31 Aralık 2001 22:00

'2002'de daha fazla mücadele gerekli'

2001'in bölgede iyi geçmediği işsizlik, yoksulluk, insan hakları ihlalleri ve OHAL uygulamalarının sonuçlarıyla görüldü.

Paylaş
'2002'de daha fazla mücadele gerekli'Şerif Karataş - Mehmet AslanoğluBir yıl daha geride kaldı. 2001 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki işsizlik, açlık, yoksulluk artarken, hak ve özgürlükler açısından önceki yıllara göre değişen bir şey olmadı. Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın öldürülmesi, 25 Ocak'ta Silopi'de iki HADEP yöneticisinin kaybedilmesi ve halen bulunamaması, Silvan ile Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesindeki yargısız infazlar, Beytüşşebap'ta köy boşaltma ve de kırsal alanda bitmek bilmeyen arama-tarama operasyonları sürüp gitti. OHAL her zamanki gibi tüm yasakçı ve baskıcı tutumunu hemen her gelişmede hissettirdi. Özellikle 11 Eylül'den sonra bölgede hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesinde artışların olması ise dikkat çekti. Kürt öğrencilerin anadilde eğitim talebine baskı ve şiddetle karşılık verilmesi ise devletin Kürt sorununa bakışını bir kez daha gösterdi.

Diyarbakır'daki toplantıKöylerine dönmek isteyen göç mağdurlarına köylerini "teröristlerin yaktığına" ilişkin belgeler imzalatılmak istendi. Yaşanan çatışma ortamını bahane eden devlet ve sermaye bölgeye yönelik istihdam projelerini yine gerçekleştirmedi. Varolan fabrika ve işletmeler ekonomik krizle birlikte kapanma noktasına geldi. Üreticiler için de 2001 zor bir yıl oldu. Bölgede emek hareketi için yaşanan önemli gelişme Emek Platformu Başkanlar Kurulu toplantısının OHAL'in merkezi olan Diyarbakır'da yapılmasıydı. Emek Platformu'nda yer alan sendika başkanları Kürt sorununa değindiler ve Emek Programı'nda bu konunun yer alması gerektiğini belirttiler. Sendika, kitle örgütleri oda başkanları ve siyasi parti yöneticileri bölgenin bir yılını gazetemize değerlendirdiler.

Bölgede işsizlik artıyorDiyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kutbeddin Arzu, 2001 yılının bütün Türkiye'de olduğu gibi kendileri açısından da ekonomik zorluklarla geçtiğini söyledi. Arzu, 15 yıla yakın süren çatışma ortamından dolayı bölgede sanayinin gelişmediğini belirtti. Çatışmaların bitmesinden sonra bölge ekonomisinin düzeleceğini düşündüklerini söyleyen Arzu, yaşanan krizlerin ardından birçok esnafın işyerini kapattığı ve yanında çalıştırdığı işçilerle birlikte işsiz kaldıklarını kaydetti. Arzu, işsizliğin geçen yıl verilerine göre yüzde 54 olduğunu bu yıl yüzde 10 daha artabileceğini ifade etti.

Çiftçi tefecinin elinde Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, 2001 yılının çiftçi için iyi geçmediğini söyledi. Erdem, "Çiftçiye sağlanan gübre desteği kalktı. Gübre, mazot fiyatlarına yüzde yüzlere varan zamlar yapıldı. İlaçta da zamlar yaşandı. Üretici, tefecilerin eline düştü. Şu an bölgede binlerce çiftçi icralık durumda" diye konuştu. Tarımda IMF'nin direktifleri uygulanması sonucu 2002 yılı sonunda çiftçiye yapılacak desteğin kalkacağını söyleyen Erdem, "Zaten IMF üretmeyeceksin diyor. Tütün ekimi düştü. Tütün ekimi ruhsatına sahip olanların ise arazileri yok. Bölgede 50 bin tütün üreticisi mağdur duruma düşücek. 2001 yılında olduğu gibi devam ederse, 2002 yılı çiftçinin iflası anlamına gelecek" diye konuştu.

Emek PlatformuEmek Platformu, bölgede işçi ve emekçiler tarafından umut olarak karşılandı. Tunceli Emek Platformu Dönem Sözcüsü Hıdır Demir, Emek Platformu'nu değerlendirirken, işyeri çalışmalarında ve programın halka anlatılmasında son derece olumlu tepkiler alındığını söyledi. Diyarbakır'da 1 Aralık'ta sessiz kalınmasını eleştiren Demir, "Verilen sözler yerine getirilsin gibi kendisini Emek Platformu'ndan soyutlayan bir davranış sergilemesi anlaşılır bir şey değildir" dedi. Demir, açlığa, işsizliğe, yoksulluğa karşı çıkmakla beraber, OHAL'in kaldırılması başta olmak üzere, Kürt sorununun demokratik ve halkçı tarzda çözümü, dil, kültür ve sosyal yaşamda tam eşitlik gibi taleplerin 2002'de daha güçlü dile getirilmesi gerektiğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

İnsani bir hatırlatma

SONRAKİ HABER

İhanet yasaları bir haftada çıkartılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...