04 Ocak 2002 22:00

Barolar Bakan Türk'ü tekzip etti

Baro başkanları, ölüm oruçlarının sona ermesi için dile getirdikleri "Üç kapı üç kilit" önerisini, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün "koğuş sistemine geri dönüş isteği" olarak yorumlamasına karşı çıktılar.

Paylaş
Barolar Bakan Türk'ü tekzip ettiAnkara, Antalya, İstanbul ve İzmir baroları, "F tipi cezaevinde üç kapının üç kilidinin açılması" şeklindeki önerileri ile amaçlarının koğuş sistemine geri dönüş olmadığını, amaçlarının ölümleri durdurmak olduğunu söylediler. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün bu öneriyi "koğuş sistemine geri dönüş isteği" olarak yorumlamasına da değinen baro başkanları, Bakan Türk'ün konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını kaydettiler. Ankara, Antalya, İstanbul ve İzmir baroları, önceki akşam, eskiden Sultanahmet Cezaevi olan otelde basın mensuplarıyla yemekli toplantı yaptı. Toplantının konusu ölüm orucunun son bulması ve ölümlerin durdurulması amacıyla hazırlanan "F tipi cezaevlerinde tecridin kalkması için üç kapının üç kilidinin açılması" şeklindeki öneriydi. Basına grafiklerle anlatılan öneriye göre F tipi cezaevlerinin bir birim koridoru üzerinde üç hücre bulunmakta ve bu üç hücrenin üç kapısının kilitlerinin açılması halinde 9 kişi bir araya gelebilecek. Bu birimde bulunan ve kapıların açılması ile bir araya gelebilecek olan bu kişilerin başka bir birime geçmelerinin mümkün olmadığı ve bu kişilerin gündüzleri bir arada bulunacağı, geceleri ise hücrelerine gidecekleri ve kapılarının kapatılabileceği anlatıldı.

'9 kişi bir araya gelecek'İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman ise bu öneriden umutlu olduklarını, tutuklu ve hükümlülerin bu öneriye kabul ettiklerini ve Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün kabul etmesi halinde ölümlerin sona ereceğini kaydetti. Adalet Bakanı Türk'ün öneriyi koğuş sistemine geçiş olarak yorumlamasına da değinen Sayman, "Bu öneri ne F tipinin mimarisinde, ne alt yapısında ne de güvenlik sisteminde bir değişiklik yaratmayacak. Yasal düzenleme yapılmasına gerek yok. Ve Bakan Türk'ün ileri sürdüğü gibi koğuş sistemine dönüş yok. Sadece 9 kişi bir araya bulunabilecek. Bakan Türk ya konuyu tam bilmiyor ya da öneri kendisine yanlış aktarıldı" dedi. Sayman, basının da bu öneriyi destek vermesi ve kamuoyuna anlatması halinde olumlu sonuçların alınabileceğine dikkat çekti. İzmir Barosu Başkanı Noyan Özkan da uluslararası mevzuat hakkında bilgi vererek, Türkiye'nin F tipi cezaevlerinde uyguladığı mevzuatın uluslararası antlaşmalara aykırı olduğunu söyledi. İnsan haklarına yönelik ihlallerle sonuna kadar mücadele edeceklerini belirten Özkan, hükümetin ve Adalet Bakanı'nın F tipi cezaevlerindeki tecrit uygulamarından vazgeçmelerini istedi. Antalya Barosu Başkanı Gürkut Acar ise Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün yaptığı açıklamalar üzerinde durarak, Türk'ün öneriyi cezaevlerinde devlet denetiminin kaldırılması ve koğuş sistemine geri dönüş olarak anlattığını söyledi. Acar, Bakan Türk'ün bu nitelemesinin tamamen yanlış olduğunu belirterek, amaçlarının insan haklarına aykırı olan tecridi ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. Yaklaşık üç saat süren toplantı boyunca üç kapının üç kilidinin açılması önerisinin Bakan Türk'ün iddia ettiği gibi olmadığını anlatan baro başkanları, masa masa dolaşarak köşe yazarlarıyla konuştular.
ÖNCEKİ HABER

Tek kalemde 4 milyar dolar

SONRAKİ HABER

Yine bile bile lades!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...