07 Nisan 2015 11:01

İbrahim Aras soruşturmasında polislere takipsizlik!

İbrahim Aras soruşturmasında bir gizli tanığın ifadesi üzerinden tutuklanan 14 yaşındaki S.A’ya dava açılırken, Aras’ın vurulduğu sokakta görev yapan polislere ise takipsizlik kararı verildi.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

İbrahim Aras soruşturmasında bir gizli tanığın ifadesi üzerinden tutuklanan 14 yaşındaki S.A’ya dava açılırken, Aras’ın vurulduğu sokakta görev yapan polislere ise takipsizlik kararı verildi.

Geçtiğimiz yıl Haziran ayında Adana Seyhan Hürriyet mahallesinde Lice olayları protestosuna  yönelik polis saldırısı sırasında hayatını kaybeden İbrahim Aras’ın ölümüyle ilgili soruşturma tamamlandı. Aras’ın polisin yakın mesafeden attığı gaz fişeği ya da ses bombasıyla vurulduğu yönünde görgü tanığı ifadelerine rağmen soruşturmayı yürüten savcı olay günü Aras’ın vurulduğu sokakta görevli şüpheli 3 polis hakkında soruşturmaya yer olmadığı yönünde karar verdi. Kararı değerlendiren Aras ailesinin avukatı Tugay Bek ise, savcının soruşturmayı “Benim polisim suç işlemez” mantığıyla yürüttüğünü söyleyerek, “Olayı aydınlatmaya yönelik değil Aras’ın ölümüyle  polisin alakasının olmadığını ispatlamaya yönelik bir teknik izlemiştir” dedi. Bek, “Olayın asıl görgü tanığı olabilecek eylemciler bir cezalandırılma tehdidi ile ortaya çıkmıyor. Soruşturma gizli tanık icat edilerek yürütülüyor” diye konuştu.

SAVCININ İHTİMALİ İNANDIRICI DEĞİL

İHD’nin raporunda Aras’ın gaz fişeği ile öldürüldüğüne dair ifadelerin yer aldığını dile getiren Bek, bu ifadeleri verenlerin daha sonra polis baskısı ile ifadelerini geri aldığını söyledi. Adli Tıp raporunda olayın dom dom kurşunu ile bitişik ateş edilerek gerçekleştirilmiş olabileceğinin yazdığını ve gizli tanığın ifadesinde S.A.’nın elinde tüfekle  gördüğünü ifade ettiğini söyleyen Bek, savcının ortaya koyduğu ihtimalin inandırıcı olmadığını belirterek “Orada eylemciler ve polis var. Kafaya bitişik atış yapılacak ve bunu gizli tanıktan başka kimse görmeyecek bu ihtimal inandırıcı değil” şeklinde konuştu. Gizli tanık icat edilerek soruşturmanın ilerletilemeyeceğini dile getiren Bek, “Biz de dosyadan ölüme neyin sebebiyet verildiğini tespit edebilmiş değiliz. Savcı bu tarz soruşturma tekniğiyle soruşturmayı ilerletemez. Dosyanın derinleştirilmesi gerekir” dedi.


NE OLMUŞTU?

İbrahim Aras’ın öldürüldüğü gün Emniyet Aras’ın elinde patlayıcı olduğunu iddia etmiş ancak Aras’ın ellerinin sağlam olduğu ortaya çıkmıştı. İHD’nin hazırladığı raporda görgü tanıkları polisten gelen bir fişekle ölümün gerçekleştiğini söylemiş, daha sonra ortaya çıkan 112 ile yapılan telefon konuşma kayıtlarında “Polis bir çocuğu öldürdü” şeklinde ifadeler yer almıştı. Ancak daha sonra soruşturmada “Alanya” isimli bir gizli tanık ortaya çıkmış ve uyuşturucu almak için olayın olduğu sokağa gittiğini, o sırada  tüfek patlaması sesi duyduğunu, kimin ne tarafa ateş ettiğini görmediğini ancak sesin geldiği yere giderken S.A’nın  sol koltuğunun altında aşağıya doğru dik vaziyette, sofra bezine sarılmış, sap kısmı görülen tüfekle yürüdüğünü gördüğünü ileri sürmüştü.

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Bayraklı Belediyesi’nde 5 işçi daha işten atıldı

SONRAKİ HABER

Ankara’da 'Marksizm, laiklik ve din' sempozyumu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...