25 Mart 2002 22:00

'Gittim, gördüm, aldım'

Ortadoğu turunun ardından ülkesine dönen ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, görüştüğü devlet temsilcilerine Irak politikasını onaylattıklarını söyledi. Cheney, Türkiye hükümetinden de, Afganistan'ın başkenti Kâbil'in güvenliğini sağlama görevini yerine getirmesini istediklerini anlattı. Cheney, ülkesine döner dönmez televizyon programlarında boy göstermeye başladı. Amerikan kamuoyuna doğrudan seslenerek, "Ortadoğu'dan eli boş döndü" yorumlarını boşa çıkarmayı amaçlayan "şahin" Başkan Yardımcısı, NBC televizyonundaki "Meet the Press" adlı programda, "Saddam bizim için çok büyük endişe. Bu bizim için bir numaralı öncelik ve bu tehdidin giderildiğini görmek için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

Özel, gizli görüşmeler... Dick Cheney'in en ilginç sözleri, Türkiye'nin de dahil olduğu 12 bölge ülkesinde yaptığı görüşmelerde, "Irak'a saldırılmaması için uyarılıp uyarılmadığı" sorusunu yanıtlarken sarf ettikleriydi. "Her ülkede özel, gizli görüşmeler gerçekleştirdim" diye konuşan Cheney, Irak konusunda bütün ülkelerin endişeli olduğunu, çünkü Saddam Hüseyin'in çok iyi tanındığını savundu. Beyaz Saray'ın "gölge başkanı" olarak tanınan Cheney, Irak'ın kitle imha silahları problemiyle nasıl başa çıkılacağı konusunda çok iyi görüşmeler yaptığını aktardı ve "Bu görüşmeler halen devam ediyor" diye konuştu. Saddam Hüseyin'in yarattığı tehdidin, El Kaide örgütünün bu ülkeyle işbirliğine girerek kitle imha silahları elde etmesi ihtimaliyle açıklamaya çalışan Cheney, bölge ülkelerinin de bu konuda kaygılı olduklarını iddia etti. Cheney önceki gün de, CBS televizyonundak bir programda gezisini değerlendirmiş ve "Arap ülkelerinin de kendilerinin kaygılarını paylaştıklarını" belirtmişti. ABD Başkan Yardımcısı, Bölge ülkelerinin Irak'a karşı bir Amerikan saldırısına karşı çıktıklarını doğrulamakla birlikte, devlet liderlerinin hepsinin de Irak'ın kitle imha silahı stoklarından endişe duyduklarını ve Bağdat rejimine karşı Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla harekete geçilmesini önerdiklerini anlattı. "BM Güvenlik Konseyi zaten bu konuda harekete geçmiş durumda" şeklinde konuşan Cheney, "Samimi olarak, orada Saddam hakkında iyi bir şey söyleyecek birini bulamadım. Pek çoğu, onun hedef listesinde olduğunu düşünüyor" dedi.

Kâbil bekçiliği Türkiye'ye NBC televizyonundaki konuşmasında Cheney, Türkiye'ye de özel bir yer ayırdı. Amerikan yönetiminin Türkiye'den, Afganistan'daki barış gücünün komutasını almasını istediğini hatırlatan Cheney, Türkiye'nin de bu sorumluluğu kabul etmesini umduğunu söyledi: "ABD, Türkiye'den, Afgan Uluslararası Güvenlik ve Yardım Gücü'nün sorumluluğunu almasını ve Kâbil'de güvenliği sağlamasını istedi. Bu çok önemli bir görev ve Türkler'in bunu üstlenmesini umuyoruz." Cheney, Beyaz Saray'ın Afganistan'daki planını anlatırken de, bu ülkede belli bir süre daha askeri saldırılarını sürdüreceklerini, bir yandan da 30 Nisan'dan sonra komutanlığı İngiltere'den Türkiye'ye devredilmeye hazırlanılan yabancı askeri gücü destekleyeceklerini belirterek, bu gücün de geçici hükümetin başkanı Hamid Karzai'ye yardımcı olacağını açıkladı. ABD Başkan yardımcısı, "Afganistan güvenliğe kavuşuncaya kadar çıkıp gitmeyeceğiz" sözleriyle de, bu ülkedeki askeri ve siyasi varlıklarını "uzun vadeye" yayacakları mesajını verdi. Ortadoğu sorunu konusundaki bir soruyu yanıtlayan Cheney, Yaser Arafat'ı "şiddeti durdurmamakla" suçlayarak, CIA Başkanı Tenet tarafından hazırlanan planı uygulamaya koymaması durumunda Filistin lideriyle görüşmeyeceğini yineledi.

Evrensel'i Takip Et