Haber Sen’den Haşim Kılıç’a açık mektup
HABER SEN, “Yüksek yargı bugüne kadar uyumaktan başka bir şey yapmadı” diyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a açık bir mektup göndererek, görevde olduğu 2.5 yılda TRT yasasını neden gündeme almadığını sordu.
Mektupta, Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü’nün 28. maddesine göre toplantıların gününü belirlemenin Başkanlığa ait olduğu hatırlatıldı. Dosyayı, Başkan Haşim Kılıç’ın bilinçli olarak gündeme almaması ihtimaline dikkat çekilen mektupta, sorumluluğun sadece Haşim Kılıç’a ait olmadığı da kaydedildi. Geciken adalet konusunda Başkan Haşim Kılıç kadar üyelerin de sorumlu olduğuna dikkat çekilen mektupta, “Sayın Haşim Kılıç, ‘Yargının kapısında hak isteyeni haklamak hiç kimsenin hakkı olamaz.’ demiş olsa da, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve yönetim kurulu üyeleri, yargının kapısında hak isteyeni ‘haklamak’ için yetkilerini kötüye kullanıyor” denildi.
Görevlerinden alınarak maaşları dondurulan ve araştırmacı kadrosuna atılanların açtığı davaların Anayasa Mahkemesi’nde netice beklediği belirtilen mektupta, bir kısmının ise Danıştay’da temyiz aşamasında olduğu kaydedildi.
Emekçilerin umutlu bir beleyişlerinin olduğu belirtilen mektupta, geciken adaletin adalet olmayacağı hatırlatıldı. TRT’yi hükümetin kontrolü altına alan düzenlemelerin herkesin gözü önünde gerçekleştiği belirtilen mektupta özellikle yüksek yargının da durumu gördüğü ve bildiğinin altı çizildi. Mektupta, “TRT’nin özerkliği ve tarafsızlığından ne anlaşılması gerektiği Anayasa Mahkemesi’nin 1968/46, 1990/2, 1990/8 sayılı kararlarında açıkça anlatılmıştır” denildi.
Mektupta Haşim Kılıç’dan sözlerine uygun davranması, üyelerden ise üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi istendi. (Ankara/EVRENSEL)
TRT’DE NE OLDU?
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin 2008 yılında kadrolaşmanın önünü açmak için bir yasa değişikliği hazırladı, hükümet aracılığıyla Meclis’e sundu ve değişiklik yasalaştı. Bu değişiklikle TRT Bakanlar Kurulu denetimine girdi ve TRT’nin ‘özerk ve tarafsız olduğu’ hükmü ortadan kaldırıldı.
TRT’deki yöneticiler, üyeler ve uzmanların çoğunun maaşları dondurularak araştırmacı kadrosuna atandı. Bu kadrolara atanan 109 kişi yaklaşık 2.5 yıldır ayda bin liraya varan kayıpla maaş alıyor.
Evrensel'i Takip Et