17 Ocak 2000 22:00

Asgari ücret hatalı hesaplandı

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. H. Fehim Üçışık, asgari ücret hesaplama yönteminin hatalı olduğunu bildirdi

Paylaş
Asgari ücret hatalı hesaplandı
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. H. Fehim Üçışık, asgari ücret hesaplama yönteminin hatalı olduğunu bildirerek, "Bu hesaplama tarzı, işçilerin her ay için yarım gündelik kaybına yol açmıştır" dedi. Üçışık, asgari ücret hesaplamasında, ücretlinin lokanta ve pastane gibi yerlerde harcama yapmadığı, ücretlinin hep bekâr kalacağının kabul edildiğini belirterek, bunun İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne aykırı olduğunu belirtti. Hataların giderilmesi için Başbakanlığa uyarıda bulunduğunu söyleyen Üçışık, önümüzdeki günlerde olumlu bir gelişme olmazsa dava açacağını bildirdi.
Prof. Dr. Fehim Üçışık dün Basın Müzesi'nde yaptığı açıklamada, asgari ücret hesaplanırken; 80 ilin 1999 Kasım ayı perakende fiyatları kullanılarak, bir işçi için 3540 kaloriye göre günlük gıda harcamaları ve bunun toplam harcamalar içindeki oranı kullanılarak, toplam günlük harcamalar tutarı bulunduğunu ve bu tutarın 30'la çarpılarak aylığa çevrildiğini anlattı. Bu hesaplama tarzının, işçiler için her ay yarım gündelik kaybına yol açtığını ifade eden Üçışık, "2000 yılında 366 gün olduğu göz önünde tutularak, önce yıllık hesaplanmalı, sonra 12'ye bölünerek aylık bulunmalıydı" diye konuştu.
Ücretli hep bekâr kalacak
Asgari ücretin hesaplanmasında, 1999 yılı Kasım ayı fiyatlarına göre bulunan aylık toplam harcama tutarına, son beş yılın aralık ayları tüketici fiyatları indeks artış oranları ortalaması olan yüzde 4.3'ün eklendiğini belirten Üçışık, sözlerine şöyle devam etti: "Asgari ücret altışar aylık iki dönem için ayrı ayrı belirlenmiş, ancak ne emekli aylıkları için yeni düzenlemede olduğu gibi, aylık fiyat artışlarının yansıması öngörülmüş, ne de bu dönemler için geçmiş yıllar ortalamasına göre belirli yüzdeler ilave edilmiştir."
Asgari ücret 2000 yılının ilk yarısı için, 1999 yılının Kasım ayı fiyatlarına Aralık artış ortalaması eklenerek 109.800.000 lira olarak belirlendiğini, ikinci aylık dönemde bu miktarın, 'çalışanların satın alma güçlerinin korunması' gerekçesiyle 118.800.000 liraya yükseldiğini hatırlatan Üçışık, "Yılın ikinci yarısı için öngörülen bu yüzde 8'lik artış, yanlızca aralık ayı fiyat artış ortalamasının yüzde 4.3 olması karşısında gerçekle bağdaşmadığı gibi, hükümetin 2000 yılı için hedefi olan yüzde 25'lik oranı ile de işçilerin aleyhine olarak çelişmektedir" ifadeleriyle asgari ücretteki çelişkilere dikkat çekti. Fehim Üçışık, asgari ücretin bir işçinin günlük çalışma karşılığı olarak ihtiyaç duyduğu 3540 kaloriyi sağlayan besin için harcamaları ve besin dışı harcamalarının toplamı şeklinde belirlendiği ifade etti. Üçışık, "Böylece asgari ücretlinin bekâr olduğu, bekâr kalacağı ve yükümlü olduğu herhangi bir aile yakını da bulunmadığı veya asgari ücretlinin ailesinden hiçkimsenin geçimini sağlamakla yükümlü bulunmadığı farz ve kabul edilmiştir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Telekom'un katli Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Patronlar yürürlükteki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...