23 Aralık 2001 22:00

Yeni rant kapısı isteniyor

Özel sağlık kuruluşlarının yeşil kartlı hastaların kendilerine gönderilmesini ve bu hastalara devlet hastanelerinde verilen hizmetin bedelinin kendilerine ödenmesini isteyen açıklaması, büyük tepki çekti.

Paylaş
Yeni rant kapısı isteniyorÖzlem DinlerÖzel sağlık kuruluşlarının "yeşil kartlıları biz tedavi edelim" isteğine tepki geldi. Sağlık sektöründe örgütlü olan TTB ve SES, bunun açıkça kamu kaynaklarının kendilerine aktarılmasını talep etmek anlamına geldiğini belirterek, "yeşil kart" rantına izin verilmemesi gerektiğini vurguladılar.Özel Sağlık Kuruluşları Genel Sekreteri Sedat Azak'ın, yeşil kartlı hastaların kendilerine gönderilmesini ve bu hastalara devlet hastanelerinde verilen hizmetin bedelinin kendilerine ödenmesini isteyen açıklaması, özel hastaneler için yeni bir rant kapısının daha aralanmak istendiğini gösterdi. Kriz nedeniyle kârları bir hayli düşen ve ayakta kalabilmek için indirimli kampanyalar düzenleyen özel hastanelerin bu isteğininin; asıl amaçlarının sağlık değil, kâr olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu kaydeden sağlıkçılar, ücretsiz sağlık hizmetlerine öncelik veren bir sağlık sisteminin gerekliliğine vurgu yaptılar. Türk Tabibleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, sağlık hizmetlerinin kamu hastaneleri tarafından verilmesi gerektiğini ifade ederek, yeşil kartlı hastaların özel hastanelere gönderilmesi durumunda, kamu bütçesinin özele aktarılacağına dikkat çekti. SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer de özel hastanelerin yaşadıkları krizi bu uygulama ile aşmayı hedeflediklerini ve "hasta pazarını ele geçirmeye çalıştıklarını" anlattı. İstanbul Tabip Odası Basın Sözcüsü Rıfat Yücel ise, iflas eşiğine gelen özel hastanelerin devletleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Özel Sağlık Kuruluşları Genel Sekreteri Sedat Azak, bu hastaları hastanelerine isteme nedenlerinin, "hasta hakları yönetmeliğinin ihlal edilmemesi ve sağlıkta eşitsizliğin giderilmesi" olduğunu savunuyor.

Kaynak özele akarSağlık hizmetlerinin özel değil, kamu hastaneleri tarafından verilmesi gerektiğini kaydeden Eriş Bilaloğlu, 10 milyonu aşkın yeşilk kartlıya ayrılan ödenekte zaten sıkıntı yaşandığını işaret ederek, "Yeşil kartlı hastaların tedavi giderleri hastanelere ödenmiyor. Kağıt üzerinde yeşil kartlılara ne kadar bütçe ayrıldığı yazıyor ancak, yeşil kartlı hastaların sağlık giderlerini ödemeye geldiğinide bu para yok. Hastaneler bu yüzden büyük sıkıntılar geçiyor, yeşil kartlıların bazı tedavilerini yapmıyor. Hatta bazı Üniversite hastaneleri yeşil kartlı hastaları kabul etmiyor" diye konuştu. Rıfat Yücel ise sağlık hizmetlerinde kamu olanaklarının kullanılması gerektiğini belirtti. Yücel, ekonomik krizin ardından iflasın eşiğine gelen özel hastanelerin, yeşil kartlı hastalarla hasta sayılarını çoğalmak yerine devletleştirilmesi gerektiğini anlattı.SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer, yeşil kartlı hastaların, özel hastaneler tarafından "garanti para" olarak görüldüğünü söyledi. "Sağlık hizmetleri ve çalıştırdıkları sağlık elemanları denetimden uzak olan bu hastanelere, yeşil kartlı hastaların gönderilmesi durumunda sağlık harcamaları kat kat artacaktır. Hastalar özel hastaneler tarafından yeni kâr kapısı olarak görülüyor" diye konuştu. Tuncer, ücretsiz sağlık hizmetine öncelik veren bir sağlık sistemin gerekli olduğunu vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Bush'un saldırı planları

SONRAKİ HABER

Her gün deprem yaşıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...