07 Ekim 1999 21:00

Yüksel Bozer Kızılay'ın yeni başkanı

Depremin ardından temel görevlerini bile yerine getirmeyen Kızılay Genel Başkanı Kemal Demir sonunda istifa etti.

Paylaş
Yüksel Bozer Kızılay'ın yeni başkanı
Depremin ardından temel görevlerini bile yerine getirmeyen Kızılay Genel Başkanı Kemal Demir sonunda istifa etti. Demir'in koltuğuna, YÖK eski Başkanı ve prefafrik konut ihalesine katılan Tepe Grubu'nun sahibi İhsan Doğramacı'nın "yakın" arkadaşı Prof. Dr. Yüksel Bozer oturdu.
17 Ağustos depreminin ardından Kızılay'ın işlevlerini yerine getirmemesi, Demir ve kurumun eleştirilmesine neden olmuştu. Uzunca bir süre istifa etmemekte direnen Kemal Demir, dün "Son günlerde Kızılay'a ve kendisine yönelik tutum ve davranışların Kızılay'ı daha fazla yıpratmasına fırsat vermemek için, genel başkanlık'tan istifa ettiğini" açıkladı. Kızılay genel başkanlığına getirilen Hacettepe Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Yüksel Bozer'in ilk açıklaması ise, "Kızılay'ın biraz tozlanmış itibarının daha iyi bir noktaya gelmesi, hepimizin umududur" dedi.
Olağanüstü toplantı
Kızılay Genel Merkez Kurulu, Marmara Bölgesi'nde meydana gelen deprem ve son gelişmelerle ilgili olarak, Renda Köşkü'nde olağanüstü toplandı. Toplantı devam ederken bir basın toplantısı düzenleyen Demir istifasını açıkladı. Demir, 17 Ağustos'ta meydana gelen deprem felaketi sonrası kendisine yönelik eleştirilerin her geçen gün yoğunlaşması ve büyük özveriyle çalışan Kızılay'ın çalışmalarının gölgelenmemesi için 22 Eylül'de yapılan Genel Merkez Kurulu toplantısında istifa kararını açıkladığını, ancak olağanüstü durumun devamı nedeniyle, Genel Merkez Kurulu üyelerinin oybirliğiyle aldıkları karar gereği, bu tasarrufunu ertelediğini hatırlattı.
Kızılay'ın bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışındaki çalışmalarının Türkiye ve dünya tarafından övgüyle değerlendirildiğini öne süren Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "1990'lı yıllardan bu yana 48 ülkede yürüttüğü başarılı yardım operasyonları nedeniyle, 1995 yılında Atatürk Uluslararası Barış Ödülü'ne layık görülen, yine Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nce Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen Kızılay'ın, bu haksız muamelelere hiç de layık olmadığını düşünüyorum. Bu tutum ve davranışların Kızılayımızı daha fazla yıpratmasına fırsat vermemek için, genel başkanlıktan istifa ediyorum."
Kızılay Genel Merkez Kurulu'nun toplantısında, genel başkan ve yönetim kurulu üyeleri yeniden belirlendi. Toplantı sonrasında açıklama yapan yeni Genel Başkan Yüksel Bozer, "asrın depremi" olarak nitelendirilen Marmara depreminin, idari kesimlere, topluma, Kızılay'a çok şeyler öğrettiğini ve yeni deneyimler kazandırdığını söyledi.
Bozer, Demir'in izinde
Kemal Demir'in, kendi arzusuyla görevinden istifa ettiğini kaydeden Bozer, kendisine tüm gayret ve hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.
Yeni yönetim kurulunun, ağır bir görevi üstlendiğini vurgulayan Bozer, "Biz, gönüllü kuruluşlarız. Felaket veya benzer sıkıntılardan yılma huyumuz yok. Sayın Demir'in bıraktığı noktadan hareketle daha güçlü bir şekilde Türk halkının hizmetinde olacağız. Çağdaş olmak, hepimizin idealidir. En büyük dileğim, herkesin, önemli bir kurum olan Kızılay'ın yanında olmasıdır. Kızılay'ın biraz tozlanmış itibarının daha iyi bir noktaya gelmesi, hepimizin umududur."
Bozer, Genel Merkez Üyesi Prof. Dr. Rıdvan Ege ve Prof. Dr. Orhan Göğüş'ün görevlerinden istifa ettiklerini ve gerekçe olarak işlerinin yoğunluğunu gösterdiklerini söyledi. Prof. Dr. Yüksel Bozer'in genel başkanlığa getirildiği Genel Merkez Kurulu Olağanüstü Toplantısında, nisan ayında yapılacak kongreye kadar yönetim kurulu üyeliği görevine seçilen isimler şunlar: Fadıl Ünver (Genel Başkan Vekili), Dr. Ertan Gönen (Genel Başkan Vekili), Ahmet Kalkanoğlu (Genel Sekreter), Türker Sanal (Üye), Kadir Kurt (Üye) ve Güneş Gül (Üye).
ÖNCEKİ HABER

Bedelli geldiği gibi geçti

SONRAKİ HABER

'Eylemler sonuç alıcı olmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...