13 Ocak 2002 22:00

İyi ki köy hizmetleri var

Kara kış Doğu'da etkisini sürdürüyor. Yüzlerce köy yolu ulaşıma kapandı. Köy Hizmetleri 10. Bölge Müdürü Turgay Şahin, "Bir hafta çalışmasak bölgede yaşam biter" dedi.

Paylaş
İyi ki köy hizmetleri varKar yağışı, Türkiye'nin batısında etkisini azaltırken, doğuda yaşamı felç etmeye devam ediyor. Doğu Anadolu Bölgesi'ni kış aylarında etkisi altına alan, binlerce köy yolunun ulaşıma kapanmasına neden olan yoğun kar yağışı ve tipiye karşı Köy Hizmetleri ekipleri yılmadan çalışmalarınrı sürdürüyor. Köy Hizmetleri 10. Bölge Müdürü Turgay Şahin, kış aylarında Türkiye'de kışı en ağır koşullarıyla yaşayan Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar ve tipinin yollarını ulaşıma kapattığı köylere karşı çok önemli görevler üstlendiklerini söyledi. Bölgede kendilerine bağlı Erzurum, Erzincan, Kars, Iğdır, Ardahan ve Ağrı'da toplam 2 bin 667 köyün bulunduğunu belirten Şahin, söz konusu köylerin tamamına yakınının kış aylarında yoğun kar yağışının ardından ulaşıma kapandığını bildirdi. Sabah açtıkları köy yollarını, akşama yeniden kar yağışı ve tipinin ulaşıma kapattığını, bunun da yapılan işin "silbaştan" olduğunu söyleyen Şahin, şunları kaydetti: "Bölgemizde bize bağlı toplam 2 bin 667 köy varken, son iki ayda açılan yolların tekrar kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapanmasından dolayı 8 bin 368 köyü ulaşıma açmış gözüküyoruz. Bu da şunu gösteriyor: Son iki ayda bir köyün yolunu ortalama 4 defa açmışız. Sabah açılan köy yolunun akşama yeniden kapanması ekiplerimizi moralmen çökertiyor. Ancak yılmadan, vatandaşımızın sıkıntısını kendi sıkıntımız gibi görerek tekrar köy yollarına koyuluyoruz. Ekiplerimizin köye varması esnasında, vatandaşların sevinç gösterileriyle karşılaşması o gün çekilen bütün sıkıntıya değiyor."

Fatura çok ağırŞahin, Köy Hizmetleri 10. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 569 personelin 52 ekiple birlikte geceli gündüzlü çalıştığına da değinerek, söz konusu çalışmalarında toplam araç sayılarının 294 olduğunu belirtti. Geçen yıl hizmete soktukları 6 kar üstü aracının çalışmalara büyük fayda sağladığını ifade etti. Şahin, karla mücadale çalışmalarının faturasının çok ağır olduğuna da değinerek, bu sezon söz konusu çalışmalarına 8 trilyon 700 milyar lira para harcadıklarını bildirdi. Bu harcamalarının, özellikle araçların yakıtına ve yedek parçasına gittiğini belirten Şahin, "Bizim yaptığımız çalışma belki göze fazla görülmüyor, ancak biz yaptığımız çalışmanın önemini biliyoruz. Ekiplerimiz bir hafta çalışmasa bölgede hayat felç olur. Bölgede kendi sorumluluğumuz içerisinde bulunan toplam köy yolu uzunluğu 18 bin 538 kilometredir. Ancak bu sezon sadece Erzurum'da 19 bin 898 kilometrelik yol açma çalışması yaptık. Bizim bir kilometrelik yol açma çalışmamızın maliyeti ise yaklaşık 200 milyon liradır" şeklinde konuştu.

Az daha donacaklardıŞiddetli tipi nedeniyle Bingöl-Elazığ karayolunun Kuruca Geçidi'nde mahsur kalan yaklaşık 300 araç, yaklaşık 12 saat sonra kurtarıldı. Yolda kalan araç sürücülerinden Necdet Babacan, şiddetli tipi nedeniyle yolda kaldıkları 12 saat boyunca çok zor anlar yaşadıklarını ve birçok yolcunun donma tehlikesi geçirdiğini kaydetti.

Ankara'daki faturaAnkara'da ise doğudaki illere göre karın faturası daha az oluyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkan Vekili Necdet Eryılmaz, karın düşmesinden bu yana sürdürülen temizleme çalışmalarının yaklaşık 500 milyar liraya malolduğunu bildirdi. Eryılmaz, bugüne kadar 5 bin ton saf tuz kullanıldığını kaydederek, "Bu sene yollar hep temiz kalacak" dedi.
ÖNCEKİ HABER

'Emek ve demokrasi güçleri

SONRAKİ HABER

İşçi eyleme hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...