09 Ocak 2002 22:00

TZOB'a ağır eleştiri

"Küreselleşme ve Türkiye Tarımı" sempozyumunda, Türkiye'de yapılanları tersyüz edecek programın Emek Programı olduğu ifade edildi.

Paylaş
TZOB'a ağır eleştiriNur KarabacakKüreselleşmenin Türkiye tarımının üzerine etkilerinin tartışıldığı "Küreselleşme ve Türkiye Tarımı" sempozyumu sona erdi. Sempozyumda küreselleşmenin tüm sektörlerde olduğu gibi Türkiye tarımını da bitirdiği vurgulandı. Sempozyumun "Türkiye tarımı" konulu son oturumunda ise sermayenin saldırılara karşı koyabilecek tek gücün üreticinin kendisi olduğunu vurgulanarak, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Faruk Yücel'e yüklenilmesi dikkat çekti. Akademisyenler Yücel'e tüm emek güçlerini içine alan Emek Platformu'nda neden yer almadıklarını ve üreticiyi neden alanlara dökmekten bu kadar kaçındıklarını sorunca Yücel, Emek Platformu'nun siyasal ve sosyal talepleri olmadığını ve üretici sorunlarını önemsemediğini savundu.Oturuma Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Korkut Boratav, TZOB Başkanı Faruk Yücel, Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya ve Milli Prodüktivite Merkezi'nden Yücel Çağlar konuşmacı olarak katıldı.

Emeğe saldırıKorkut Boratav, küreselleşmenin emeğe karşı açık bir saldırı şekli olduğunu dile getirerek, Türkiye'de tüm sosyal parametrelerde olduğu gibi tarımın da teslim edildiğini ifade etti. Türkiye'nin IMF'ye gidene kadar cari açığının fazla olmadığını söyleyen Boratav, Türkiye'nin resmen dışa bağımlı hale getirildiğini vurguladı. Boratav, "Böyle dışa bağımlı olursanız, para gelince canlanır, para çıkanca krize girersiniz" diyerek, Türkiye'nin kendini kurtaracak güce sahip olduğunu söyledi. Tayfun Özkaya da, medyanın tek taraflı çalıştığını belirterek, tüm olan biteni doğru bir şekilde yansıtmadığını dile getirdi. Türkiye üzerinde oynanan tüm oyunların tek amacının Türkiye tarımını yok etmek olduğunu ifade eden Özkaya, Türkiye'ye dayatılmaya çalışılan serbes dünya fiyatları diye bir şey olmadığını söyledi.Yücel Çağlar da, tüm bu dayatmaların niye bu kadar olduğunu anlayamadığını dile getirerek, direnmesi gereken işçi ve emekçi örgütlerinin sendikal bürokrasi nedeniyle direnmemesi yüzünden bunların yaşandığını belirtti. Emek Platformu'nun ve Emek Programı'nın Türkiye için tek çözüm olduğunu vurgulayan Çağlar, "Türkiye'nin geleceğine Emek Programı olmadan pencere açamayız" diye konuştu. Çağlar, TZOB Başkanı Faruk Yücel'e yüklenerek, tüm saldırılara rağmen neden üreticilerin alanlara indirilmesinden bu kadar kaçındıklarını sordu.

Yücel'den suçlamaSempozyuma dinleyici olarak katılan Doç. Dr. Cem Somel ve Yrd. Doç. Dr. Aziz Konukman, Emek Programı'nın ülkedeki tüm sorunların çözümü için tek gerçeklik olduğunu belirterek, TZOB Başkanı Faruk Yücel'e "Emek Platformu'nda üreticilerin neden temsil edilmediğini" sordular. Bu sorulara karşı Faruk Yücel, Emek Platformu'nun sosyal ve siyasal teleplerinin olmadığını, toplantılarda üretcinin sorunlarının gündeme gelmediğini öne sürerek, "Şeker yasası, tütün yasası çıkarken işçi fabrikalarda üretimi durdurdu mu? Ben niye onunla birlikte yürüyüm?" dedi. Üreticinin artık tepkisiz olduğunu iddia eden Yücel, Türkiye'de insanların kendi çıkarlarından başka bir şey düşünmediğini, üreticilerinde paylaşım savaşında kendilerine pay kapmak dışında bir kaygılarının olmadığını öne sürdü. Sempozyumu gazetemize değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gürol Ergin, "Türkiye küreselleşmeye mahkum bir ülke değildir olmamalıdır" diyerek, ülkelerin küreselleşme dışında şansları olduğunu söyledi. Küreselleşmenin belli ülkelerin, diğer bazı ülkelerin yoksulluğa mahkum edilmesine karşı zenginliklerine, zenginlik katmaları olduğunu belirten Ergin, az gelişmiş ülkeleri ezerek küreselleşmenin kendini geliştirdiğini dile getirdi. Ergin, Türkiye tarımını bitirme noktasına gelen küreselleşme dışında kalması gerektiğini ifade ederek, sempozyumda bilim insanlarının bunun yollarını işaret ettiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

10 maddede YAĞMA

SONRAKİ HABER

Forbes: IMF uluslararası cinayet fonu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...