08 Ocak 2000 22:00

Kimya Teknik işçileri

   bayrama da grevde girdi

Paylaş
Kimya Teknik işçileri
   bayrama da grevde girdi
Gökhan Biçici
Kimya Teknik işçileri, yılbaşını olduğu gibi bayramı da grev çadırlarında karşıladı. Grevlerinin patronun pervasız tavrı nedeniyle daha ne kadar süreceğini bilmediklerini ifade eden işçiler, yaşamlarını da büyük oranda yaşanan greve göre yeniden düzenlemişler.
Çalışma saatlerini düzenleyen vardiya uygulamasını grev içinde geçerli kılan işçiler, günde üç vardiya halinde grev nöbeti tutuyorlar. Ayrıca her günkü nöbetten sorumlu bir de komite üyesi yer alıyor. Toplam dokuz kişiden oluşan bu komiteyse işçilerin kendi aralarında seçtikleri arkadaşlarından oluşuyor ve basınla ilişkiler dahil her türlü işin de birinci derecede sorumlusu durumdalar. Bu nedenle bizde daha çok bizim çadıra gittiğimiz günün nöbet sorumlusu olan Kadir Yılmaz'la görüşmek durumunda kalıyoruz.
Ancak her birinin tek ses halinde yaptığı en önemli vurgu, bugün 152. güne ulaşan grevin ilk günkü heyecanla devam ettiği ve başarılı olana kadar da süreceği oluyor. Ortalama 6-7 yıldan beri çalışan işçiler üç vardiya halinde grev nöbeti tutuyorlar. Her gün, ortalama 4 kişiden oluşan üç gruba sıra geliyor. Bu şekilde ortalama 9-10 günde bir yeniden nöbet sırası gelen işçilerin nöbet arkadaşlarıyla yalnız kalmaları ise çok ender yaşanan bir durum, çünkü belli bir saatten sonra grev çadırı "ana baba günü" oluyor. Yılların da getirdiği alışkanlıkla, işyerleri ve işyerinin önündeki grev çadırı işçiler açısından vazgeçilmez olmuş.
Bayram farklı geçiyor
Ancak, bütün nöbet süresince etraflarına neşe saçan ve birbirlerine sataşmaktan bir an bile vazgeçmeyen işçilerin sıkıntıları da yok değil. Ortalama 30'lu yaşlarda olan, birer ikişer çocuğu da olan işçiler; söz, hayatlarında ilk defa grevde karşıladıkları bu bayramda neler yapmayı düşündüklerine gelince, ister istemez daha ciddileşiyorlar.
6. aya yaklaşan grev, sendikanın ödemeyi hiçbir şekilde aksatmadığı grev ödeneklerine rağmen, işçileri ekonomik olarak da sarsmış durumda. Mesela kendisi 7 yıldır işyerinde çalışan ve iki çocuğu olan Kadir Yılmaz, "Elbette bu bayram farklı geçiyor" diyerek başladığı sözlerine şöyle devam ediyor: "Çocuklarımız evimizde, sıkıntı yaşıyoruz. Bayram ziyaretine dahi gidemiyoruz, çünkü gittiğimiz zaman büyüklerimize yakınlarımıza ufak tefek de olsa bir şeyler almak zorundayız."
Yine iki çocuğu olan ve yedi yıldır aynı işyerinde çalışan Yılmaz Karataş'sa "Vallahi ben bu sefer bir yere gitmeyeceğim" diyerek başladığı konuşmasına, hediye alıp ziyarete gitmek bir yana, Yıldıztabya'daki evine giderken dahi iki üç ekmek parası ediyor, dolmuşa binme yerine yürümeyi tercih ettiğini söylüyor.
Eşleri çalışan işçiler açısından durum biraz daha elverişli olsa da, işçiler yine de gerek Petrol-İş'ten, gerekse kendilerine yakın yerlerde kurulu olan Pancar Motor, Erka Balata gibi örgütlü fabrikalarda çalışan işçi kardeşlerinden daha fazla dayanışma ve yardım bekliyorlar. Ancak Gebze'de bulunan Lever fabrikasına fason üretim yapan Kimya Teknik işçilerinin, en çok önem verdiği konu, bu ay sözleşme görüşmelerine başlayacak olan Lever'de örgütlü olan Petrol-İş Gebze Şubesi'nin ve Lever işçisinin tavrı. Lever işçilerinin kendileriyle dayanışmaları halinde taleplerinin elde edilmesinin kaçınılmaz olduğunun altını çizen grevci işçiler, özellikle genel merkezlerinin, İstanbul Şubesi ve Gebze şubelerinde ayrı ayrı örgütlü olsalar da kader birliği içinde olan bu iki fabrikanın işçilerinin mücadelesinin ortaklaştırılması için çaba sarf etmesini bekliyor.
Daha çok bayram sonrasına hazırlık yapan işçiler, deprem, milenyum, ramazan gibi Kimya Teknik grevinin gündemden düşmesine neden olan gelişmelerin ardından, grevi yeniden gündeme getirmek üzere daha önce kendilerini ziyaret eden işyerlerine ziyaret gerçekleştirmeyi hedefliyorlar. Bu ziyaretlerin grevlerini yeniden gündeme sokma anlamında etkili olacağından umutlu olan ve grevin mutlaka başarıya ulaşacağına inanan işçiler, tüm kamuoyunu da bir kez daha kendileriyle dayanışmaya çağırıyorlar.
ÖNCEKİ HABER

BAGFAŞ işçilerinden

SONRAKİ HABER

'Çağdaş Avrupa'dan hastane manzaraları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...