03 Ocak 2000 22:00

Öcalan dosyası Başbakanlık'ta

Adalet Bakanlığı, Abdullah Öcalan'ın yaklaşık 90 klasörden oluşan dava dosyasını Başbakanlık'a gönderdi.

Paylaş
Öcalan dosyası Başbakanlık'ta
Adalet Bakanlığı, Abdullah Öcalan'ın yaklaşık 90 klasörden oluşan dava dosyasını Başbakanlık'a gönderdi. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, dosyayı dün sabah Başbakanlık'a gönderdiklerini bildirdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, geçtiğimiz hafta Öcalan'ın karar düzeltme istemini reddedince, davada iç hukuk yolları tamamlanmıştı.
Bu arada, Vural Savaş dün Başbakanlık'a gelerek, Başbakan Bülent Ecevit ile bir süre görüştü. Savaş, çıkışta sorular üzerine, başka bir konuda görüşmek üzere Başbakanlık'a geldiğini söyledi.
Zirve tarihi belirsiz
Ecevit, Başbakanlık'tan ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine Öcalan hakkındaki dosyayı, Adalet Bakanlığı'nın Başbakanlık'a gönderdiğini söyledi. İç hukuk yollarının tamamlanması üzerine, hükümetin bu konuda izleyeceği tutumun ne olacağına ilişkin koalisyon ortakları ile görüş alışverişinde bulunacağını kaydeden Ecevit, liderlerin ne zaman bir araya geleceklerinin belli olmadığını ifade etti. Başbakan Ecevit, liderler zirvesinin tarihi ve saati belli olduğu zaman duyurulacağını sözleri ekledi.
FP ve DYP oy'u düşünüyor
Cumhurbaşkanı Demirel ve hükümetin, "devletin çıkarları gereği" idamın infazını dondurma eğiliminde olması, FP ve DYP'de oy amacıyla muhalefetin gelişmesine yol açtı. FP Genel Başkan Yardımcısı Veysel Candan, partisinin Konya il örgütünde düzenlediği basın toplantısında, Abdullah Öcalan davasında hukuki sürecin bittiğini hatırlatarak, kararın bir an önce Meclis'e getirilmesi gerektiğini söyledi. Candan, şöyle devam etti: "Dosya bir an önce TBBM'nin gündemine getirilmelidir. Benim şahsi oyum idama evet yönündedir. Fakat millet iradesine göz göre ipotek konmak isteniyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin kararı gerekçe gösterilerek, idam önlenmek isteniyor. AİHM'de Türkiye aleyhinde sonuçlanan birçok maddi tazminat cezasına uymayan hükümet bu konuda farklı davranıyor."
DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Sağlam, Türkiye'de ölüm cezasının kaldırılmasını Avrupa Birliği adaylığı ile bağdaşması açısından arzu ettiklerini, ancak Öcalan davasının ayrı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Sağlam, DYP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine, "Türkiye'de ölüm cezasının kaldırılması olayı, hepimizin AB adaylığı ile bağdaşması bakımından arzu ettiği bir olaydır. Ama Öcalan davasının ayrı değerlendirilmesi kanaatindeyiz. Hükümetin, Öcalan dosyasını Başbakanlık'ta tutması veya tutmaması, hukuk sistemimiz açısından ne derece doğru bir davranıştır. Onun değerlendirilmesi ayrı ama iç hukuk yolları tükendiğine göre, son aşama TBMM kararıyla olacaktır. TBMM'de bizim bu konudaki tutumumuz, parti olarak bu kararın onaylanması yönündedir."
ÖNCEKİ HABER

Medeni Kanun tasarısı Meclis'te

SONRAKİ HABER

İşçiler ve gençler kongreye hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...