15 Nisan 2015 13:06

Şeker Teyze'ye kentsel dönüşüm oyunu

İstanbul'da Beyoğlu Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Megaron Yapı Denetim Şirketi tarafından hazırlanan depreme dayanıklılık rapora dayanarak, Katip Mustafa Çelebi Mahallesinin “Şeker Teyze” olarak bilinen 30 yıllık esnafı Emriye Uysal'a kentsel dönüşüm kapsamında binayı boşalt tebligatı gönderdi.

Paylaş

Tolga Alp TURGUT
İstanbul

İstanbul'da Beyoğlu Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Megaron Yapı Denetim Şirketi tarafından hazırlanan depreme dayanıklılık rapora dayanarak, Katip Mustafa Çelebi Mahallesinin “Şeker Teyze” olarak bilinen 30 yıllık esnafı Emriye Uysal'a kentsel dönüşüm kapsamında binayı boşalt tebligatı gönderdi.

Taksim'de Sıraselviler Caddesi'nde bulunan Laterna Cafe'nin sahibi Uysal'ın kiracısı olduğu Balıklı Rum Vakfı'nın, binayı AZADE NİSA Turizm İnşaat Gayrimenkul Yatırım Şirketi'ne kiraya verdiği ortaya çıktı. Uysal, Beyoğlu Belediyesinin kendisini çıkartmak için kendi anlaştığı şirkete deprem dayanıklılık raporu hazırlattığını belirterek; “Ben buradan çıkınca binayı yenileyecek olan AZADE NİSA şirketi bu oyunları başıma açtı”dedi. 

 ‘30 YILLIK HAYATIMA EL KOYUYORLAR’

Beyoğlu Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nün gönderdiği tebligatla “Binayı boşalt yoksa zabıta zoruyla boşaltırız” dediği Şeker Teyze Emriye Uysal, “Balıklı Rum Vakfı ben burada kiracıyken binayı AZADE NİSA şirketine kiralayıp bana dava açtı. Beyoğlu Belediyesi de bina depreme dayanıklı değil raporu hazırlatıp beni buradan çıkarmak istiyor” dedi. “Van'a gitsinler Van'da bir sürü insan var çadırlarda kalıyor. Oradaki deprem sorununu çözsünler. Ama bunu yapmıyorlar çünkü burası Beyoğlu burada büyük rant var” diyen Uysal, “30 yıldır bir gün bile kiramı geciktirmedim. 3 ayda 1 stopaj vergimi de düzenli ödüyorum. Çöp vergimi dahi günü gününe öderim. Yıllardır kaçak yapı değildi çürük bina değildi şimdi rant büyüyünce riskli bina mı oldu?” diye sordu.

 Kentsel dönüşüm adı altında Tarlabaşı'nda yapılan rant projelerini hatırlatan Uysal, “Ben gidip devlet kurumlarında, TMMOB'da veya başka bir şirketten deprem raporu almak istiyorum izin vermiyorlar. Bu kadar adaletsizliği, haksızlığı kabul etmiyorum. Resmen 30 yıllık hayatıma el koymak istiyorlar. Ben direneceğim” şeklinde konuştu.

'DEPREM RİSKİ VAR' DİYEREK KENTSEL DÖNÜŞÜM

Beyoğlu Kent Savunması'ndan Avukat Eren Can, “Mal sahibi vakıf 6306 sayılı Afet Yasası'ndan faydalanarak Laterfa Cafe'yi kiracı varken kiraya vermiş. Şirkete her türlü tasarruf hakkını vermişler. Şirket de bina hakkında deprem risk araştırması başvurusu yapmış. İtiraz hakkı dahi olmayan düzmece bir raporla burayı riskli bina ilan etmişler. Şimdi de binayı tahliye etmek istiyorlar. Bütün bunlar haksız ve hukuksuz uygulamalardır. Kentsel dönüşümü başından beri böyle yapıyorlar” dedi. Can, “Barınma hakkına, çalışma hürriyetine tamamen aykırı bir uygulamayla insanları sürgün ediyorlar. Tüm Türkiye'de bu şekilde kiracılar mağdur edildi” şeklinde konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

'Çarşema Sor'u gelecek yıl Şengal'de kutlamayı dilediler

SONRAKİ HABER

109 yaşındaki tren artık kütüphane olarak hizmet verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa