Meslek hastalıklarını masaya yatıran sayı yayımlandı
15 yıldır yayın hayatına devam eden ve 50’nci sayısını geride bırakan Türk Tabipleri Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi’nin 'meslek hastalıkları' temalı 51-52. sayısı yayınlandı.

15 yıldır yayın hayatına devam eden ve 50’nci sayısını geride bırakan Türk Tabipleri Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi’nin “meslek hastalıkları” temalı 51-52. sayısı yayınlandı. Derginin bu sayısı ve eski sayılarına http://www.ttb.org.tr/MSG/ adresinden ulaşmak mümkün.
Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi’nin 51-52. sayısında meslek hastalıkları her boyutuyla ele alınıyor. Oğuz Topak, “Meslek Hastalıkları Ekonomi Politiği Üzerine Notlar” başlıklı yazısında, “görünenin ardındaki gerçeği” arıyor ve meslek hastalıklarını tarihsel, toplumsal, siyasal ve iktisadi veçheleriyle incelerken, “meslek hastalıkları-kapitalizm” ilişkisine ilişkin derinlemesine bir analiz sunuyor.
“Meslek Hastalıkları Yuvarlak Masa Toplantısı” başlıklı yazıda alanında yetkin isimlerin geniş katılımıyla yapılan ve meslek hastalıklarına odaklanan yuvarlak masa toplantısının çıktıları yer alıyor. Meslek hastalıklarına ilişkin oldukça kapsamlı bir tartışmaya ev sahipliği yapan bu yazı, bu konuda tartışmaların derinleştirilerek sürdürülmesi ihtiyacını da gözler önüne seriyor.
İbrahim Akkurt, “Dünyada ve Ülkemizde Meslek Hastalıkları Tanı Sistemleri ve Yeni Bir Model Önerisi” başlıklı yazısında, Türkiye’de artık bir kangren halini almış olan meslek hastalıkları tanı sistemini Dünya örnekleriyle de karşılaştırarak inceliyor. Akkurt, mevcut durumu gözler önüne serdikten sonra yeni bir model önerisi de getirerek, çözüm noktasında önerilerini de sıralıyor.
Coşkun Canıvar, “Bir Olgu Üzerinden Türkiye’de Meslek Hastalıkları Tanı Sistemi” başlıklı yazısında, diş laboratuvarında çalışan genç bir işçinin meslek hastalığı tanı süreci üzerinden Türkiye’de meslek hastalıkları tanı sistemindeki sorunları ele alırken, bu sorunun geri planındaki iktisadi ve politik dinamikleri de tartışıyor.
Cahide Kaba ve Erdinç Ünal, “İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesinde 2009 Yılında Meslek Hastalıkları Nedeniyle Tedavi Edilen Hastaların Hastalık Grupları ve Tedavi Maliyetlerine Göre İncelenmesi” başlıklı yazılarında, tartışmayı tanı sürecinden tedavi sürecine taşıyor ve somut göstergeler ışığında meslek hastalıklarının tedavisini ele alıyor.
Gamze Varol Saraçoğlu, “Boya Sanayinde ve Boya İle Uğraşan İşyerlerinde Çalışanlarda Toksik Maddeler Kaynaklı Görülebilen Sağlık Sorunları” başlıklı yazısında boya sanayindeki ve boya ile uğraşan işyerlerindeki riskleri ve bunların sonuçlarını detayları ile serimledikten sonra alınması gereken önlemlere dikkat çekiyor.
Mehmet Zencir, “Mesleksel Bulaşıcı Hastalıklar: Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Örneği” başlıklı yazısında mesleksel bulaşıcı hastalıkları, başat risk gruplarından biri olan sağlık çalışanları bağlamında incelerken, bir yandan önlemleri sıralıyor, bir yandan da önlem tartışmasının sistemik ve siyasal boyutlarına eğiliyor.
Gülengül Mermer, Meral Türk ve Raika Durusoy, “Kadın Kuaförlerin Çalışma Koşulları ve Mesleki Sağlık Sorunları” başlıklı yazılarında İzmir-Bornova’da kadın kuaförler üzerine yürüttükleri saha çalışmasının bulgularını paylaşırken, bu bulguları Dünya örnekleri ile de kıyaslayarak tartışıyor.
Özlem Onat’ın çevirdiği “Hollanda’da Ekonomik Sektörlere Göre Meslek Hastalıklarının Yıllık İnsidansı” başlıklı yazı 2009-2013 yıllarında Hollanda’da meslek hastalıklarının sektörel seyrini okurların ilgisine sunuyor.
Evrensel'i Takip Et