19 Aralık 1999 22:00

Öymen'den Hükümet'e:

   İdam sorununu çözün

Paylaş
Öymen'den Hükümet'e:
   İdam sorununu çözün
CHP Genel Başkanı Altan Öymen, Türkiye'nin AB adaylığı'nın Heslinki'de kabül edilmesiyle birlikte, idamın kaldırılması gerektiğini yüksek sesle dile getirmeye başlayan Başbakan Ecevit'e ve başına bulunduğu hükümete, idam cezasının kaldırılmasını içeren bir kanun teklifini Meclis'e getirmeleri çağrısında bulundu.
CHP Lideri Altan Öymen, Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesinde yaptığı konuşmada başta Türkiye'nin AB'ye aday üyeliği ve idam cezası olmak üzere çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin AB'ye aday üye olarak kabul edilmesinde Avrupa'daki sosyal demokratların etkili hale gelmesine bağlayan Öymen, ancak sosyal demokratların demokratikleşmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini vurguladı. Öymen, ancak Türkiye'de bu konularda kayda değer bir gelişme olmadığını belirterek, demokratikleşme yasalarının hızla çıkarılmasında büyük fayda gördüğünü bildirdi. Sağ partilerin kendi anlattıklarıyla ikna olmadığını anımsatan Öymen, "Artık hiç olmazsa AB'den gelen telkinlerle ikna olmalıdırlar" dedi. Ölüm cezasının kaldırılması yolunda Meclis'e kanun tasarı veya teklifi gelmesinde büyük yarar olduğunu bildiren Öymen, bunun AB'ye adaylığın bir gereği olmadığını "mantığın" gereği olduğunu bildirdi.
'Müebbet benimsenmeli'
İdam cezasının kaldırılmasının demokrasiye inanmanın bir gereği olduğunu bildiren Öymen, bu konuda bazı sorunlar da ortaya çıktığını belirterek, Alaattin Çakıcı'nın durumuna atıfta bulundu. Bu sorunun yurtdışında yakalanan bazı kişilerin Türkiye'ye getirilmesinde ortaya çıktığını aktaran Öymen, "Bir sanık çeşitli suçlar işlemiştir. O arada adam öldürmeye azmettirme suçunu da işlemiştir. Öteki basit suçlar için Türkiye'de soruşturmaya tabi tutuluyor, öldürmeye azmetme suçundan Türkiye'de soruşturmaya tabi tutulamıyor. Bu gibi çelişkiler de birbirini izlemektedir" diye konuştu. Öymen, AB ülkelerinin hiçbirinde ölüm cezası bulunmadığına dikkat çekerek, "Türkiye'de eğer bu adaylık statüsünün sonunda AB'ye girecek olursa, zaten olması mümkün değildir. Onun için bunu şu sırada kaldırsak yerinde olacaktır" dedi. Öymen, bu konuda şunları söyledi:
"Mesele bazı sanıkların, suçluların işledikleri suçlar değildir. Elbetteki insan öldüren, öldürmeye sebebiyet veren, hele çok sayıda insanın ölümüne sebep olan insanlar Türkiye'de mevcut en ağır cezaya çarptırılmalılardır. Ama Türkiye'de mevcut olan en ağır ceza hangisi olmalıdır. İdam mı, yoksa müebbet mi? Bu sorunun cevabı dünyanın gelişmeleri karşısında açıktır. Müebbet hapis cezası olmalıdır."
İsim vermeden bazı MHP'lilerin bu konudaki açıklamalarına atıfta bulunan Altan Öymen, bu konunun duygu sömürüsü yapılmasının üzücü olduğunu belirterek, bu konudaki beyanları yakışıksız olarak niteledi.
Kıyak emeklilik yakışıksız
Öymen, Akkuyu Nükleer Santralı gelişmelerine de değinerek, bu santralın ihalesine dönük hazırlıkların durdurulmasını isteyerek, konunun yeniden tartışılmasının önemine değindi. Öymen, kıyak emekliliğin Meclis'te askıya alınması konusundaki bir soruya verdiği yanıtta ise, kıyak emeklilik girişimini "yakışıksız" olarak niteledi.
ÖNCEKİ HABER

Bakır Çağlar: Kürt kimliği tanınmalı

SONRAKİ HABER

'Kıdem tazminatlarımıza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...