bu olaylarda bu işi yapmayanlarda mağdur edilmemeli. Eğer ki gerekli madde söz konusu protokolde yer alacak olursa bunun denetimini yapmak oldukça kolaydır. Biz bunu denetimlerde tespit edebiliyoruz. Bir hastanede bir poliklinikte üç hekim varken, reçete hep aynı doktora yazdırılıp ve hep aynı eczaneden alınıyorsa bu tespit edilebilir. İsraf konusunda ise vatandaşlar bilinçlendirilmeli ve ilaç kullanımına dair kampanyalar başlatılmalıdır. Suistimalin çok fazla olduğu ilaçlar, pahalı olan ilaçlar, diyaliz ilaçları, kan ilaçları ve buna benzer ilaçlar bunların ticaretini yapanlar var ama bunun kontrolü de reçetelerin denetim altına alınması ile mümkün. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et