21 Ocak 2000 22:00

'KESK yeniden güven kazanmalı'

'KESK yeniden güven kazanmalı'
KESK GYK toplantısı dün İstanbul'da başladı. Üç gün sürecek olan toplantının ana gündemi KESK'in iç sorunlarının masaya yatırılması olacak. Bu konuyla ilgili bir süredir devam eden tartışamalar, GYK toplantısında sonuçlandırılmaya çalışılacak. Toplantıdan önce görüştüğümüz KESK MYK üyesi İbrahim Kudiş, KESK'in kitleler nezdindeki güvenini yeniden kazanması gerektiğini belirterek, sorunların samimi ve açık bir şekilde tartışılması durumunda aşılabileceğini söyledi. KESK'in yeniden yapılanması sorununun teorik tartışmalarla sınırlı tutulamayacağını belirten İbrahim Kudiş, "Gündemimiz daha çok, KESK'in Personel Reformu, Sahte Sendika Yasası, Tahkim ve uyum yasaları, Sosyal Güvenlik Yasası'nın devamı niteliğindeki yasaların hazırlanması gibi saldırılar karşısında kitlelere güven verecek bir mücadele platformunun yeniden, nasıl yakalanabileceğine dönük olmalı" dedi.
Güvensizliğin sebepleri
KESK'in kimi zaman örgütte tartışmalar yaratan kararlar alması, saldırılar karşısında kitlelerin geri duygularına seslenen tavırların gösterilmesi, somut kazanımların elde edilememesi, tabandan gelen karar ve önerilerin zaman zaman siyasal anlayışların gölgesinde kalması gibi sebeplerin ortaya çıkan güvensizliğin en önemli sebepleri olduğunu dile getiren Kudiş, şunları söyledi: "Eğer, tartışmalar bu sorunlar ekseninde samimi bir şekilde yürütülür ve zaafların aşılabilmesine yönelik açık davranılırsa, toplantının, KESK'in içinde bulunduğu açmazları aşabilmesi anlamında başarılı sonuçlar doğuracağına inanıyorum."
KESK MYK üyesi Faysal Özçift ise, toplantının gündeminin hem geleceğe yönelik sendikal perspektiflerin belirlenmesi, hem de saldırılara karşı somut kararların alınması olacağını söyledi. Tüm olumsuzluklarına rağmen KESK'in sınıfın dinamik bir üyesi olduğuna ve önümüzdeki saldırıları püskürtmek için ciddi bir rol oynayabileceğine inandığını ifade eden Özçift, şunları söyledi: "Karar alma ve uygulama süreçleri masaya yatırılmalıdır. Karar alma süreçlerinde daralmalar yaşanıyor, bu daralmaları engelleyici çözümleri hayata geçirmemiz gerekir. İşyeri örgütlenmesinde problemlerimiz var ve şubelerimizdeki karar alma süreçleri de değerlendirilmeli."
Faysal Özçift, "Saldırılar çok yönlü ve kapsamlı. Türkiye 2000'i özelleştirme yılı ilan etti. Rantiyeye vereceği paraları bu yolla finanse etmek istiyor. İşçi sınıfı zor bir dönemden geçiyor, 13 milyon işsize yeni işsizler eklenecek. Ülkenin yeraltı yer üstü kaynakları hızla peşkeş çekiliyor. Bu saldırılar hem bizim konfederasyonumuzu hem de işçi konfederasyonlarını ilgilendiriyor" dedi. Toplantıda Emek Platformu'nu da değerlendireceklerini belirten Özçift, "Emek Platformu eğer işlevini yerine getirmiş olsaydı, mezarda emeklilik yasası çıkamazdı" diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et