12 Ocak 2002 22:00

Özürlülerin feryadını duymuyorlar

Özürlüler kendilerini de tehdit eden IMF politikalarının kurbanı edilmek istendiklerini açıkladılar. TBMM gündemindeki yasa kabul edilirse özürlülere yeni haklar tanınması bir yana, tüm sosyal hakları gasp edilecek.

Paylaş
Özürlülerin feryadını duymuyorlarGörme Özürlüler Derneği tarafından, Meclis gündeminde bulunan Özürlüler Yasa Tasarısı'nın tartışılması amacıyla düzenlenen, "Özürlüler Yasasının Özürlülerin Yaşamındaki Yeri ve Önemi" başlıklı panelde tasarının özürlülerin gereksinimine yanıt vermekten uzak olduğu ve özürlülerin sorunlarına çözüm üretmediği üzerinde duruldu. İlyas Akdağ'ın yönettiği panele, Başbakanlık Özürlüler Daire Başkanı Mehmet Özer, Körler Federasyonu Başkanı Turhan İçli, Görme Özürlüler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Osman Sezer, Görme Özürlü Evrensel Hukukçular Derneği Üyesi Ömer İnan Durmuş ve Prof. Ali Nejat Ölçen katıldı.Turhan İçli, tasarının taslak halinde iken daha iyi olduğunu belirterek, şimdiki haliyle özürlüleri, ailelerini ve özürlü derneklerini yok saydığını, özürlülerle ilgili karar alma sürecine dahil edilmediklerini ifade etti. Özürlü örgütlerinin bütçeden finans sağlanmasının gözardı edildiğine dikkat çeken İçli, örgütlerin finans sağlamaya çalışmaktan gerçek görevlerini yerine getiremediklerini söyledi. Tasarının "Özürlüler Yasası" olmaktan çok halkın gözünü boyamaya dönük olduğuna dikkat çeken İçli, "Yıllardır çıkması için mücadele ettiğimiz özürlüler yasası eğer böyle çıkacaksa çıkmasın" diye konuştu.Tasarıda özürlülerin korunaklı iş yerleri olarak tanımlanan yerlerde çalışacaklarının belirtildiğini söyleyen Osman Sezer ise, "Serbest piyasa koşullarının varolduğu toplumlarda bu uygulanamaz. Buralarda üretilen malları kim alacak, kim, nerede pazarlayacak. Bunun yanında böyle iş yerleri özürlülerin sosyalleşmesini de engelliyor" dedi. Özürlülerin özel eğitime tabi tutulması ve eğitimden sonra 3 yıl içinde çalışmaya başlatılması gerektiğini belirten Sezer, yüzde yüz özürlü olup çalışamayacak durumda olanlara da en az asgari ücret düzeyinde maaş bağlanması ve bunun ömür boyu sürmesi gerektiğini vurguladı. Ali Nejat Ölçen ise, "Yasayı hangi bakanlığın hazırladığı, gerektiğinde nereye başvurulacağı belli değil" diye konuştu.

Bakan: IMF istemiyorAltı Nokta Körler Derneği Genel Başkanı Eyyüp Doğan da, Meclis'te görüşülmeyi bekleyen Özürlüler Yasa Tasarısı'nı eleştirerek, bu tasarı ile özürlülerin mücadeleyle elde ettiği haklarını ellerinden aldığını söyledi. Doğan, dün yaptığı basın toplantısında, Bakan Şuayip Üşenmez'in kendilerini arayarak IMF'nin yasanın ilk haliyle geçmesini istemediğini ve bu yüzden yasa taslağının tasarılaştırılırken budandığını söylediğini açıkladı. Doğan, "Hükümet bizim mi, yoksa IMF'nin mi hükümeti?" diye sordu.
ÖNCEKİ HABER

Sadece 5 milyon için

SONRAKİ HABER

HADEP; 'Tepkimizi sürdüreceğiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa