27 Ocak 2000 22:00

Kadıköy işçisi çöp araçlarını

   taşerona teslim etmeyecek

Paylaş
Kadıköy işçisi çöp araçlarını
    taşerona teslim etmeyecek
Gökhan Biçici
Kadıköy Belediyesi'nde temizlik işlerinin ihaleyle Altaş Yapı Sanayi ve Temizlik Hizmetleri Şirketi'ne verilmesinin üzerinden iki ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen, işçilerin 'Araçları taşerona vermeyeceğiz' tavrı etkili oluyor.
Taşeronun, pazarların toplanması dışında ihale kapsamında olan sokakların temizliği, çöp toplama ve nakil işlerini henüz devralamamış olması, belediye yetkilileri tarafından teknik gerekçelerle açıklanmaya çalışılsa da, asıl etkili olanın işçilerin ve sendikanın araçları devretmeme yönündeki tutumu olduğu vurgulanıyor.
İşçiler ve sendikacılar, araçları, taşeron firmanın devralacağı tarih olduğu söylenen ocak sonunda da teslim etmemeye kararlı olduklarını belirtiyorlar.
Devretmeme kararlılığı
Devirlere ilişkin takınacakları tavır konusunda gazetemize açıklamalarda bulunan Genel-İş Anadolu Yakası 3 No'lu Bölge Şubesi Başkanı Zeynel Demirçivi ve Genel-İş Anadolu Yakası 1 No'lu Şube Başkanı Tahsin Çetli, sendika olarak araçları teslim etmeme konusunda kararlı olduklarını vurguladı.
Demirçivi, her an gerçekleşebilecek bir devir girişimine göre belli bir grup işçinin sürekli hazır bulunduğunu da söyledi. "Genel merkez de bu konudaki tavrımızı destekliyor. Bize bu tavrımıza yönelik geliştireceğim her türlü hareketi destekleyeceklerinin güvencesini verdiler" diyerek tavırlarının sadece şubenin değil, bütün olarak Genel-İş'in ortak tavrı olduğunu anlatan Demirçivi, Kadıköy'de bulunan kitle ve meslek örgütleriyle, siyasi partilerden ciddi bir destek alamadıklarından şikâyetçi. Kendilerine yönelik destek taleplerini içeren metinleri birçok yere faksladıklarını söyleyen Demirçivi, "Eylem günü yanımızda olan Tüm Bel-Sen ve EMEP'le daha sonra ziyarete gelen SES ve ÖDP dışında pek bir şey gelişmedi" dedi.
İhale göstermelik yapılmıştı
"İhaleyi Altaş'a verileceği, daha ihaleden bir hafta önce 8 Aralık tarihinde Yalçın Bayer tarafından yazıldı" diyerek ihalenin güvenilirliği tartışmaya açan Tahsin Çetli ise şöyle devam etti:
"İhale şartnamesinde 'Yüklenici firma için İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde ilçelerden birisi veya büyükşehir il veya ilçelerden nüfusu 250 binden fazla birisinin temizleme ve çöp toplama işini en az 3 yıl yapmış olma şartı aranacaktır' biçiminde ifade edilen koşul, İstanbul'da bu şartı yerine getirebilen Altaş ve Albayrak adlı iki firma olduğu dikkate alındığında, şartnamenin amacının 'adres tarif etmek' ve işi Altaş'a vermek olduğu daha iyi anlaşılabilir. Ayrıca bugün Kadıköy Belediyesi'nde Fen İşleri Müdürlüğü yapan Düzgün Meriç İstanbul'da taşeronlaştırmaya giden ilk belediye olan Kartal Belediyesi'nin de Fen İşleri müdürüydü ve orada da ihale şartnamesini hazırlayanlardan birisiydi. Altaş firmasıyla tanışıklığının olduğu, hatta sahibinin hemşerisi olduğu biliniyor." Kendilerinin özelleştirmenin her türlüsüne karşı olduklarını aktaran Çetli, "Sözlerini her ne olursa olsun taşeronu belediyeye sokmayacağız" vurgusuyla bitirdi.
Görüştüğümüz işçiler ise sendikanın daha başından itibaren oldukça hantal davranmış olmasını eleştirerek, başarının sendikanın işçilerle birlikte davranmasından geçtiğini kaydettiler. Temizlik İşleri Baştemsilcisi Veli Yıldırım'ın "Biz elimizden geldiğince bu devirlere karşı direneceğiz, ancak sendikamızında araçları taşerona teslim etmeme konusundaki kararlılığı sürmelidir. Zaten herhangi bir başarı ancak sendikamızın bizimle birlikte davranması halinde söz konusu olabilir" sözleriyle işçilerin beklentilerini dile getiriyor.
CHP tribünlere oynuyor
CHP'nin yaklaşımı ise birçok işçiye olduğu gibi, önceki dönemde Kadıköy Şube Sekreterliği yapan Metin Kan'a da pek inandırıcı gelmiyor.
CHP'nin gösterdiği tavrı "Aslında özelleştirmeye CHP'de karşı değil, taşerona karşı olan parti daha özelleştirme aşamasında devreye girer. Onların tek kaygıları seni beni küstürmemek, tepkimizi çekmemek" sözleriyle değerlendiren Kan, CHP'nin tavrını "tribünlere oynamak" olarak değerlendirdi.
Hazırlıklar sürüyor
Fen İşleri Baştemsilcisi Mehmet Ateş ise taşeron firmaya park yeri tahsis edildiğini söyleyerek, çöp araçlarının tel örgülerle çevrilmeye başlanan park alanına çekileceğini belrtti. Kadıköy'den emekli olan eski işçilerin müteahhit firma tarafından işe çağrıldığını da kaydeden Ateş, tüm bunların müteahhit firmanın araçları teslim alma girişiminde bulunacağının göstergesi olduğuna dikkat çekti. Ateş, "Bizler Fen işçileri olarak ihale gününde de eylem alanındaydık. Dayanışmaya devam edeceğiz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Çağdaş bir İMO için görev başına

SONRAKİ HABER

'Çiftçi tütünü yüzde 25 enflasyonla

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...