04 Aralık 1999 22:00

Sağlıkta yeni bin yılda eski kafa

Hükümetin 2000 yılı programında, birinci basamak sağlık hizmetlerine önem verileceği bildirilirken, yeni yılda hastanelerde vardiyalı sistemin yaygınlaştırılacağı kaydedildi. Diğer can alıcı konular ise, yuvarlak ifadelerle geçiştirildi.

Paylaş
Sağlıkta yeni bin yılda eski kafa
Hükümetin 2000 yılı programında sağlığa yönelik köklü bir çalışma yer almazken, 1999 yılında uygulamaya konulan vardiya sistemi gelecek yılda da tartışmalara neden olacağa benziyor. Hükümetin hazırladığı 2000 yılı programı, bir türlü rayına oturtulamayan sağlık politikalarını yeniden gözler önüne serdi.
Bir yandan hastanedeki yığılmaların önüne geçmek gerekçesiyle birinci basamak sağlık hizmetini geliştirmeyi hedefleyen hükümet, diğer yandan yine hastane önündeki yığılmayı engellemek bahanesiyle sağlık emekçileri tarafından tepkiyle karşılanan vardiyalı sistemin yaygınlaştırılacağı sözünü verdi.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek, birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkin biçimde sunulması halinde vardiyalı sisteme gerek kalmayacağını belirtirken, bunun hükümetin temel sağlık politakasının tutarsızlığından kaynaklandığını ifade etti. Sayek, "Eğer birinci basamak sağlık hizmetlerinin verilmesi için uygun ortam hazırlanır ve hastalar sağlık ocaklarına çekilebilirse zaten hastane önündeki yığılmaların önüne kendiliğinden geçilmiş olacak. O zaman vardiya sistemine de gerek kalmayacak. Ama hükümetin birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek gibi bir amacı olmadığı ve bu yönde bir adım atmadığı için vardiya sistemini de gündeme getiriyor. Bu, hükümetin sağlıktaki tutarsızlığını bir kez daha gözler önüne serdi" diye konuştu.
Özel sektöre teşvik
1999 yılında özel sektör sağlık yatırımlarının teşvikine artarak devam edildi ve özel sektörün toplam yatak kapasitesi içindeki payı yüzde 6.6'ya çıktı. Programda, kamu kesimine ait hastanelerde yarı zamanlı çalışma statüsünün uygulanması, tıp eğitimi, araştırma, referans ve sağlık hizmetlerinde büyük aksamalara yol açtığı bildirilirken, "Bu uygulamadan doğan aksaklıkların giderilmesi ihtiyacı önemini korumaktadır" denildi.
Hükümet, 2000 yılında özel hastanelerle ilgili yasal ve idari boşlukların giderilmesi amacıyla mevzuat düzenlenmesi yapmayı planlarken, yatırımların teşvikine de devam edileceği açıklandı. Hükümet programında, daha etkili ve verimli bir hizmet sunulabilmesi amacıyla başlatılan koruyucu sağlık hizmetlerinin temel sağlık hizmetleriyle entegrasyonu ve bu hizmetlerin güçlendirilmesine yönelik çalışmaların devam edeceği bildirilirken, evde hasta bakımı sisteminin kurulması ile ilgili çalışmanın başlatılacağı kaydedildi. 2000 yılı programında, sağlık hizmetlerinden vatandaşların yeterli düzeyde yararlanabilmelerini sağlayacak aile hekimliği sisteminin özendirilmesi yer alıyor. Programda hastanelerin özerk yapıya kavuşturulacağı kaydedilirken, "Hastanelerin sağlık işletmelerine dönüştürülerek idari ve mali açıdan özerkliğe kavuşturulmaları ve çağdaş işletmecilik anlayışıyla hizmet vermeleri için gerekli yasal düzenlemeler yapılacaktır. Hastanelerin hizmet, norm, kriter ve standartlarının yeniden belirlenmesine yönelik bir çalışma başlatılacaktır. Hasta randevu sistemi geliştirilecektir. Sağlık kurumlarında hizmet standartları yeniden belirlenecek, kamunun özel sağlık kurumlarından hizmet alımları ve denetimleri yeniden düzenlenecektir" denildi.
Üniversitelerde iyileştirme yok
Üniversite hastanelerinde genel sağlık hizmeti verilmesi yerine araştırma, eğitim ve referans niteliğinde hizmetlerin verilmesini sağlayacak düzenlemelerin yapılmadığı belirtilen programda, hizmetlerin daha verimli ve etkili verilmesi amacıyla, hastanelerin modern ve profesyonel yönetim anlayışıyla yönetilmelerine, hizmetlerde kalitenin artırılmasına, döner sermaye işletme mevzuatının günün şartlarına göre yeniden düzenlenmesine ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Üniversite hastanelerinin genel hastanecilik anlayışıyla hizmet vermelerini önlemek ve asli görevleri olan araştırma, eğitim ve referans hizmetlerine ağırlık vermelerini sağlamak amacıyla gerekli hukuki ve idari düzenlemelerin yapılacağı bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

'Genel grev kararı almalıyız'

SONRAKİ HABER

Rusya'ya kredi darbesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...