29 Mart 2015 14:23

Yemen’e hava saldırıları sürüyor

Suudi Arabistan öncülüğündeki 10 ülkeden oluşan koalisyon, Yemen’in önemli bir kısmını ele Husilere karşı hava saldırılarına devam ediyor.

Paylaş

Suudi Arabistan öncülüğündeki 10 ülkeden oluşan koalisyon, Yemen’in önemli bir kısmını ele Husilere karşı hava saldırılarına devam ediyor. Arap Liderleri ise önceki gün bir araya geldikleri Arap Zirvesinde ‘müdahale’de ısrarlı olduklarını bildirdiler. Yemen Cumhurbaşkanı Abdrabbuh Mansur Hadi ise Husilerin ilerleyişi nedeniyle Suudi Arabistan’a kaçmış durumda.

SALİH’TEN HUSİLER’E DESTEK

Yemen’de Husilere destek veren eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, daha önce olumlu cevap vermediği diyalog görüşmelerinin ülke dışında yapılmasını kabul ettiğini açıkladı.

Suudi Arabistan liderliğindeki Yemen operasyonu sürerken, eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih, partisine yakın televizyon kanallarında banttan yayınlanan konuşmasında, görüşmelerin Arap Birliği ya da BM gözetiminde yapılabileceğini ifade etti.

Salih, Arap Birliği Zirvesi için Mısır’da bir araya gelen Arap liderlerine, ‘barbarlık’ olarak nitelediği ‘Kararlılık Fırtınası’ operasyonunu durdurma çağrısı yaparak, ‘Çözüm diyalog ile olur, hava saldırılarıyla değil’ dedi.
Salih, Yemen’de yaşanan krizin sebebinin iktidarda kalmaya çalışmakla suçladığı cumhurbaşkanı Hadi’nin olduğunu savundu.

Ali Abdullah Salih 23 Kasım 2011’de, Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) girişimiyle Riyad’da imzalanan anlaşma sonucu yetkilerini yardımcısı Abdurabbu Mansur Hadi’ye devretmişti. 

SALİH’İN OĞLU RİYAD’A GİTTİ İDDİASI

El Cezire’nin ulaştığı kaynaklar, eski Cumhurbaşkanı’nın oğlu Ahmed Ali Abdullah Salih’in Yemen’de Husilere karşı başlatılan ‘Karalılık fırtınası’ Operasyonu’nun başlamasından kısa bir süre önce Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a giderek, pazarlık yaptığını söyledi.

Ahmed Ali Abdullah Salih, Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed bin Selman ile görüştü ve Husilere olan desteklerini çekmeleri için bazı şartlar öne sürdü. El Cezire’ye bilgi veren kaynaklar, Yemen eski Cumhurbaşkanı’nın oğlunun Suudi Arabistan Savunma Bakanı’na Cumhurbaşkanı olmasını desteklemeleri halinde Husilere verdikleri desteği çekeceklerini bildirdi.

Operasyon öncesi yaşanan bu gelişmelerin ortaya çıkmasının ardından, Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, devrik liderin oğlu Ahmet Ali Abdullah Salih’i Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçiliği görevinden aldı.

OPERASYON DEVAM EDİYOR

‘Kararlılık Fırtınası operasyonu çerçevesinde Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon uçakları Pazar sabahı Yemen’in başkenti Sana’da Husilerin kontrolündeki  Deylemi Askeri üssünü vurdu. Yemenli kaynaklar, el Cezire’ye operayona katılan uçakların gece yarısından sonra Sana’da Mig 29 savaş uçaklarının bulunduğu 10. Hava Tugayının merkezini hedef aldığını söyledi. Kaynaklara göre aynı bölgede savaş uçaklarına yakıt sağlayan bir istasyon da vuruldu.

Yemen operasyonuna katılan uçaklar Cumartesi akşamı, Sana’nın güneyinde eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı Cumhuriyet Muhafızları’nın merkezini bombaladı. Ülkenin batısındaki Hudeyde kentinde ise, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon uçakları Husilere ait askeri hedefleri vurdu. 

ABBAS’TAN YEMEN İŞGALİNE DESTEK 

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, “Araplar tarihinde ilk kez ittifak etti.” diyerek Yemen müdahalesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Birliğin bu tavrının Filistin için de geçerli olmasını isteyen Abbas, alacakları karara harfi harfine uyacağını açıkladı. 
Arap Birliği zirvesinde yaptığı konuşmada, İsraillilerin her gün cami ve kiliseleri bombaladığı veya tahrip ettiğini söyleyen Abbas, Uluslararası Ceza Mahkemesi’den gerekli adımların atılmasını istedi. 

İRAN’DAN YEMEN’E DOKTOR YARDIMI
İRAN, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun vurduğu Yemen’e doktor, ilaç ve tıbbi yardım göndermeye hazır olduğunu açıkladı. Resmi haber ajansı IRNA, Sağlık Bakanlığı’nda askeri yetkililerin de katılımıyla gerçekleşen toplantıda; acil ilaç ve tedavi ihtiyaçlarının belirlenmesi için gerekli koordinasyonun yapılması ve “Yemen devrimci hükûmetinin bildirmesi durumunda” yardımların Kızılay aracılığıyla bu ülkeye gönderilmesi kararlaştırıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kürt Ulusal Konferansı için İmralı heyeti devrede

SONRAKİ HABER

Tikrit’te operasyona ABD desteği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...