25 Mart 2015 00:54

‘Kuzuların sessizliği’ mercek altında

İzmir Efemçukuru’ndaki Kışladağ altın madeni yakınlarındaki köylerde yaşanan yoğun kuzu ve oğlak ölümlerini gündeme getirdiğimiz haberimiz TMMOB’yi harekete geçirdi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
Mehmet TEKELİ
İzmir

İzmir Efemçukuru’ndaki Kışladağ altın madeni yakınlarındaki köylerde yaşanan yoğun kuzu ve oğlak ölümlerini gündeme getirdiğimiz haberimiz TMMOB’yi harekete geçirdi. 

Evrensel’de “Kuzuların Sessizliği Sürüyor” başlığı ile 13 Mart’ta manşetten duyurduğumuz haberde, altın madeninin etrafındaki köylerde yaşanan olağan dışı hayvan ölümlerini gündeme getirmiştik. Haberimiz üzerine TMMOB Kimya Mühendisleri Odası (KMO) Ege Bölge Şube , Uşak İl Temsilciliği,  KMO Genç üyeleri ve TURÇEP’ten Avukat Hasan Namak, İnay köyüne giderek çeşitli incelemelerde bulundu, yöredeki su kaynaklarından ve derelerden örnekler aldı. 

150 ARSENİK ARITMA TESİSİ KURULMUŞ AMA...

Yaklaşık 20 kişilik KMO heyeti, İnay ve Kışla köyü muhtarları ve köylülerle birlikte Uşak’a bağlı Eşme ve Ulubey ilçeleri arasında yer alan Kışla, İnay, Karacaahmet, Gedikler, Alıçlıköy ve Merdivenli Mahallelerindeki  kaynak ve içme suyundan numuneler aldı. 4 kaynaktan ve Karacaahmet köyünün içme suyundan alınan numuneler İzmir’de akredite bir laboratuvara kimyasal analizlerin yapılması için gönderildi. Karacaahmet köyündeki İçme suyu arıtma tesisi incelemesinde arsenik arıtması için kullanılan demir 3 klorür maddesinin kullanılmadığı tespit edildi. Köylülerin ve yetkililerin neredeyse içme sularındaki arsenik yüksekliğini kanıksamış olduklarına vurgu yapan Çağlın, “Yörede 150 kadar arsenik arıtma tesisi yapılmış. Bu sulardaki arseniğin yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak bu arsenik yüksekliği altın madeni nedeniyle mi oldu, daha önceden de var mıydı, bilemiyoruz. Araştırılması lazım” dedi. 

DERELERDEN ÖRNEK ALINDI

Köylülerin talebi üzerine örnek aldıkları Kışla Köyü Alıfakı Deresi suyunun sarıya yakın olduğunu belirten KMO Ege Bölge Şubesi Başkanı Saadet Çağlın, İnay köyü yakınlarındaki Sağırkaya deresinde de bariz bir beyazlık olduğunu söyledi. Derenin bu halinin normal olmadığını belirten Çağlın, “Bir yerlerde bu dereye bir madde karışıyor anladığımız kadarıyla. Yöre halkının temiz, sağlıklı suya erişimi için gerekli çabanın gösterilmesi gerekiyor” dedi. 

BİR KUZU DAHA ÖLDÜ

Sağırkaya deresinden su numuneleri alan KMO heyeti daha sonra derenin 100 metre ilerisindeki ağılda hayvancılık yapan Gülsüm Sipahi ile görüştü. Sipahi, “Geçtiğimiz kış 150’ye yakın hayvanım öldü. Oturdum hüngür hüngür ağladım. Veteriner ‘zehirlenmiş’ diyor ama nasıl zehirlendiğini bilmiyor” şeklinde konuştu. Ayrıca Gülsüm Sipahi’nin öğle saatlerinde ölen kuzusu da Veteriner Hekimleri Birliği Ulubey Temsilcisine bildirildi.

ÖNCEKİ HABER

Şaibeli nükleere öğrenci arıyorlar

SONRAKİ HABER

Gözaltındayken molotof ve havai fişek kullanmış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...