30 Eylül 1999 21:00

Ecevit tekelleri davet etti

Ecevit tekelleri davet etti
Emekçiler aleyhine, sermaye lehine icraatlarıyla övünen Başbakan Bülent Ecevit, ABD'li tekelleri Türkiye'ye davet etti. Tahkim ve özelleştirme konusunda Türkiye'nin attığı adımlardan sonra Amerikan firmalarının özellikle enerji sahasında Türkiye ile ilişkilerini geliştirmesi gerektiğine değinen Ecevit, sermaye lehine vergi düzenlemesi, mezarda emeklilik yasası, özelleştirme ve tahkimle ilgili değişiklikleri "hükümetin önemli çalışmaları" olarak sundu. "Türkiye'de ırk ayrımı yoktur" diyen Ecevit, bir soruyu yanıtlarken, Kürt kökenli yurttaşların kendi dillerinde konuşma, kitap basma ve kendi müziklerini dinlemede tamamen özgür olduklarını iddia etti. Ecevit ABD ziyaretinin üçüncü gününde, Washington'da Willar Intercontinental Oteli'nde Ulusal Basın Kulübü'nün düzenlediği yemekli basın toplantısında yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Bill Clinton ve Başkan Yardımcısı Al Gore ile görüşmelerinde, "Gerçekten geniş kapsamlı konuları dostane bir konumda ele aldıklarını, ekonomik-ticari ilişkileri derinlemesine konuştuklarını" söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in de katıldığı toplantıda Ecevit, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik yapısına ilişkin soruları da yanıtladı.
17 Ağustos depremiyle ilgili yardımları için Amerikan halkına ve şahsi gayretinden ötürü Başkan Clinton'a teşekkür eden Başbakan Ecevit, Clinton ile deprem, tekstil kotalarının kaldırılması, "Ticaret ve Yatırım Çerçeve Anlaşması, Güneydoğu'da "Serbest bölge kurulması, Hazar Denizi doğalgaz boru hattı, Bakü-Ceyhan boru hattı, Bosna, Kosova, Türkiye-AB, Türkiye-Yunanistan ilişkileriyle Avrupa Savunma Kimliği"ni ele aldıklarını anlattı. Kürt'e 70 yıllık bakış
Kürt sorunu konusunda devletin 70 yıllık yaklaşımını "yumuşak" bir üslupla savunan Ecevit, şöyle konuştu: "Türkiye'de ırk ayrımı yoktur, birçok Kürt kökenli vatandaşımız Türk ailelerle karışmıştır ve hiçbir zaman ayrımcılığa tabi tutulmamışlardır. İnsanların kökenlerini aramak ihtiyacını duymayız. Benim seçtiğim, kurduğum kabinelerde bakanların Kürt kökenli olduğunu sonradan duymuşumdur.
Kürt kökenli vatandaşlar, başbakan olmuşlardır, bakan olmuşlardır, general olmuşlardır... Köken itibarıyla Türkiye ABD kadar karışıktır. Türkiye'deki Arnavutlar Kosova'daki Arnavutlar'dan fazladır. Türkiye'deki Boşnaklar, Bosna'dakilerden fazladır."
Başbakan Bülent Ecevit, Washington'da Ulusal Basın Kulübü'ndeki konuşmasında, PKK'nin silahlarıyla birlikte Türkiye'nin komşusu olan bazı ülkelere geçtiğini söyledi. Ecevit, PKK'lilerin eylemlerine son verme konusunda ciddi olduklarını göstermeleri için silahlarını bırakarak, Pişmanlık Yasası'ndan yararlanmaları gerektiğini söyledi.
Tahkimle övündü
Başbakan Ecevit, üç aylık hükümetleri döneminde, yaz tatili sırasında insan hakları, ekonomik ve sosyal konularda 60 küsur yasa ve mevzuatı Meclis'ten geçirdiklerini ifade eden Ecevit, bütün siyasi partilerin katkısıyla, DGM'lerin yapısında değişiklik yaptıklarını, organize suçların önlenmesi, gazetecilerin serbest bırakılması ve partilerin kapatılmasını güçleştiren yasaları Meclis'ten çıkardıklarını anlattı.
Ecevit, çalışmaları sonucu haksız rekabetle ilgili mevzuatın kabul edildiğini, vergi mevzuatının değiştirildiğini, vergi yükünün azaltıldığını da sözlerine ekledi. Çıkardıkları yasalar arasında en önemli konulardan birinin de uluslararası tahkim yasası olduğunu ifade eden Ecevit, kendilerini bu kadar kısa sürede başarılı addettiklerini belirtti.
Tahkim ve özelleştirme konusunda Türkiye'nin attığı adımlardan sonra Amerikan firmalarının özellikle enerji sahasında Türkiye ile ilişkilerini geliştirmesi gerektiğine işaret eden Ecevit, ABD'nin katkılarıyla Güneydoğu Anadolu'da bir serbest ticaret bölgesi kurulmasını arzu ettiklerini kaydetti.
'Kürtçe resmileşemez'
Basın toplantısında daha sonra kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Ecevit, Kürt kökenli yurttaşların kendi dillerinde konuşma, kitap basma ve kendi müziklerini dinlemede tamamen özgür olduklarını iddia etti. Kürtçenin resmi dil olmasının mümkün olmadığını öne süren Ecevit, sanki bu yönde bir çalışmaları varmış gibi, Kürt dilinin çok lehçeli bir dil olmasının bunu güçleştirdiğini savundu. Türkiye'de çok farklı etnik kökenlerden insanların yaşadığını belirten Ecevit, Kürt kökenli nüfusun ülkenin her yerine dağıldığını ve sırf Kürtlere özgü bir bölge kurulamayacağını söyledi.
Clinton'ın Türkiye ziyareti
Bu arada, Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, ABD Başkanı Bill Clinton'ı 18-19 Kasım tarihlerinde İstanbul'da yapılacak AGİT Zirvesi öncesinde Türkiye'ye davet ettiği bildirildi. Açıklamada, Clinton'ın bu daveti kabul ettiği ve ABD makamlarıyla işbirliği yapılarak ziyaret hazırlıklarının sürdürüldüğü kaydedildi.

Evrensel'i Takip Et