10 Aralık 1999 22:00

Miloseviç güç toplamaya çalışıyor

Batı yanlısı Karadağ hükümetinin federal varlıklara el koyma politikasına tepki gösteren Yugoslavya ordusu, konuyla ilgili önlem almaya devam edeceğini duyurdu.

Paylaş
Miloseviç güç toplamaya çalışıyor
Yugoslavya Feredasyonu'nun üyesi olan Karadağ Cumhuriyeti'nin havaalanını çarşamba günü işgal eden Yugoslavya ordusu yaklaşık 24 saatlik operasyonun ardından geri çekilerek, havaalanını tekrar uçuşlara açma kararı aldı, ancak Karadağ yönetiminin, federal varlıkları tekeline alma girişimlerine karşılık vereceğini ilan etti.
Karadağ hükümetinin, ülkedeki federal varlıklar üstündeki tam kontrolünü uzatma kararını ilan etmesinden bir gün önce Podgorica Havaalanı'nı kapatan Yugoslav birlikleri, Karadağ polisinin havaalanında sürekli bir üs oluşturma planlarının da geri alınmasını istedi.
Gerginlik sürecek
Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'e en yakın isimlerden Sırbistan Başbakanı Vojislav Seselj, federal hava kontrolünün Karadağ üstünde tek otorite olmasının zorunlu olduğunu dile getirdi. Karadağ Ulaştırma Bakanı Yusuf Kalamperovic, havaalanında hükümetin inşaatlarının devam edeceğini dile getirirken Yugoslavya Federal Savunma Bakanlığı açıklamasında, "Ordu gelecekte, toprak ve malların zorla gaspına karşı gerekli önlemleri alacaktır" denildi.
Miloseviç'e tehdit
NATO Genel Sekreteri George Robertson ve İtalya Başbakanı Massimo D'Alema, Miloseviç'i Karadağ konusunda uyardı. Robertson, D'Alema ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, ''Miloseviç, 21. yüzyılın başlangıcında Balkanlar'da sorunları daha fazla tahrik etmemesi konusunda iyice uyarılmalıdır'' dedi. Robertson, ''Karadağ'da ve demokratik seçimlerle işbaşına gelmiş Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic'e neler olduğu konusunu kaygı ve büyük bir dikkatle izliyoruz'' diye konuştu. Sırbistan'la birlikte Yugoslavya Federasyonu'nu oluşturan Karadağ Cumhuriyeti, 1997 yılında batı yanlısı Cumhurbaşkanı Djukanovic'in işbaşına gelmesinden sonra Belgrad'dan kopmak için açıktan batı yanlısı bir politika izlemeye başladı. Yugoslavya'ya saldırı döneminde de ülkesinin bombalanmasına karşın NATO'ya ciddi bir tepki göstermeyen Djukanovic, Miloseviç'in taviz vermemesi halinde, bağımsızlık ilan etme tehdidinde bulunuyor.
Draskoviç'in binası basıldı
Sırbistan'da polisin, Vuk Draskoviç liderliğindeki en büyük muhalif parti Sırp Yenilenme Hareketi (SRM)'nin merkezine baskın yaptığı bildirildi. Bağımsız Sırp ajansı BETA, elinde SRM'nin birçok üst düzey yetkilisini gözaltına alma emri bulunan polisin, dün partinin merkezine girdiğini söyledi, ancak ayrıntılı bilgi vermedi. SRM baskını doğrularken, görgü tanıkları polisin baskın sırasında 3 kişiyi gözaltına aldığını söylediler.
Belgrad radyosu dün erken saatlerde duyurduğu bir haberde, Belgrad Birinci Bölge Savcılığı bürosunun, polisten, son üç hafta içinde yaptığı açıklamalar nedeniyle SRM'li yetkililerin sorgulanmasını istediğini belirtmişti. SRM Sözcüsü İvan Kovaçeviç ise salı günü yaptığı açıklamada, partilerinin, ''terörizme karşı mücadele'' için kurulduğunu söyleyerek, hareketin lideri Vuk Draskoviç'e karşı 2 ay önce düzenlenen suikast girişimine dikkati çekmişti.
Yugoslavya ordusunun Karadağ'daki operasyonu ve SRM bürosunun basılması, Miloseviç yönetiminin siyasi gücünü geri kazanma çabalarını yoğunlaştırma çabası olarak değerlendirildi.
ÖNCEKİ HABER

Rus bakan Çeçenlerle görüşecek

SONRAKİ HABER

İsviçre soykırıma göz yumdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...