23 Ekim 1999 21:00

Devlete öfke

Kışlalı'nın cenaze törenine katılan onbinlerce kişi, Üçok'un, Mumcu'nun, Anter'in, Tarancı'nın ve tüm faili meçhul cinayetlerin katillerini bulmayan devleti lanetledi.

Paylaş
Devlete öfke
Bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren Kültür eski Bakanı, İzmir eski Milletvekili, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, dün onbinlerce kişi tarafından uğurlandı. Kışlalı için düzenlenen beş ayrı törende de cinayete olan öfke hakimdi. Kitlenin ortak sloganları "Katiller Meclis'te", "Katillerden hesabı emekçiler soracak" oldu.
Tören 09.00'da başladı
Ahmet Taner Kışlalı'nın cenazesi dün saat 09.00'da Adli Tıp Kurumu'ndan alınarak TBMM'ye getirildi. Kışlalı'nın yakınları, tören başlayıncaya kadar TBMM Şeref Holü'nde taziye dileklerini kabul ettiler. Tören öncesinde Meclis kampüsünde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Kışlalı için ilk tören, TBMM'de düzenlendi. TBMM'deki törene, Kışlalı'nın ailesi ve yakınlarıyla Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Başbakan Bülent Ecevit, FP Genel Başkanı Recai Kutan, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, CHP Genel Başkanı Altan Öymen, bakanlar, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, yeni ve eski parlamenterler, gazeteciler, Kışlalı'nın öğrencileri ile çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Törene, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in katılmadığı görüldü. Kışlalı'nın Türk bayrağına sarılı naaşı, bir manga polis tarafından tören alanına getirildi. Saygı duruşunun ardından, Kışlalı'nın naaşı, cenaze aracına götürüldü. Kışlalı, TBMM'den alkışlarla uğurlandı.
TBMM'de Meclis'e öfke
Kışlalı için Meclis'te yapılan resmi tören, Meclis'e ve siyasilere öfke seline dönüştü. Cenaze arabasının ardından Meclis'in yan çıkışına doğru yürüyen kitle, "Suskun Meclis istemiyoruz", "Katiller bulunsun hesap sorulsun", "Çeteler bulunsun, hesap sorulsun", "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganlarını atarak, TBMM ve çetelere öfkelerini dile getirdiler. Kalabalık, Meclis'ten katillerin bulunmasını istedi.
Öğrencileri, meslektaşları uğurladı
Kışlalı'nın cenazesi TBMM'deki törenin ardından, görev yaptığı Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi önüne getirildi. Burada bir konuşma yapan Prof. Ergün Türkcan, Kışlalı'nın şair ruhlu bir adam olduğunu belirterek, "Hücrenin en duyarlı noktasında bomba patlatıldı" dedi. Kışlalı'nın öğrencileri de hayallerindeki hocalarının öldürülemeyeceğini söylediler.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Günal Akbay da "Bu karanlık güçler bilsinler ki onun çizdiği yol ölümsüzdür" diye konuştu. Konuşmaların ardından öğrenciler ve sevenleri Kışlalı'yı tabutuna karanfil atarak uğurladı.
Kültür Bakanı protesto edildi
Kışlalı, Büyük Tiyatro'da düzenlenecek törene götürülmek üzere araca yerleştirilirken alkışlar eşliğinde "Kahrolsun şeriat", "Susma, sustukça sıra sana gelecek" sloganları atıldı. Tören sırasında bir öğrencisinin Kışlalı'nın tabutuna doğru atılarak, "Ailemi istiyorum. Hepimiz bir aileyiz" diye bağırması dikkat çekti.
Önde Kışlalı'nın naaşı arkada binlerce insandan oluşan kortej Ziya Gökalp Caddesi'nden yürüyüşe başladı. Kurtuluş Kavşağı'nda Kışlalı'nın naaşının bulunduğu araç kitleden ayrılarak Devlet Opera ve Bale Sahnesi'ne yöneldi. Kitle ise Ziya Gökalp Caddesi üzerinden sloganlarla Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu'na doğru yürüyüşe geçti. Grubun önünde Kışlalı'nın kitapları ile resimleri taşındı.
Cenazeyi Devlet Opera ve Bale Sahnesi'nde de binlerce kişi karşıladı. Naaş konferans salonuna getirildi. Burada Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın konuşması sloganlarla kesildi. Bunun üzerine Talay salondan ayrılmak zorunda kaldı. İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunun ardından tören sona ererken, cenaze binlerce insan tarafından Atatürk Bulvarı'ndan Kızılay'a götürüldü.
Onbinler 'demokrasi' dedi
Kitle, operadaki törenin ardından Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu önünde birleştiğinde görkemli bir miting havası yarattı. Onbinler hep bir ağızdan katillerin bulunup hesap sorulmasını istedi. Cenaze gazetenin önüne konularak bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bina önünde yoğun izdiham yaşanırken, buradaki törende, Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, CHP Genel Başkanı Altan Öymen de hazır bulundu. Bina önündeki törende ilk sözün Altan Öymen'e verilmesi dikkat çekti. Öymen konuşmasında, Kışlalı'nın katili olarak laik cumhuriyete karşı olanları gösterdi.
'Katliamlar unutulmasın'
Cumhuriyet Yazarı İlhan Selçuk ise, 6 yıl önce Uğur Mumcu'nun cenazesi başında yaptığı konuşmada, 'cenazeler toprağa verildikten sonra unutulmasın' dediğini hatırlatarak, "Neden bölünüp parçalanıyoruz. Daha önceki cinayetlere sahip çıksaydık bu cinayet işlenir miydi?" diye sordu.
Selçuk'un sözü sık sık, "Katil Ecevit", "Hükümet istifa" sloganlarıyla kesildi. Gazete önündeki konuşmalardan sonra cenazeyi izleyen kitlenin bir kısmı Ziya Gökalp Caddesi-Mithatpaşa; bir kısmı da Meşrutiyet Caddesi-Mithatpaşa güzergâhını izleyerek Kocatepe Camii'ne yürüdü. Naaşın arkasından öğretim görevlileri de cüppeleriyle yürüdüler. Cami çevresinde erken saatlerden itibaren yoğun önlem alındığı ve keskin nişancıların binaların çatılarına yerleştirildiği dikkat çekti.
Demirel ve Ecevit'e protesto
Genelkurmay'ın emrine uyarak camideki törene askerlerin yoğun katılımı dikkat çekti. Kışlalı için yapılan bütün törenlerde hükümete ve Meclis'e yönelen tepkiler Kocatepe Camii'nde doruğa çıktı. Cami avlusunu dolduran onbinlerce insan, Ecevit'i, "Başbuğ Ecevit" ve "Katiller Meclis'te" sloganları ile karşıladılar. Sivil polislerin Ecevit'e yönelik slogan atanları uyarması nedeniyle gerginlik yaşanırken, kalabalık, ıslıklar, yuhalamalar ve sloganlarla protestoyu sürdürdü. Ecevit'in arkasından Kocatepe'ye gelen Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Tansu Çiller de aynı şekilde protesto edildi.
Bahçeli katılmadı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Kocatepe'deki törene de katılmadığı gözlenirken, DGM Cumhuriyet Başsavcısı Nuh Mete Yüksel, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ve devlet bakanları ve bazı milletvekilleri Kocatepe'de hazır bulundu. Kılınan cenaze namazının ardından Kışlalı, Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.
ÖNCEKİ HABER

Bir karış otoyol yarım milyar

SONRAKİ HABER

Ecevit kontrgerillayı saklıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...