11 Eylül 1999 21:00

Tank üretme yarışı

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, 'Türkiye tarihinin en büyük silah ihalesi' olarak tanıtılan tank üretimi ile ilgili olarak 5 uluslararası silah tekeline çağrı mektubu gönderdi.

Paylaş
Tank üretme yarışı
Türkiye'nin tarihindeki en kapsamlı savunma projesi olarak tanıtılan 1000 ana muharebe tankının ortak üretim programı ihalesinde, 10'u aşkın yabancı şirketten 5'inin 'finale kaldığı' öğrenildi.
Amerikan savunma kaynaklarından edinilen bilgiye göre, finale kalan ülke, şirket ve tank modelleri şöyle:
  • ABD, General Dynamics şirketi, M1A2 Abrams tankı,
  • Fransa, GIAT şirketi, Leclerc tankı,
  • Almanya, Krauss-Maffei şirketi, Leopard 2 tankı,
  • Ukrayna, Ukrspetseksport şirketi, T-80D tankı,
  • İtalya, Iveco and Oto Breda şirketi, C1 Ariete tankı.
    Projeyi yürüten Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın, bu 5 şirkete önerilerini iletmeleri için, teklife çağrı mektubu gönderdiği bildirildi. Yapılan değerlendirmede, İngiltere ve İsrail gibi ülkelerin adaylarının liste dışı kaldığı görülürken, İsrail'in IMI firmasının, tank üretimi projesinin yan programı olan M60 tankı modernizasyonu ihalesine iddialı şekilde hazırlandığı belirtildi. Finale kalan 5 yabancı şirketten ihaleyi kazanacak olanla tankı Türkiye'de ortak üretmek için de, ana yüklenici (prime contractor) adayı 5 Türk firmasının, FNSS, Otokar, ASMAŞ, BMC ve Roketsan olarak belirlendiği öğrenildi. Türkiye'nin dev tank projesinin, 7 milyar dolara (3.3 katrilyon TL) mal olması ve 15 yıl sürmesi bekleniyor.
    Alman hükümetinde ikilem
    Alman Dışişleri Bakanlığı Türkiye'nin açtığı tank alımı ihalesine Alman firmalarının girmesini yasaklarken, Ekonomi ve Savunma Bakanlıkları bu ihalenin Alman ekonomisi için önemli olduğu görüşünde.
    Türkiye'nin tank alımı için açtığı ihaleye Alman firmalarının girmesi Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından engellenmeye çalışılıyor. Welt Am Sonntag gazetesinin hükümete yakın çevreleri kaynak göstererek verdiği haberinde, Alman firmalarının ihaleye girmeleri Alman Dışişleri tarafından yasaklandı. 1000 tank satın alacak Türkiye, Alman modeli 'Leopard 2' tanklarına ilgi duyduğunu açıklamıştı. Haberde yasağa gerekçe olarak Türkiye-AB ilişkileri ve kilit ülke Yunanistan'ın endişeleri gösterildi. Bu yasaklamayla Yunanistan'ın Türkiye'nin AB'ye girmesini desteklemeye devam edeceği öne sürüldü. Bu şekilde Türkiye'ye AB kapılarının açık kalacağı görüşünde olan Alman Dışişleri'nin aksine Federal Savunma Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı Türkiye'ye tank satışında bir kaygı duymadıklarını açıklıyorlar.
    Alman firmalarının bu ihaleyi kazanması halinde ülke ekonomisinin 6 milyar mark gelir elde edeceği ve savaş sanayisinde 6 bin işyerinin önümüzdeki 10 yıl için güvence altına alınacağı öne sürüldü.
    Özdemir: 'Karşıyız'
    Yeşiller Milletvekili ve Türk-Alman Parlamenter Grubu Başkanı Cem Özdemir, konu ile ilgili sorumuzu yanıtlarken, parti olarak ülke sınırları içerisinde kullanılacak silahların satışına prensip olarak karşı olduklarını ve Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in de bu noktada "duyarlı" olduğunu söyledi.
  • ÖNCEKİ HABER

    'Bizi deprem bölgesine gönderin'

    SONRAKİ HABER

    Mitroviça'da çatışmalara

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa