26 Ekim 1999 21:00

Demirel'e 'babalık davası' başladı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, Kamuran Çörtük ve Cavit Çağlar'la birlikte çektirdiği fotoğrafı, "Bu bizim aile fotoğrafımız" şeklinde...

Paylaş
Demirel'e 'babalık davası' başladı
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, Kamuran Çörtük ve Cavit Çağlar'la birlikte çektirdiği fotoğrafı, "Bu bizim aile fotoğrafımız" şeklinde değerlendirerek gazetelere beyanlarda bulunması, dava nedeni oldu. İzmir Barosu'na bağlı 10 avukat tarafından açılan davanın dünkü ilk duruşmasında, heyetin görevsizlik kararı da verebileceği beklenirken, heyet, Demirel'in maaş bordrosunun örneğinin istenmesine karar vererek, davayı ilerletici kararlar aldı.
Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davaya, davacı taraftan Cemal Doğan, Andaç Şükrü Zaloğlu, Senih Özay ve Noyan Özkan katılırken, Arif Ali Cangı, Gül Kireçkaya, A. Haşim Öztürk, Ahmet Hamdi Yıldırım, Nedim Değirmenci ve Murat Dinçer ise mazeret bildirerek gelmedi. Duruşmada davacı on avukatı, Avukat Fehmi Çam, Demirel'i ise Avukat Tayfun Bülbül temsil etti.
Mahkemeye sunulan dava dilekçesinde, Demirel'in işadamı Kamuran Örtük'e ait Blues and Whites isimli yatıyla gittiği Büyükada'da çektirdiği fotoğrafı, "Bu bizim aile fotoğrafımız" şeklinde değerlendirmesinin, özellikle Çağlar'ın kamuoyuna da yansıyan davaları nedeniyle, "devletin başına" yakışmayan bir tavır olduğu vurgulandı. Dilekçede, Demirel'in her iki kişiyi ailesine dahil ettiği yönendeki beyanının, kamuoyuna bu kişiler cephesinde verilecek en olumlu mesaj olduğu dile getirildi.
Dilekçede, Çağlar'ın, "İnterbank yönetimindeyken bankanın içini boşaltarak kendi malvarlığına intikal ettirdiği iddiası ile yargılandığı ve Merkez Bankası'nın ise bankaya el koyarak kredilerdeki yolsuzluklarla ilgili suç duyurusunda bulunduğu, paraların tahsili için de Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurduğu ve davanın başladığı" kaydedildi.
'Cumhurbaşkanlığı yıpranır'
Demirel'in söz konusu beyanının kusurlu bir davranış olduğunun ifade edildiği dilekçede, yurttaşların bu nedenle manevi acı ve çöküntüye uğradıkları belirtildi. Dilekçede, Demirel'in beyanlarının delillerin toplanması aşamasında devreye girecek olan yürütmenin pek çok organı üzerinde etkili olabileceğine dikkat çekildi. Dilekçede, Demirel'in 10 davacı için toplam 2 milyar 10 milyon Türk Lirası ödemeye mahkûm edilmesi talep edildi.
Duruşmada söz alan Avukat Fehmi Çam, dilekçelerinde ısrar ettiklerini dile getirerek,
Ceyhan Mumcu ve Tayfun Bülbül imzasıyla yapılan yazılı savunmayı incelemek üzere mahkemeden süre talep etti.
Yazılı savunmada ise Demirel'e böylesi bir davanın açılmasının usul ve yasaya aykırı olduğu savunularak, davanın reddi istendi. Savunmada, davacı tarafın iddialarının "haklı, hukuki ve mantıklı" olmadığı iddia edilerek, Demirel'e dava açılmasının, Cumhurbaşkanlığı makamının yıpratılması amacına hizmet edeceği savunuldu.
Çağlar aklanmaya çalışıldı
Savunmada, "Bu fotoğrafta bulunan sahışlardan birisi bakanlık görevi ifa etmiş bir işadamı, bir diğeri ise yine işadamı Kamuran Çörtük'tür. Cavit Çağlar hakkında bir yargılamanın olması, müvekkilin, bu sahışla olan özel ilişkisini sona erdirmesine neden olamaz" denildi. Çağlar'ın "Ülkemizin yakın tarihi içerisinde, günün koşulları içerisinde hakkında dava açılan pek çok bireyin, bu yargılamalar sonunda beraat ettiği görülmüştür" sözleriyle aklanmaya çalışıldığı savunmada, iddialarla ilgili "önyargı" değerlendirmesinde bulunuldu.
Mahkeme heyeti, Demirel'in maaş bordrosunun örneğinin istenmesi ve davacıların aylık gelirlerinin belirlenmesine de karar verdi. Dava, davacı tarafın delillerini yazılı olarak sunması, Radikal gazetesinin "Baba ve Çocukları" manşetli 15 Ağustos 1999 tarihli sayısının istenmesi kararlarıyla 9 Aralık 1999 tarihe ertelendi.
ÖNCEKİ HABER

Bor madenleri 'aile'nin

SONRAKİ HABER

Özelleştirme yerelleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...