23 Ekim 1999 21:00

Sümerbank işçileri:

   Fabrikalarımızı vermiyoruz

Paylaş
Sümerbank işçileri:
    Fabrikalarımızı vermiyoruz
Sümerbank işçilerinin Beykoz ve Bakırköy'deki direnişleri devam ediyor. Her iki fabrikada da haftanın her günü geceli-gündüzlü nöbet tutan işçiler, fabrikalarını kapattırmayacaklarını, bunun için her türlü mücadeleye hazır olduklarını dile getiriyorlar. İşyerlerinin peşkeşine karşı fabrikalarında kurdukları çadırlarda beklemeye devam Bakırköy Sümerbank işçileri, hükümetin kararı derhal geri almasını istiyor. Kurdukları komiteler aracılığıyla direnişlerini organize eden işçiler, şimdilik nöbetleşe kaldıkları fabrikalarında pazartesi gününden itibaren bütün işçilerin katılımıyla kalacaklar. Sümer Holding'e bağlı başka bir fabrikada işbaşı yapma önerisini, direnişi ve kendilerini bölmeye yönelik bir girişim olarak değerlendiren işçiler, "Fabrikamızı vermiyoruz, siyasiler gidip IMF'nin bekçiliğini yapsınlar, biz yapmayacağız" dediler.
Beykoz'da araç konvoyu
Beykoz'da ise Deri Kundura Fabrikası'nın peşkeşine karşı 130 araçlık bir konvoy oluşturuldu. Fabrikanın önünden bütün Beykoz'u turlayarak, Kavacık'a kadar giden konvoy, oradan tekrar geri döndü. Halkın yoğun ilgi gösterdiği konvoydaki araçlar, "Beykoz Deri Kundura kapatılamaz", "İşimizle, onurumuzla yaşamak istiyoruz", "Çocuklarımız aç bırakılamaz" yazılı dövizlerle süslendi.
İşçilerden gazetemize ziyaret
Öte yandan günlerdir işleri ve ekmekleri için mücedele eden Bakırköy Sümerbank işçileri, dün gazetemizi ziyaret ettiler. Yaşadıkları süreci aktaran işçiler, 1 Kasım'da işverenin iş akitlerini feshetmek istediğini söylediler.
Sümerbank işçilerinin Türkiye'ye örnek olacağını, hiç kimsenin birliklerini dağıtamayacağını belirten işçiler, tüm sendikaların, emekten yana güçlerin ve kamuoyunun desteğini istediler. İşçiler, gazetemizin duyarlılığının kendilerini çok sevindirdiğini belirterek, teşekkür ettiler. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Genel-İş'te açlık grevi sürüyor
Gaziantep'te, DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası 3 No'lu Şube yöneticileri tarafından, işçi alacakları için başlatılan süresiz açlık grevi 4. gününe girerken, Şube Başkanı Ali Güdücü, FP'li Şehitkamil Belediye Başkanı Mehmet Bozgeyik'in, işçilerin hiçbir alacağı olmadığı, açlık grevinin sendikaların provokasyonu olduğu yönündeki iddialarına tepki gösterdi.
Genel-İş 3 No'lu Şube Başkanı Ali Güdücü, konuyla ilgili açıklamasında, "1988 yılı TİS'ten doğan farklarımızı, Büyükşehir Belediyesi'nin sözleşmesi bağıtlandığı an ödeyeceğinizi imza altına almanıza rağmen hâlâ niye ödemediniz?" diye sordu. Güdücü, 1998-1999 sözleşmeden doğan ve 25.04.1999-25.05.1999 tarihleri arasında ödenmesi gereken maaş ve ikramiye farklarının ve sözleşmenin 71'inci maddesi gereği olan yazlık ve kışlık giyim kumaşlarının herüz verilmediğini söyledi. Toplam 43 günlük ikramiyelerin, mesailerin ve hastalanan işçilerin rapor paralarının da ödenmediğini belirten Güdücü, işçilere sözleşme gereği 1400 kg. olarak verilmesi gereken kömürün de 1000 kg. verildiğini ve çok kalitesiz olduğunu bildirdi. Güdücü "Takdir kamuoyunundur. Biz üyelerimizin alacakları konusunda nasıl bir çaba sarf ettiğinizi anlamış değiliz. Yoksa biraz daha beklersek yine arsa satacak mısınız? Arsa satmak için gereken çoğunluğu sağlamak için yine işçilerin alacaklarını vermek adına mı onay alacaksınız?" dedi.
'Bozgeyik'i uyarıyoruz'
DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Muzaaffer Subaşı da, Şehitkamil Belediye Başkanı Mehmet Bozgeyik'in, gerçek dışı açıklamalarla kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını belirtti. "Sorunun çözümü için, Bozgeyik'in işçi alacaklarını ne zaman nasıl ödeyeceğini açıklaması gerekir" diyen Subaşı, "Benim için mi grev yapıyorlar, bırakın ölürlerse ölsünler, cümlesini çok yadırgadık. Sabrımız taştı, Bozgeyik'i uyarıyoruz. Grevdeki arkadaşlarımıza bir şey olduğu takdirde, sorumlu kendisidir" diye konuştu.
İşyeri temsilcisi rahatsızlandı
Öte yandan açlık grevine katılan işyeri temsilcisi Fehmi Fırtına'nın rahatsızlanarak, gece Gaziantep SSK Bölge Hastanesi'ne kaldırıldığı öğrenildi. Fırtına, sağlık muayenesinin ardından, yeniden açlık grevine başladı. Şube Başkanı Ali Güdücü, Şube Sekreteri Mehmet Gülen ve işyeri temsilcileri Metin Yıldız ve Fehmi Fırtına'nın sendika hizmet binasındaki açlık grevine, dönüşümlü olarak sendika üyesi işçiler de katılıyor.
EMEP'ten ziyaret
Emeğin Partisi Genel Merkez Yöneticisi Seyfettin Bayramoğlu ve Gaziantep İl Yöneticileri, Genel-İş 3 No'lu Şube binasında devam eden açlık grevine destek ziyaretinde bulundu. Bayramoğlu, sermayenin sınıfa karşı kapsamlı bir saldırı içerisinde olduğunu, bu saldırının sınıfın tek cephe olmasıyla geri püskürtülebileceğini söyledi. Emek Platformu'nun Gaziantep'te yeniden canlandırılması gerektiğini belirten Bayramoğlu, EMEP'in haklarını almak için verdikleri mücadelede sonuna kadar belediye işçilerinin yanında olacaklarını açıkladı. Şube Başkanı Ali Güdücü de verdikleri destekten dolayı EMEP'lilere teşekkür etti.
Şehitkamil Belediyesi'nde çalışan 400'ü aşkın işçinin 500 ile 600 milyon lira arasında değişen miktarlarda alacakları var.
ÖNCEKİ HABER

Ecevit kontrgerillayı saklıyor

SONRAKİ HABER

Birlikte çalışıp birlikte üretmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...