29 Mart 2015 15:08

İSDEMİR’de üç işçi işe iade davasını kazandı

İSDEMİR’de işten atlan üç işçi işe iade davasını kazandı. Davayı kazanan işçiler, işten atma nedeninin İSDEMİR’i sendikasızlaştırmak olduğunu söylediler.

İSDEMİR’de üç işçi işe iade davasını kazandı

Halil İMREK
İskenderun

İSDEMİR’de işten atlan üç işçi işe iade davasını kazandı. Davayı kazanan işçiler, işten atma nedeninin İSDEMİR’i sendikasızlaştırmak olduğunu söylediler.

İSDEMİR’de bugüne kadar yaklaşık 800 işçi işten atıldı. İşten atılanların çoğu fabrikanın önlerine koyduğu belgeye imza attı. İSDEMİR Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları işçilere “İmza atsanız da atmasanız da işten çıkarılacaksınız. Ancak teşvikten yararlanmak istiyorsanız. İmzalayıp çıkın” dedi. İşten atılmanın teşviki altı maaş ve iki ihbar tazminatı oldu.

Ancak işçiler imza attıkları için işten kendi istekleri ile ayrılmış oldular. Böylece işsizlik sigortasından faydalanamadıkları gibi işe iade davası, sendikal faaliyetten dolayı çıkarıldıkları için kötü niyet tazminatı gibi alacakları için de dava açamadılar. Çok az işçi işverenin dayatmasını kabul etmeyerek dava açtı. Bu işçilerden Fuat Kurtça, Yunus Karaca ve Davut Arslan açtıkları işe iade davasını kazandılar. 

İŞÇİYİ BİRBİRİNE DÜŞMAN ETTİLER

Fuat Kurtça, sendikal rekabet sonucu Türk Metal üyesi olan bir işçinin saldırısına uğradığını söyledi. İşyerinde kavga yaşandığı için işten çıkarıldığını anlatan Kurtça, açtığı işe aide davasını kazandı ve geriye dönük alacaklar dışında 5 brüt, 4 net maaş artı tazminat hakkını elde etti. İşe iade kararına uyulmasını isteyen Kurtça şöyle konuştu: “İşten haksız yere atıldım. Açtığım davada haklılığım kabul edildi. Ancak işyeri işe almak yerine karar itiraz etti. Bütün gayemiz evimize bir ekmek götürmek, çoluğumuzu çocuğumuzu perişan etmemek. Bütün bu oyunlar iki sendikanın rekabetiyle başladı. Gelinen aşamada işçiler bir birine düşman edilmiş durumdalar. Genel müdür bu durumu fırsat olarak kullanıyor. Mahkeme kararı uygulansın istiyorum, işime geri dönmek istiyorum” dedi.

RAPORUM YOK YİNE DE ÇIKARDILAR

Davut Arslan, 21 yıllık işçi. 2002 yılında kadroya alınmış. Birkaç yıl sonra da akciğerlerinden rahatsızlanmış. İşyeri hekimi ünite değişikliği yapmasını söylemiş. Tozlu ortamda çalışmamasını söylemiş. Ancak her hangi bir ünite değişikliği yapılmadan çalıştırılmış. Her hangi bir sağlık raporu da almamış. Buna rağmen işine son verilmiş. İSDEMİR’de yetkisizlik oluşturulmak istendiği, sendikasızlık dayatıldığı için işine son verildiğini düşünen Arslan, imza atmadan çıkarıldığı için işe iade davası açtı. Açtığı davayı kazanan Arslan, işçilerin birlik olmasını istiyor.

‘10 BAŞARI BELGEM VARDI AMA...’

İşe iadesini kazanan diğer bir işçi ise Yunus Karaca, İSDEMİR’de on başarı belgesi aldığını söylüyor. Yunus Karaca, amirleri tarafından çağrılmış ve kendisine “Seninle çalışmak istemiyoruz” denmiş. İhbar ve kıdem tazminatının yanı sıra 6 maaş da ekstra vereceklerini söylemişler. Ancak imza atmamış. Çelik-İş adına sendika faaliyeti yürüttüğü için işten atıldığını söyleyen Karaca; “Şimdiye kadar 800 işçi attılar.. Fabrika yetkisizliğe gidiyor. Atılan işçiler için bir şey yapılmadı. Biz de bir taraftan işe iade davası açtık diğer taraftan çadır kurduk” dedi. Hakimin “Bu adam 10 başarı belgesi almış. Ben vermedim, siz vermişsiniz. Bunları niye sunmuyorsunuz” dediğini hatırlatan Karaca, İSDEMİR yönetiminin yerel mahkemenin kararını tanımadığını belirtti.

Evrensel'i Takip Et