13 Nisan 2015 06:59

Madenci aileleri: Gözümüzün içine bakarak savunma yapsınlar

301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği facianın ilk duruşmasının görüleceği Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi önünde polis yoğun önlemler alırken, faciada çocuğunu kaybeden baba İsmail Çolak, can güvenlikleri nedeniyle korunan sanıkların gözlerinin içine bakarak savunma yapmasını istediklerini belirterek, "Adalete olan güvenimiz kalmamıştır. Adil yargılama bekliyoruz" dedi.

Madenci aileleri: Gözümüzün içine bakarak savunma yapsınlar

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından 8'i tutuklu 45 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Duruşma salonuna çevrilen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi önünde yoğun polis önlemi alındı. Çevre illerden de getirilen polisler, mahkemenin görüleceği merkezin bir kilometre alanında konumlanırken, araçların giriş ve çıkışlarına izin verilmiyor. Ayrıca duruşmanın görüleceği mahkeme salonuna 200-300 metre kala polis barikatları kuruldu. Faciada yaşamını yitirenlerin aileleri ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindekiler, birçok siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve çevre örgütü de duruşmanın görüleceği merkeze geldi. 

Dışarıda bekleyen madenci aileleri üzerinde 301 madencinin isminin yazılı olduğu pankartın önüne gelerek ağıtlar yakıyor. Meydana gelen faciada çocuğunu kaybeden İsmail Çolak, tutuklu ve tutuksuz yargılanan şüpheli sanıkların can güvenliğine yönelik alınan tedbirlerin kendi çocukları için alınmış olsaydı bugün çocuklarının ölmeyip hayatta olacağını söyledi. Yargılananların gözlerine içini bakarak savunma yapmasını istediklerini söyleyen Çolak, "Bizde onların gözlerinin içerisine bakarak savunmamızı yapmak istiyoruz. Adalete olan güvenimiz kalmamıştır. Adil yargılama bekliyoruz" dedi.

Tutuklu sanıklarında orada olması gerektiğini dile getiren madenci yakınları, Türkiye'de adalet olmadığını dile getirdi. Faciada hayatını kaybeden bir madencinin kızı, duruşmayı takip etmek için okula gitmediğini söyledi.Madencinin kızı, "Bize bu acıyı yaşatanlar burada yok. Acımız hala taze. Bu faciaya sebep olanlar, buraya gelip hesap vermeliler." dedi. 

Bazı madenci yakınları da 8 tutuklu sanığın getirilmemesine tepki göstererek, "Burada olsalardı onların yüzüne tükürürdük. Çocuklarımız her gün, 'Babamız nerede?' diye soruyor. Onlara cevap veremiyoruz." diye konuştu.

Mahkeme salonunun önündeki bekleyiş devam ediyor. Yoğun ilginin olduğu duruşma için il dışından gelen yaklaşık 20 kişi, dün akşam saatlerinde adliyeye yakın Atatürk Parkı'nda çadır kurarak beklemeye başladığı ve gece saat 03.30 sıralarında parka gelen çevik kuvvet polislerinin çadırların kaldırılmasını istediği belirtildi. Polis ve grup arasında yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından çadırlara dokunulmazken, grubun parktan uzaklaştırıldığı aktarıldı. 

8'i tutuklu 45 şüpheli, 487 madenci yakının da mağdur olarak yer alacağı duruşmada, Soma Holding'in sahibi Alp Gürkan'ın oğlu ve şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olan Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, Akın Çelik, mühendisler Yalçın Erdoğan, Ertan Ersoy ile Emniyet Vardiya Amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, teknisyen Mehmet Ali Günay tutuklu olarak yargılanıyor. 

İddianamede, tutuklu 8 şüphelinin, "Olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan öncekine göre bir artarak 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. Tutuksuz 37 şüphelinin ise "Taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Bunlardan 25'inin cezalarının, "Bilinçli taksir" olduğu gerekçesiyle TCK'nin ilgili maddesi gereğince üçte birden yarısına kadar artırılması talebinde bulunuluyor. 

Tutuklu bulunan 8 kişi can güvenliği gerekçesiyle duruşmaya getirilmeyerek, duruşmada bulundukları cezaevlerinden görüntülü olarak ifade verecek. (SOMA)

Evrensel'i Takip Et