16 Ekim 1999 21:00

Darbeciler hükümet kuruyor

Pakistan'da iktidarı ele geçiren Pervez Müşerref'in ordu komutanları ile yaptığı toplantının ardından, önceliğin yeni hükümetin kurulmasına...

Paylaş
Darbeciler hükümet kuruyor
Pakistan'da yönetimi ele geçiren General Pervez Müşerref'in, geçici bir hükümet oluşturma hazırlıkları yaptığı belirtildi. Önceki gün parlamentoyu fesh ettiğini ve ülkenin en yetkili kişisinin kendisi olduğunu ilan eden Müşerref, özellikle İngiltere ve ABD yönetimlerinin 'tavsiyelerini' dikkate almış görünüyor.
Önceki gün, darbenin "merkez üssü" konumundaki Rawalpindi karargâhında dokuz komutanla bir araya gelen Müşerref, "geçici hükümet oluşturla hazırlığında olduklarını" duyurdu. Toplantının ardından yapılan askeri açıklamada, "General Müşerref, öncelikli işin, ulusal bütünlük ve iyi bir hükümetin sağlanmasıyla ekonomik yeniden yapılandırma olacağını söyledi" ifadesine yer verildi. Seçimler, meclis ve diğer kurumların yeniden oluşturulması konularından bahsedilmeyen açıklama, darbecilerin bir "teknokratlar hükümeti" kurma niyetinde oldukları yolundaki öngörüleri güçlendirdi.
ABD elçisiyle görüştü
Yine Rawalpindi karargâhında Müşerref ile bir araya gelen ABD büyükelçisi William Milam ise, Rawalpindi'deki karargâhta yapılan ve 90 dakika süren görüşmenin "olumlu" geçtiğini söyledi. Milam, generalin, yeni hükümet üyelerini bugünlerde açıklayabileceği de ifade etti. Son bir yıldır, hükümet üyeleri ve bürokratlara yönelik bir "fişleme" işlemi sürdürdüğü bilinen darbecilerin, başta devrik Devlet Başkanı Navaz Şerif olmak üzere, pek çok ismi "siyasetten" uzaklaştıracakları" belirtiliyor. Müşerref, İngiltere ve Çin büyükelçileri ile de görüştü.
İngiltere'den sözde yaptırım
Bu arada, İngiltere, Pakistan hükümetine verdiği doğrudan yardımları, askeri darbe nedeniyle dondurdu. Uluslararası Kalkınma Bakanı Clare Short, konu hakkında bilgi verirken, şunları söyledi: "Açıktır ki askeri makamlara kalkınma yardımı veremeyiz. Bu nedenle, hükümetin harcama yetkisi içindeki projeler için verdiğimiz bütün yardımları dondurduk. Ancak dünyanın en yoksul halklarından biri olan Pakistan halkının zarar görmemesi için, hükümetin yetkisi dışındaki kalkınma projeleri için yaptığımız yardımlar devam edecek." İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanlığı, Pakistan'a yılda yaklaşık 20 milyon sterlin kredi veriyor.
Washington, Pakistan'da "olup bitenin bir askeri darbe" olduğunu ilk kez dile getirerek, bu ülkeye yönelik sınırlı yaptırımlar uygulama kararı aldı. Beyaz Saray Sözcüsü James Foley, Şerif'in iktidara dönüşü yönünde bir talepte bulunulmazken, ülkeye uygulanacak oldukça sınırlı miktardaki yaptırımın, yıllık 2,5 milyon dolar olduğu belirtildi.
Moskova'ya güvence
Darbecilerin, Çeçen savaşçıların saflarına katılmak isteyen Pakistanlı gruplara ve bunların silah sağlamalarına izin vermeyeceği yönünde Moskova'ya güvence verdiği bildirildi. İnterfaks ajansının haberine göre, Pakistan'ın Moskova Büyükelçisi Mansur Alam, İslamabad'ın Moskova tarafından şüphelenilen bazı Pakistanlı gruplarla ilgili olarak soruşturma yürüttüğünü belirtti.
ÖNCEKİ HABER

'Bizim zehirli zenginliğe ihtiyacımız yok'

SONRAKİ HABER

BM'den Taliban'a yaptırım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...