8 Aralık 1999 22:00

2000, kapışmalara gebe

2000, kapışmalara gebe
Ülke kaynaklarını yerli ve yabancı tekellere peşkeş çekilmesine karşı çıkan işçi ve emekçilerin alanlara çıkarak protesto ettikleri özlelleştirme, hükümet tarafından 2000 yılının temel ekonomi politikası olarak açıklandı.
Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Petrol Ofisi ve TÜPRAŞ'ın halka arzı ile Petkim-Yarımca Tesisleri ve İsdemir'in özelleştirilmesinin 2000 yılının ikinci çeyreğinde gerçekleştirileceğini söyledi. Yalova, Erdemir, TÜPRAŞ ve Petkim gibi kuruluşların da gelecek yılın son çeyreğinde özelleştirmelerinin programlandığını belirterek, tüm bu özeleştirmelerden 5.2 milyar dolar gelir elde edileceğini açıkladı.
76 kuruluş özelleştirme kapsamında
TBMM KİT Komisyonu'nda Özelleştirme İdaresi'nin 1995-1996 ve 1997 yılı faaliyetlerinin görüşülmesi sırasında bir konuşma yapan Bakan Yalova, Türkiye ile aynı yıllarda özelleştirme hareketini başlatan İngiltere'nin, 15 yılda 65 milyar dolar özelleştirme geliri elde ettiğini kaydetti. Yalova, Doğu Bloku ülkelerinin de 1990'lı yıllardan itibaren ideolojilerini değiştirmelerine paralel bir ekonomi politika izlediklerini hatırlatarak, bu ülkelerde bile özelleştirmenin çok hızlı bir seyir izlediğine dikkat çekti. Türkiye'nin özelleştirme çabalarında sonuncu sırada kaldığını belirten Yalova, "Doğu bloku ülkeleri özelleştirme uygulamaları açısından ulaşamayacağımız bir noktaya gelmişlerdir"dedi.
Konuşmasında, 1985 yılından bugüne kadar geçen sürede özelleştirme uygulamalarına ilişkin bilgiler veren Bakan Yalova, 1986 yılından bugüne kadar geçen sürede de 139 kuruluşun hisse senedi ve varlık satış işlemlerinin yapıldığını bildirdi. Bu kuruluşların 113'ünde hiç kamu payı kalmadığına işaret eden Yalova, "Halen özelleştirme kapsamında 76 kuruluş ile bazı taşınmazlar bulunmaktadır ve bu kuruluşların 33 tanesinde yüzde 50'nin üzerinde kamu payı vardır" diye konuştu.
Türkiye'nin bugüne kadar özelleştirme uygulamaları sonucunda 4.6 milyar dolar gelir elde edebildiğini anlatan Yalova, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu özelleştirme uygulamalarının 1.1 milyar dolarlık kısmı 1998 yılı içerisinde gerçekleştirilen uygulamalardan elde edilmiştir.
Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlardan elde edilen temettü geliri ve diğer kaynaklarla birlikte 1985-1998 dönemi toplam kaynakları 6 milyar dolar düzeyine ulaşmaktadır. Aynı dönem içerisinde, özelleştirme uygulamaları çerçevesinde 5.8 milyar dolar tutarında da bir kullanım yapılmıştır."
Devlet Bakanı Yalova, 1995 yılı özelleştirme gelirlerinin 515 milyon dolar, 1996'da 291.7 milyon dolar, 1997'de de 465.5 milyon dolar olduğunu bildirerek, 1998 yılında 1 milyor dolar gelir sağlandığını söyledi. 1999 yılı sonunda ulaşılacak gelir konusunda bir rakam vermeyen Yalova, 2000 yılının ilk yarısı sonuna kadar özelleştirme kapsamındaki 74 kuruluşun sayının 25'e indirileceğini kaydetti.
2000 yılı özelleştirme programı konusunda da açıklamalarda bulunan Yalova, şöyle dedi: "Deniz Nakliyat, ORÜS, Ankara ve Güven Sigorta , Asil Çelik, Erbaş, KBİ, Taksan, Turban ve TZDK'ya ait işletmelerin özelleştirilmesi 2000 yılının birinci çeyreğinde gerçekleştirilecek.
2000 yılının ikinci çeyreğinde, Petrol Ofisi, TÜPRAŞ'ın halka arzı, Petkim-Yarımca Tesisleri, İsdemir, Seka, Sümer Holding, Trabzon Limanı ve Tümosan özelleştirilecek. Yılın üçüncü çeyreğinde de Tügsaş, İgsaş, Ataköy Marina ve otel ile THY özelleştirilecek. 2000 yılının son çeyreğinde ise Erdemir, TÜPRAŞ ve Petkim'in blok satışı yapılırken, Ataköy Turizm işletmelerinin iştirak hisselerinin satışı programa alınmıştır." Yalova, tüm bu uygulamalar sonucunda 5.2 milyar dolar düzeyinde bir hasılanın elde edilmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.
IMF ve TÜSİAD'ın istediği gibi
Ülkenin en temel KİT'lerini özelleştirmekte kararlı olduğunu açıklayan hükümetle, bu politikaya karşı çıkan işçi ve emekçiler 2000 yılı içinde sık sık karşı karşıya gelecekler. Emekçilerin taleplerine kulak tıkayan hükümet, ülke kaynaklarının yağma ve talanına kapı açan özelleştirme konusunda yüklü bir programı benimseyerek bu konudaki tutumu ortaya koymuş oldu. TÜSİAD vb. büyük sermaye örgütleri ile IMF uzunca bir süredir hükümeti özelleştirme konusunda cesaretlendirmeye çalışıyordu.

Evrensel'i Takip Et