03 Eylül 1999 21:00

Ulusal düzeyde organizasyon gerekiyor

ORDOS üyeleri, "kurtarma organizasyonu" çalışmasını devam ettirmeyi ve ulusal düzeyde bir arama-kurtarma örgütlenmesi için çalışmalara ağırlık vermeyi düşünüyor.

Paylaş
Ulusal düzeyde organizasyon gerekiyor
Barış Kaygısız
Deprem felaketinin ardından, enkaz altında kalanları kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerden biri olan, ancak medyanın pek görmek istemediği, Ortadoğu Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği (ORDOS), geleceğe yönelik projelerini uygulamaya sokmaya hazırlanıyor.
Gölcük ve Değirmendere'de arama-kurturma çalışmaları yapan ORDOS, çalışmalarına bundan sonra, "her türlü doğal afetle ilgili kurturma çalışmalarını asli görev olarak kabul ederek" devam etmeyi planlıyor. ORDOS, ayrıca iki ay önce Ankara özelinde Hacettepe ve Ankara Üniversitesi'ndeki dağcılık topluluklarıyla başlatılan "kurtarma organizasyonu" çalışmasını devam ettirmeyi ve ulusal düzeyde bir arama-kurtarma örgütlenmesi için çalışmalara ağırlık vermeyi düşünüyor.
Depremin duyulmasıyla birlikte "Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün yardım, Sivil Savunma'nın kurtarma" yapacağını varsayarak ilk gün bir girişimde bulunmayan ORDOS, afetin boyutlarının ortaya çıkmasıyla birlikte harekete geçti. ORDOS, depremle birlikte "deprem tamamen ayrı bir uzmanlık alanı, bizim işimiz değil" görüşünü bir yana bırakarak, doktor ve teknik elemanların da katılımıyla 49 kişilik bir ekip oluşturarak bölgeye gitti.
'Bir bilen yok'
ORDOS, çalışmalarını 21 Ağustos'tan itibaren ise "Kurtarılan insanların yüzde 80'i ilk 48 saat içinde kurtarılmış, onu da halk kendi olanaklarıyla gerçekleştirmiştir. Perşembeden itibaren 'sesle yaralı tespit etme' dönemi geçmiştir, iş makinaları çalışmaya başlamıştır. Kurtarma işi artık, bu iş için gerekli donanımı olan özellikle yabancı teknik ekiplerin işidir. Kurtarma misyonumuz bitmiştir, yardım misyonumuz başlamalıdır" anlayışıyla sürdürdü.
ORDOS üyesi Cem Baytok, deprem sonrası yaşananları "öngörülü davranamama" olarak adlandırdı ve "İlk bir hafta ihtiyaçların belirlenmesi ve onlar sağlanana kadar ihtiyacın ihtiyaç durumunun ortadan kalkmasını yaşadık" dedi.
"Afet İşleri, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Ankara Valiliği ve Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi'yle bağlantı kurduk ve gördük ki ne yapılması gerektiğini söyleyecek hiçkimse yok" diyen Baytok, deprem felaketine hazırlıklı olmalaları nedeniyle jeneratör, ağır delici, projektör, özel kaldıraç sistemleri, özel krikolar, demir kesme makasları gibi aletleri Türk Havacılık ve Uçak Sanayi'nden temin ettiklerini dile getirdi. Baytok, Gölcük'e, Deniz Kuvvetleri Kriz Masası'nın yönlendirmesiyle gittiklerini kaydetti.
'Tuvalet yapan ekip'
21 Ağustos tarihi itibariyle kurtarma çalışmalarına son vermelerinin ardından büyük hedeflere yönelmediklerini, tespit ettikleri ihtiyaçlardan tuvalet sorununu çözmeye çalıştıklarını ifade eden Baytok, 23 Ağustos'tan itibaren 5 gün süreyle Adapazarı, Gölcük ve Değirmendere'de 58 adet kuru tuvalet kurduklarını, bu nedenle "tuvalet yapan ekip" olarak adlandırıldıklarını söyledi.
Sivil Savunma müdürü kim?
Derneğin genel sekreteri Meltem Çolak ise başka bir noktaya dikkat çekerek, çok daha büyük afetler gözetilerek bir organizasyonun kurulması zorunluluğunu vurguladı. "Bizler, afetlerde bizleri iyi bilen ve nerede faydalı olacağımızı söyleyen bir organizasyona bağlı olarak çalışmalıyız" diyen Çolak, var olan ulusal Arama-Kurtarma Yönetmeliği'nin "vatandaşı koruma" değil, uluslararası sözleşmelerin yükümlülüğünden kurtulma mantığı taşıdığını dile getirdi. Türkiye'de afetlerle ilgili bir bilgi deposunun, arşivin oluşturulmasının aciliyetine dikkat çeken Çolak, Sivil Savunma'nın yetersizliğine de vurgu yaparak "Bu depremde Sivil Savunma Genel Müdürü'nün adını duyduk mu? Kafamıza kazınmalıydı" dedi.
"Dağ kurtarmaydık ama herhalde bunu değiştireceğiz. Depremle birlikte bu aşıldı çünkü" diyen Aziz Özmine de, önümümüzdeki günlerde yapacakları tartışmalar ardından kurtarmayı bir alt misyon olmaktan çıkaracaklarını bildirdi. Özmine, böylece bugüne kadar mahrum oldukları yardım sorununu bir nebze çözmeyi düşündüklerini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Fay hattı domino etkisi gösterebilir

SONRAKİ HABER

Artçı sarsıntılar sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...