05 Eylül 1999 21:00

'ÖSS'yle özelleştirmeye zemin

   hazırlanıyor'

Paylaş
'ÖSS ile özelleştirmeye zemin hazırlanıyor'
Eğitimde fırsat eşitliğini bozduğu ve özel liseler lehine yeni düzenlemeler getirdiği için yoğun eleştiriler alan yeni sınav sistemi ÖSS'ye bir tepki de Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi'nden geldi.
Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi Eğitim Sekreteri Veli Sürer, ÖSS'nin bölgeler arası eşitsizlikler doğurduğunu belirterek, "Tek sınav sistemi özelleştirmeye ortam sağlama çabasıdır. Bu temel eğitim kanununda yer alan 'Eğitim parasızdır' ilkesine de aykırıdır" dedi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 10 ilde 10 bin 323 öğretmene ihtiyaç duyulduğunu, 11 ilde de 2202 okulun kapalı olduğunu belirten Sürer, Bölge'nin bu nedenle yeni eğitim-öğretim dönemine sıkıntılı gireceğini söyledi.
'Bu sonucu bekliyorduk'
Üniversiteye girişte bu yıl ilk kez uygulanan ÖSS ile Bölge'nin yeni eğitim-öğretim yılına nasıl girdiğiyle ilgili soruları yanıtlayan Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi Eğitim Sekreteri Veli Sürer, tek sınav sisteminin bölgeler arasındaki eğitim eşitsizliğini artırdığını ve Bölge için çıkan olumsuz sonucu tahmin edebildiklerini söyledi. Bölge'de eğitim etkinliklerinin son derece kısıtlı olduğunu belirten Sürer, "Bu kadar olumsuzluklar yaşanırken, sınav sistemindeki belirsizlikler de eklenince doğal depremin yanında bir de sınav depremi yaşandı" dedi. ÖSS ile yüz binlerce gencin üniversite umutlarının da söndüğünü, bu sistemin eğitimdeki özelleştirmeye ortam hazırlamayı amaçladığını belirten Sürer şöyle dedi: "Bu sistem aynı şekilde eğitim hakkına da saldırıdır. Bu temel eğitim kanununda yer alan 'Eğitim parasızdır' ilkesine de aykırıdır. Anayasa'da güvence altına alınan eğitim hakkının savunulması her velinin birinci görevidir. Biz Eğitim-Sen olarak bu çerçevede yapılacak bütün etkinliklerin yanında olacağız."
10 bin öğretmene ihtiyaç var
Bölge'nin, 1999-2000 yılı eğitim ve öğretim dönemine de ilgisizlik nedeniyle halledilemeyen sorunlarla girdiğine dikkat çeken Sürer, Bölge'de 5567 sınıf, 4756 branş olmak üzere toplam 10 bin 323 öğretmen açığının olduğunu bildirdi. Sürer ayrıca, Diyarbakır'da 20 okulun tadilatta olması nedeniyle eğitim-öğretime hazır olmadığını belirterek, "Okulların önümüzdeki günlerde açılması beklenirken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınlarını da bulmak çok zor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Tebliğler Dergisi'nde yer alan kitaplar piyasada yok denecek kadar az" dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


ODTÜ'den çalışma planı önerisi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 17 Ağustos depremi sonrası yerine getirilmesi gereken çalışmalar konusunda önerilerde bulundu. Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi, Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Konut Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan raporda, "Deprem bölgesinde yapılacak çalışmalardan özellikle acil olanlara hiçbir maddi karşılık beklemeden katılmayı bir görev bilen Üniversitemiz, bugünden başlatılacak kısa, orta ve uzun dönemde yapılmasını elzem gördüğü ve katkı sağlayabileceği çalışmaları belirlemiştir" denildi. Raporda yeralan öneriler şöyle:
Kısa dönemli acil çalışmalar (2-8 hafta):
  • İnsan varlığına ve ekonomik potansiyellere ilişkin hasar tespitlerinin derlenmesi.
  • Psikolojik rehabilitasyon çalışmalarının grup görüşmeleri yardımıyla programlanması.
  • Mevcut jeolojik, halihazır haritalar ve imar planlarının değerlendirilmesi.
  • Bu harita, plan ve yıkımlara göre geçici yerleşime uygun yerlerin belirlenmesi, geçici barınma alan ve büyüklüklerinin belirlenerek geçici barınakların türlerine göre dağıtımının yapılması (çadır, prefabrik, yerinde montaj).
  • Hasar görmeyen veya az hasar gören binalardan güvenli olanların belirlenerek kullanıma açılması.
  • Okul, hastane, cami, belediye, kaymakamlık, karakol gibi hizmet binalarının ayrıntılı teknik incelemelerinin yapılması; kullanıma uygun olanların saptanması; basit onarımla kısa sürede kullanılabilir duruma gelebilecek binaların belirlenmesi.
  • Altyapı sistemlerinin hasar durumu ve koşullarının belirlenmesi.
  • Bilimsel ve kültürel amaçlarla (deprem müzesi) uzun dönemde mevcut durumları ile saklanmasında yarar bulunan yıkılmış yapıların belirlenmesi.
  • Tarihi ve kültür eserlerinde hasarların belirlenmesi ve acil koruma önlem ve gereksinmelerinin tanımlanması.
    Orta dönemli çalışmalar (2-6 ay)
  • İlk aşamada yalnızca yerel hane halklarının ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ulaşım, altyapı, konut ve işyeri inşaatlarının planlanması.
  • Sanayi ve Ticaret Odaları ile koordinasyon sağlanarak faaliyeti durmuş fabrikaların devreye sokulması; ileride olabilecek yer sarsıntılarının bu tesislerde daha az etki yapması için gerekli önlemlerin alınması.
  • Orta hasarlı binalardan onarılabilir olanların belirlenmesi ve onarım projelerinin başlatılması.
  • Toplu Konut İdaresi ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından yaptırılan ve iki yıllık araştırma sonunda tamamlanmış bulunan 'Afet Zararlarını Azaltma Amacıyla İmar Kanunu Revizyonu' çalışmasının hayata geçirilmesi.
  • Depremzedelere psikolojik rehabilitasyon programının uygulanması.
  • Mevcut yerleşmeler ile geçici ve sürekli yapılaşmaya açılacak alanlarda yeni imar planlarının hazırlanmasının başlatılması.
    Uzun dönemli çalışmalar
  • Uzun dönemli bölge planının hazırlanarak onanması.
  • Bölgede önerilen yeni imar düzenine uygun idari ve mesleki uygulama yapılanmasının denetlenmesi.
  • Bölgesel zemin yapısının ayrıntılı arazi etütlerinin yaptırılarak belirlenmesi.
  • Orta hasarlı ve onarılabilir yapıların onarım projelerinin hazırlanması, ihale ve yapı denetimi hizmetlerinin yapılması.
  • Yapım işlerinde yeni yapı denetimi yöntemlerinin uygulanmasına yardımcı olunması.
  • ÖNCEKİ HABER

    Şikâyetler Okuyan'ı kızdırdı

    SONRAKİ HABER

    Resimlerdeki kadınlar...

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...