09 Ocak 2002 22:00

Maaş dengesi sağlanmalı

Elazığ İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Cemil Gülyaşar, işçi ve memur emeklileri arasındaki maaş dengesinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Paylaş
Maaş dengesi sağlanmalıBülent BozkurtEmekliler ülkenin kalkınması için uzun yıllar hizmet etmiş, elleri nasırlı insanlar diye tarifedilir. Ama, iş onlara maaş vermeye ya da sosyal güvence sağlamaya gelince emekliler unutulur gider. Yıllardır emeklilere verilen birçok söz yerine getirilmediği gibi sorunları da ağırlaşarak devam ediyor. Bu yüzden ülkemizde emekli kaderine terk edilmiş insanlar anlamına geliyor.

Ayrım yapılmamalıEmeklilerin sorunları ile ilgili görüştüğümüz Elazığ İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Cemil Gülyaşar, emekli sorunlarının başında bölünmüşlük, tüfe sistemi ve sağlık sorunları geldiğini belirtti. 1 Ocak 2000 yılında 4447 sayılı SSK Kanunu'na göre işçi emeklileri memur emeklilerinden ayrılarak tüfe sistemine geçilmesi emeklileri oldukça güç duruma düşürmüş. Tüfe sisteminin enflasyon oranına göre emeklilerin maaşına zam yapılması olduğunu kaydeden Cemil Gülyaşar, "Dünyanın hiçbir yerinde emekliler arasında maaş dengesi sağlanmadan tüfe sistemine geçilmemiştir. Görünüşte enflasyon oranına göre zam vermek iyi bir uygulamadır. Ancak, emekliler arasındaki maaş farkı düzeltilmeden enflasyona göre zam yapmak eşitsizliktir. Halk enflasyonun düşmesini isterken biz emekliler enflasyonun yükselmesini istiyoruz. Bunun önlenebilmesi için emekliler arasındaki ayrıma son verilmeli; işçi, memur ve Bağ-Kur'lu arasında ayrım yapılmamalıdır" dedi. Bu uygulamayla emeklilerin her geçen gün daha da fakirleştiğini dile getiren Gülyaşar, "Emekliler, pazarlarda satılan ve tezgah altına dökülmüş çürük sebze ve meyveleri toplayarak yaşamaya çalışmaktadır. Bununla ilgili şube başkanları düzeyinde yetkili makamlara başvurduk. Fakat, ekonomik kriz bahane gösterilerek isteklerimiz reddedildi. Hükümetler bugüne kadar emekliler için vermiş oldukları vaatleri yerine getirmemişlerdir. 60 yaş üzerindeki insanları kuyruklardan kurtaramamışlardır" diye konuştu.

Maaş tarihleriEmeklilerin en büyük sorunlarının başında üç kuruş maaşlarını alabilmek için saatlerce bekledikleri kuyruklar geliyor. Her ayın 1'inden itibaren verilmesi gerekirken, kuyrukları önleme adı altında maaşlarını ayın 19 ile 21'i arasında almaya devam ediyorlar. Aradaki 18 ve 20 günlük farklar ise ödenmiyor. Bu konuda mahkemeye bireysel olarak başvuran emekliler davayı kazandıkları halde aradaki farkı alamıyorlar. Gülyaşar bu konuyla ilgili "Emeklilerimizin kazandığı bu davayı hükümet emsal olarak kabul etmiyor ve bunun sonucu emeklileri bir kez daha mağdur ediyorlar. Biz de bu konuda dernek olarak tekrar mahkeme yoluna gideceğiz. Ayrıca, sağlık hizmetlerinden yararlanmak isterken de önümüze birçok engel çıkarılıyor" diyerek sorunlarının biriktiğini ve bir an önce çözülmesi gerektiğini belirtti.

Örgütlenmek gerekiyorElazığ'da 24 bin emekli olmasına rağmen derneğe üye olanların sayısı 5400 civarında. Gülyaşar, emeklilerin sorunlarını çözebilmelerinin bir araya gelmeleriyle mümkün olduğunu söylüyor. Sonuç alabilecek eylemler için emeklilerin derneklerine üye olmalarını ve derneklerine sahip çıkmaya çağıran Gülyaşar, emeklilerin sorunlarını Emek Platformu ile birlikte daha kolay dile getirebileceğini de sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

HADEP davası hızlandırıldı

SONRAKİ HABER

'Üniversite sermayeye terk'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...