20 Ekim 1999 21:00

EMEP: Sömürgeleştirmeye karşı çıkılmalı

EMEP: Sömürgeleştirmeye karşı çıkılmalı
Emeğin Partisi (EMEP) yaptığı yazılı açıklama ile GAP'ın ABD'ye peşkeş çekilmesini protesto etti. Açıklamada, Mersin Serbest Ticaret Bölgesi ile GAP'ın sunduğu imkânların olağanüstü iştah kabartıcı olduğu belirtilerek, "Önce Japonya'dan ve İsrail'den gelmişlerdi. Şimdi ABD elçisinin başkanlığında 20 dev Amerikan tekeli, bu imkânların peşine düştü.
Türkiye'ye ve emperyalistlere sunulan imkânları artıran hükümete övgü dizerek, Adana ve Mersin üzerinden GAP'a gelenler, ülkemizin ekonomi ve siyaset alanında içine batırıldığı batağın sorumlularıdır" denildi.
Sadece toprak ve tarım değil, enerji başta olmak üzere, henüz yoğun bir emperyalist sömürüye açılmamış Güneydoğu Anadolu'nun bütün yatırım ve yağmalanma imkânlarının, dev Amerikan tekellerine sunulduğunun belirtildiği açıklamada, bu peşkeşin yabancı sermayenin Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulunması şeklinde reklam edildiği vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi: "Gelenler, dünyanın ve Ortadoğu'nun efendileridir. Özellikle bölgedeki çıkarları yoğun ve önemlidir. Bunu, Körfez Savaşı ile bölgeyi ateşe atarak kanıtlamışlardır. Şimdi onlara vazgeçemeyecekleri ve ihtiyaç duyduklarında uğruna Türkiye'yi de alev alev yakacakları yeni çıkarlar 'altın bir tabak'ta sunulmaktadır. Amerikalı efendilere sunulan yeni imkân ve çıkarların, bu efendilerin ülkemiz üzerindeki bağımlılaştırıcı etkilerini artıracağı kesindir. Tekelci efendilerin gelişlerini yönlendiren 'ticari misyon'un, çıkarlarını savunmak üzere, onlara Guetemala'da, Şili'de ve daha pek çok ülkede darbeler tezgâhlattığı biliniyor. "Ticari misyon"ları, efendilerin, sıkıştıklarında yaptırdıkları darbeler dahil, birçok ülkenin politik yaşamını daha ağır ve dayanılmaz biçimde kontrol etmelerine yol açmaktadır."
EMEP açıklamasında, devlet erkânının Amerikan tekellerine "Hoş geldin" derken, Türkiye'nin sömürgeleşme sürecinde son durağa doğru sürüklendiğine dikkat çekilerek, "Ülkemizin sömürgeleştirilmesine karşı çıkma görevi, ülkemizin işçi ve emekçilerinin omuzlarındadır. Emperyalizme ve ülkemizin emperyalist talana sonuna kadar açılmasına karşı mücadele bayrakları, ancak onların ellerinde yükselebilir" denildi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


SASA işçileri işbıraktı
Halil İmrek
Adana'da kurulu SASA'da (Suni Elyaf ve Sentetik Fabrikası) çalışan işçiler, taşeronlaştırma nedeniyle 20 arkadaşlarının işten atılmasını protesto amacıyla, dün sabah işbaşı yapmadı. Petrol-İş Genel Merkez ve Adana Şubesi yöneticileri, taşeronlaştırma girişimlerinin durdurulması ve atılan işçilerin tamamının işe alınması için girişimlerde bulundular. Petrol-İş
SASA Entegre Tesisleri bünyesinde bulunan mekanik ve klima atölyelerinin müteahhide devredilerek taşeronlaştırılması girişimi ile birlikte her iki atölyede toplam 20 işçinin işine son verilmesi, tepkiyle karşılandı. SASA'da çalışan 1000'i aşkın işçi 4 saat işbırakarak servis meydanında bekledi.
Bu sırada Petrol-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Çavdar ile Adana Şube Başkanı Ahmet Kabaca, fabrika personel müdürü ile görüşmek istediler, ancak bu görüşme sağlanamadı.
'Gücümüzü göstermeliyiz'
Genel Sekreter Çavdar, işçilere hitaben yaptığı konuşmada, önceki geceden bu yana Ömer Sabancı ve Sabancı Holding Endüstri İlişkiler Koordinatörü Nihat Yüksel ile görüşmek istediklerini belirterek, "Ömer Sabancı, sekreteri aracılığıyla, bizimle 26 Ekim'den önce görüşemeyeceğini bildirdi. Nihat Yüksel ise telefonlarımızdan kaçtı" dedi. Çavdar, işverenin kendilerini muhatap kabul etmediğini belirterek, "Sabancıların amacı taşeronlaşmadır. Her birimde taşeronlaşmaya gitmek istiyorlar. Ancak bu girişime karşı gücümüzü göstermeliyiz" dedi. Bu konuşmanın ardından fabrikaya gelen Küçükdikili beldesi jandarma ekipleri, işçilerden, dağılmalarını ve işbaşı yapmalarını istediler. Buna büyük tepki gösteren Genel Sekreter Çavdar Karakol Komutanı Astsubay Bahtiyar Doğan'a, "Siz bizim muhatabımız değilsiniz. Biz, Ömer Sabancı ve Nihat Yüksel'i istiyoruz. Araya girmeyin" dedi.
Eyleme ara verildi
Eylemin sürmesi üzerine SASA'nın sahibi Ömer Sabancı ve SASA Genel Koordinatörü Nihat Yüksel telefon ederek sendika yöneticileri ile görüştüler. İstanbul'da bulunan Yüksel ve Sabancı'nın Adana'ya geleceklerini bildirmeleri üzerine yaklaşık 4 saat süren işbırakma eylemi sona erdirildi ve işçiler işbaşı yaptılar. Görüştüğümüz Petrol-İş Şube Başkanı Ahmet Kabaca, atılan 20 işçinin bir an önce işe alınması ve taşeronlaştırmaya son verilmesini istediklerini belirterek, bu eylemin uyarı amacı taşıdığını kaydetti. Kabaca işverenlerin verdikleri sözü tutmamaları durumunda eylemlerin süreceğini kaydetti. Petrol-İş İdari Sekreteri Ömer Çelik ise SASA'da taşeronlaştırma uygulamalarına son verilmesi ve işten atılan işçilerin geri alınması için işçilerin üretimden gelen gücünü kullandığını belirtti. İşverenle bir görüşme yapacaklarını belirten Çelik, çıkan sonuca göre sendikanın tavır belirleyeceğini ve kamuoyunu bilgilendireceklerini ifade etti.
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da, yaptığı açıklamada, SASA'da daha önce de sendikasızlaştırma amaçlı olarak üyelerinin işten atıldığını ve tüm diğer üyelerinin de karşı çıkması ile işten çıkarmaların durdurulduğunu hatırlattı. SASA'da 2650 üyelerinin bulunduğunu belirten Öztaşkın, işten atılan 20 kişi geri alınıncaya ve işverenin sendikaya karşı tavrını değiştirinceye kadar işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanmakta kararlı olduğunu kaydetti.