09 Ocak 2000 22:00

Gerekirse tek başına...

Yağmura ve soğuğa rağmen, 66 gündür, 10 metrekarelik çadırında, yaşam hakkını elinden alanlara karşı inançla ve inatla direnen Fadime Morsümbül geri adım attırdı.

Paylaş
Gerekirse tek başına...
Serpil İlgün
Sağanak yağmur ve soğuk, fermuarını aralayarak göllenmiş zeminine ayak bastığmız mavi renkli çadırda ziyaretçileriyle sohbet eden Fadime'nin gülen yüzünü görünce etkisini yitiriyor. 10 metrekarelik çadırında 66 gündür yaşam hakkını elinden alanlara karşı inançla ve inatla direnen Fadime Morsümbül, Zeytinburnu Belediyesi'ne geri adım attırdı. Ve Zeytinburnu Belediyesi'nin FP'li Belediye Başkanı Murat Aydın, önceki gün Fadime'yi işten atılmamış gibi göstererek, direnişte geçen 65 gününü ücretsiz izinli sayacağını ve bayramdan sonra herhangi bir belediyede nakil yoluyla işbaşı yaptıracağını açıkladı. Ancak Başkan Aydın'a güvenmeyen Fadime, işe başlayacağı güne kadar çadırını terk etmeyeceğini söylüyor.
Yağmur, kar, soğuk
Eksilmeyen ziyaretçileri için piknik tüpü üzerinde dumanı sürekli tüten çaydanlık, hemen yanında bardak, şeker, kahve ve birkaç tabak çanaktan ibaret "mutfak", mutfağın hemen önünde soğukla savaşan katalitik soba ve bitişiğinde sandalye üzerine yerleştirilen eski küçük bir televizyon, çadırın sol köşesine sığdırılmış. Üzerlerine battaniyeler atılarak kanepelere dönüştürülen iki bank ve battaniyelerin yanı sıra yastıklar ve örtülerle desteklenen iki somya, biraz da sıkışık oturulursa bir dolu ziyaretçiyi ağırlayabiliyor. Bank ve somyaların altlarına yağmur suları için kalın tahtalar yerleştirilmiş.
Fadime'nin yattığı bölümse yine bir battaniye perde gibi kullanılarak ayrılmış. Burada da akşamları çalıştırılan bir radyatör, elbiselerin asılı olduğu askı ve direniş haberlerinden oluşturulan pano var. Bütün çabalara rağmen çadıra girişi engellenemeyen yağmur ve soğuk, kokusu çadıra yayılan çay eşliğinde yapılan sıcak sohbetlerle etkisizleşiyor. "Öyle bir haksızlığa uğradım ki; ne yağmur, ne kar, ne soğuk hissettim" diyen Fadime ile düşük voltajlı kirli sarı ışıklı ampulün altında direniş günlerini konuştuk.
Ne pahasına olursa...
Asfalt işçiliği de dahil olmak üzere değişik bölümlerinde çalıştığı ve 10 yılını verdiği belediyeden 28 Ekim'de biri işyeri baştemsilcisi olmak üzere 9 arkadaşıyla "işçi fazlalığı olduğu" gerekçesiyle işten atıldığı gün direnmeye karar verdiğini anlatıyor. "4 arkadaşımız hiç oturmadı. Baştemsilci arkadaş yasal haklarını kullandı ve mahkeme kararıyla işine geri döndü. Biz dört arkadaş 4 Aralık'ta çadır kurduk. Ancak, üç arkadaşımız 33 gün sonra yatırılan tazminatlarını alarak ayrıldılar. Ben ayrılmayacağımı ve ne pahasına olursa olsun direnişi sürdüreceğimi söyledim" diyen Fadime, sendikası Belediye-İş dışında, değişik işkollarından ve belediyelerden işçi ve emekçiler, sendikalar, kitle örgütleri ile Zeytinburnu halkının desteği ile daha da güçlendiğini belirtirken, 10 yıldır belediyede birlikte çalıştığı işçi arkadaşlarının sadece bir kısmının desteğini aldığını, bunun da kendisini üzdüğünü aktarıyor.
Bunalım ve intihar
Aylık 250 milyon lira ücretle kızı ile birlikte ayakta kalmaya çalışan Fadime, birçok soruna maddi sıkıntıların da eklenmesiyle bunalan ve intihar girişiminde bulunan 17 yaşındaki kızının bu zor günlerinde çok istediği halde yanında olamadığını, bu nedenle okuldan ve dershaneden alarak Mersin'de yaşayan babanın yanına göndermek zorunda kaldığını söylüyor. Bu durumun kendisini de bunalttığını anlatan Fadime, geçtiğimiz perşembe günü, kendisini Başkan Murat Aydın'ın makam aracı altına atmak istemesinin de bunun bir sonucu olduğunu ifade ediyor.
'Benim bir işim var'
Bu arada direniş süreci boyunca, belediye yetkililerinden Zeytinburnu'nda büfe çalıştırması, özel şirketlerde iş bulunacağı ya da kızına okul yaşamı boyunca burs verileceği türünden değişik iş teklifleri alan Fadime, bu türden tekliflere yanıtının çok kısa olduğunu söylüyor: "Benim bir işim var, işimden asla vazgeçmeyeceğim."
Gözleri gülümseyerek, direniş çadırında hiç yaşamadığı güzellikte zamanlar da yaşadığını vurguluyor. Fadime Morsümbül, bayramın ardından başka bir belediyede işe başlatacağına dair söz veren Başkan Murat Aydın'a güvenmiyor. Bu nedenle işe başlayacağı güne kadar çadırını bırakmayacağını söylüyor. Yani Fadime, "Hayatımın en güzel yılbaşını geçirdim" dediği yılbaşının ardından bayramı da çadırında geçiriyor.
İradeyle, inançla, kararlılıkla
Hak almanın tek yolunun direnmek olduğunu söylüyor Fadime ve devam ediyor: "Bu, iradeyle, inançla ve kararlılıkla ilgili bir şeydir. Sonuçta bir insan senin yaşam hakkını elinden alıyor ve tamamiyle kendi belirlediği bir çizgiyle seni yönlendirmeye çalışıyor. Bunu kabul etmemek gerekiyor. Direnmek ille de 10 kişiyle 100 kişiyle olması gerekmiyor. Gerektiğinde tek başına da direnebilirsin. Ben davamda haklıydım, bu bilinçle kararlılığımı gösterdim."
ÖNCEKİ HABER

FP: Kopenhag Kriterleri'nin arkasındayız

SONRAKİ HABER

Haber-Sen Genel Sekreteri Yavuz'a

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa