7 Eylül 2011 08:53

Dayanışma için dayanışma

Aynur Seyrek

Emek Partisi Eyüp ilçe örgütünde kadınlar ikinci el eşya kermesi düzenledi

İkinci el giyim de geçmişten beri yaygın olarak başvurulan yöntemlerden biri. Kardeşler arasında, akrabalar arasında küçülenler, arkadan gelenlere devredilir. Geçmişte genelde yeni alınan tek giyim bayramlıklar olurdu. Artık bu bile tarihe karışmış görünüyor.

Eyüp’ün yoksul mahallelerinde kadınların büyük çoğunluğu Etiler, Ulus, Göktürk, Zekeriyaköy gibi semtlerde ev işlerine gidiyor. Kimi zaman bu evlerde onlara giysiler verilir. Bu giysilerin çoğu günlük giyim tarzlarına ve yaşam ortamlarına pek uymayan giysilerdir. Gecekondularda, kışın yakacak olarak kullandıkları da olur.

Tüm emekçi kadınlarla kadın olmanın her halini paylaşmak ve dayanışmak için, ortak sorunlarımızı paylaşmak ve çözüm yolları bulmak için ortaya çıkmış bir televizyon programı olan “Ekmek ve Gül” ile dayanışma için bir kermes düzenlemeyi düşündük. Hazırlıklarımızı yaptık ve Emek Partisi Eyüp İlçe Örgütü olarak, “Kriz bizi teğet geçmedi” sloganıyla kadınlarla dayanışma için dayanışmaya çağırdık kadınları.

 

Bayramlıklar kermesten

Çağrımıza destek ve ilgi büyüktü. Kermeste yüzlerce parça giyim eşyası yanı sıra oyuncaklar da vardı. İhtiyacı olduğu halde gurur meselesi yapıp yardım kabul etmeyenler, sadaka kültürü yaratanlara karşı minnet duygusu besleyip ezile büzüle yardımları kabul edenler, 50 kuruş - 1 lira karşılığında ihtiyaçlarını aldılar. Bu sayede biz de emekçiler arasında yok edilmeye çalışan dayanışma kültürünü geliştirmenin bir adımını atmış olduk. Hem kermese katılanlarla hem de Hayat TV ile dayanıştık.

Kadınlar da evlerinden getirdikleri giysileri, oyuncakları ile iki defa bizimle dayanışmış oldular. O kadar çok talep ve ihtiyaç olduğunu gördük ki, üç gün sürdürmeyi öngördüğümüz kermesi yoğun istekten dolayı bir haftaya çıkardık.

Bu bayram kermesten giyindi kadınlar ve çocuklar. Giysiler hiç eksilmedi, alışveriş eden gidip hem komşusunu hem de yeni giysiler getirdi. Bu kermesin devamlı olmasını isteyenlerin sayısı o kadar fazla oldu ki.

Sadaka kültürüne karşı

“Aman artık yoksul mu var?​” diyenlere karşın... Evet, “gizli” yoksullarımız çok. Gizli diyorum, kaymakamlık ya da belediyelerden yardım alabilmek için aylık olarak eline 250 TL gibi bir para geçmesi gerekiyor. Yani asgari ücret ile hem kirada oturup hem de çoluk çocuk bakmak zorunda kalanlar yoksul sayılmıyor.

Biz bu bayramda dayanışma sağlarken, ev emekçisi kadınların yoksulluğun ne kadar acı olduğunu da gördük. Ekmek parasını bir tarafa ayırıp, kalan üstünden de kermesimizden kendisinin ya da çocuklarını ihtiyacını karşıladılar. Eşlerine ve kendilerine “iş elbisesi” alan kadınlar, “yeni kıyafetlerimiz yok olup gidiyor, ne iyi etmişsiniz” dediler. Biz de onlarla kadın cinayetleri ile ilgili bildirilerimizi paylaştık ve dergimizden, televizyonumuzdan konuştuk.

Daha önce de Batman ve Diyarbakır’daki kadın derneklerine göndermiştik topladığımız giysileri. Bu kez mahallemizde bu tür bir dayanışmanın nasıl bir ihtiyaç olduğunu gördük. Bunu her yerde yapmak mümkün. Sadaka kültürüne karşı dayanışmayı büyütelim!

Evrensel'i Takip Et