22 Ağustos 1999 21:00

Devlet yardıma engel oluyor

Devlet yardıma engel oluyor
Derince'de EMEP'in kurduğu çadırkentte, sabah erken saatlerde gelen jandarma, kamptaki tüm giyecek ve yiyeceklerin Kriz Yönetim Merkezi tarafından tek elden dağıtılacağını söyleyerek, bunların dağıtımını yasakladı. Jandarma ile halka arasında çıkan tartışmada, öfkesini dile getiren halk, "Devlet 5 gündür neredeydi, biz düzenimizi bozmayız" dediler. EMEP Deprem Dayanışma Komitesi'nin Kocaeli'nin Derince ilçesine kurduğu 1500 kişilik çadırkentin engellenmesi girişimi FP'li Derince Belediye Başkanı Halil Altuntaş'ın dün sabahın erken saatlerinde sivil polisler eşliğinde gelerek, "Buradan hiçbir şey dağıtamazsınız" sözleri ile başladı. Kamp Komitesi'nin kendilerinin gönüllü bir kuruluş olduklarını söyleyerek, işlerine devam edeceklerinin belirtmeleri üzerine sivil polisler, "Biz devletiz ulan, dediğimizi yapacaksınız" dediler. Altuntaş, telsiz ile iki kamyon istedi ve sonra kamptan ayrıldı.
Nerede devlet?
Belediye başkanının gitmesinin ardından zabıtalar, araçlarla kamp alanına geldiler. Burada da zabıtalar ile halk arasında sert tartışmalar yaşandı. Halk, kendilerini devletin günlerce uğramadağını, sormadığını söyledi. Zabıtaların "Belediyenin imkânları kısıtlı" demesi üzerine, "Nasıl olmaz. Bizden o kadar para alındı. Nerede Sağlık Bakanlığı, nerede Çevre Bakanlığı, hani nerede devlet" diyerek tepkilerini dile getirdiler. Halk, belediyenin kendilerine engel değil, yardımcı olması gerektiğini ifade ettiler.
Zabıtaların da gitmesinin ardından kamp alanına bir cemse jandarma geldi. Çadırkentteki yiyecek, giyecek dağıtımını yapıldığı yere kurulan jandarmalar, kriz merkezinden emir aldıklarını ifade ederek, buradaki dağıtıma son verdiklerini açıkladılar. Giyecek ve yiyeceklerin Kriz Yönetim Merkezi'ne götürüleceğini söyleyen jandarmalarla sert tartışmalar yaşandı. Devletin kendilerine ilgisizliğinden yakınan halk, "Devlet çadır verdi mi? Yok. Doktor var mı? Yok. Bu insanlar uzaklardan gelip bize bakıyorlar. Bizimle ilgileniyorlar. Düzenimiz yerinde değilse tamam, ama bizim burada düzenimiz yerinde. Bunu bozmanıza izin vermeyeceğiz" dediler. Jandarma komutanının "Tamam üç dört gündür gelmiyoruz, ama işte geldik" sözleri tansiyonu daha da yükseltti. "Devlet bu mu, bizim artık devlete ihtiyacımız yok, çekin gidin" dediler.
Kriz masasıyla görüşüldü
Jandarma komutanı bunun üzerine kamptan temsilciler seçilerek, kriz masasına gidildi. Ancak, görüşmeler sonuçsuz kaldı ve jandarmalar, yiyecek ve giyecekleri kamp alanından çıkararak, çevredeki bölgelere dağıttı. Daha sonra, jandarmaların çoğu çadırkentten ayrılırken, bir grup jandarma kamp alanında kaldı.
EMEP Kocaeli İl Başkanı Hamza Tekçe, çadırkente yönelik tutumun genel politik bir tavır olduğunu ifade etti. "Biz yapmamız gereken yardımları yapmayla çalıştık. Belediye veya buradaki yetkililer, kampı engellemek yerine, böyle bir organizasyon yapmalıydı" diyen Tekçe, EMEP'in bölgede yardım faaliyetini sürdüreceğini ve çadırkentte bölge halkına verilen hizmetin devam edeceğini vurguladı. Bu arada, kampa Türkiye'nin dört bir yanından yardımlar ulaştırılmaya devam ediyor. Kaş halkının gönderdiği yardım malzemeleri dün kampa ulaştı.
EMEP protesto etti
Emeğin Partisi İstanbul İl Örgütü, Derince çadırkentinde yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada, halk depremin ilk gününden itibaren devleti bulamazken, dün halka yardım için oluşturulan 1500 kişilik çadırkentin engellenmeye çalışıldığını belirtti. Açıklamada, devletin bunca eksikliğinden sonraki görevinin engel çıkarmak değil, yardımları organize etmek olması gerektiğini ifade edilerek, "Ancak son müdahale göstermektedir ki, yaraları sarmakta acze düşenler, halkın dayanışmasına karşı yine bilinen ve tek yöntem olarak kullanılan baskı ve zora başvurmaktadır. Yetkilileri, 1500 kişinin bütün insanı ihtiyaçlarını gidermeye çalışan çabalarımızı engellemek yerine, halka daha fazla nasıl yardımcı olabiliriz kaygısı içinde olmaya davet ediyor, yüzbinlerce mağdurun ve bütün dünyanın beklentisinin bu olduğunu özellikle vurgulamakta yarar görüyoruz" denildi.
Bu arada EMEP'li Namık Türker, gözaltına alındı. Türker, izinsiz yardım yaptığı gerekçesiyle iki gündür kelepçe ile Derince Karakolu'nda tutuluyor. Öte yandan EMEP Şanlıurfa İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada, deprem bölgesine ilaç, battaniye ve giyim malzemeleri göndermek isteyenlerin "216 7753" numaralı telefondan irtibat kurmaları istendi. Açıklamada, partili gençlerin gönüllü olarak deprem bölgelerine hareket ettiği bildirildi.

Evrensel'i Takip Et