21 Eylül 1999 21:00

Devlet hakimse çete de hakim

İstanbul Barosu Cezaevleri Komisyonu Sorumlusu Kemal Aytaç, olayın, devletin hakim olduğu her alanda çetelerin de nasıl hakimiyet sağladığını ortaya koyduğunu söyledi.

Paylaş
Devlet hakimse çete de hakim
Bayrampaşa Cezaevi'nde önceki gün çıkan olaylarda ölen 7 kişinin cenazesi, dün Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı. Cezaevindeki olaylardan sonra Sağmalcılar Devlet Hastanesi'nin morguna kaldırılan Ferdi Heybet, Hasan Taşkın, Bilal Coşkun, Hüseyin Çalışkan, Murat Özlü ve Esef Yalçın Özşahin'in cenazeleri, saat 11.00'de Adli Tıp Kurumu'na getirildi. Cenazelerin Adli Tıp Kurumu'na getirilişi sırasında araçların çevresinde barikat oluşturan bazı kişiler, basın mensuplarının görüntü almasını engellediler. Bu sırada, ölenlerden birinin yakını da baygınlık geçirdi. Ağır yaralı olarak kaldırıldığı İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde müdahalelere rağmen kurtarılamayan çeteci Alaattin Çakıcı'nın adamlarından Kenan Ali Gürsel'in cenazesi de önceki akşam aynı kuruma getirilmişti. Gürsel'in otopsi işlemlerine başlandığını kaydeden Adli Tıp Kurumu yetkilileri, ancak cenazelerin alınması konusunda henüz bir başvuru olmadığını bildirdiler.
Görüş yasağı
Olaylar nedeniyle, adli bölümdeki tutukluların dün yakınlarıyla yapacakları kapalı görüşler iptal edildi. Görüş günü olduğu için Bayrampaşa Cezaevi'ne gelen adli tutuklu yakınları, daha önce saat 09.00'dan itibaren içeri alınmalarına rağmen bu kez kapıda bekletildiler. Bu sırada zaman zaman jandarmalarla tartışan tutuklu yakınları, adli tutukluların bugün yakınları ile görüş yapamayacaklarının bildirilmesi üzerine, cezaevinin önünden ayrıldılar.
Mazlum-Der: Her mahkûma bir silah
Mazlum-Der Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Ekşi, Bayrampaşa Cezaevi'nde 7 kişinin ölümü 3 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olayı kınayarak, yetkililerden herkes için anayasal bir hak olan "fırsat eşitliği"nin ayrım gözetmeksizin tüm mahkûmlar için sağlanmasını istedi. Ekşi, yaptığı yazılı açıklamada, "Fırsat eşitliğinin ilk adımı olarak 'Seçkin mahkumlar yerine her mahkuma bir silah' kampanyası başlatılabilir!" dedi. Bu uygulamanın hayata geçirilmesi için de, bulundukları cezaevine bir nevi "mafyaevi" niteliği kazandıran Bayrampaşa Cezaevi yöneticilerinin tecrübelerinin değerlendirilebileceğini belirten Ekşi, "Çetelerin hakimiyetindeki koğuşlarda, devletin izni ve mafyanın da himayesiyle hayat sürmek durumunda kalan 'kader mahkûmları'nı, bu eşitlik sağlanmazsa topluma kazandırmak mümkün görülmemektedir" dedi.
İHD: Ayrımsız genel af
İHD İstanbul Şubesi, önceki gün Bayrampaşa Cezaevi'nde yaşanan çete savaşı ile ilgili yaptığı açıklamada, cezaevinde uygulanan yanlış politikaların artık değişmesi gerektiğini vurguladı. Cezaevine sokulan silahlar ve bu silahlarla ölen insanlardan devletin sorumlu olduğu kaydedilen açıklamada, "cezaevlerinde yaşanan kirliliğin düzelmesinin tek şartının her alanda yeniden yapılanma ve bunun ilk adımı olarak ayrımsız bir genel af olduğu" belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Şeytana tapan medya

SONRAKİ HABER

AİHM'in Kenan Bilgin sorgusu sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...