13. Filmmor Kadın Filmleri Festivali
Amacını kadınların; sinema ve medyaya katılımını, bu alanda kendilerini ifade edebilme, iletişim ve üretim alan, olanak ve güçlerini artırmayı ve kadınların cinsiyetçi olmayan temsil ve deneyimlerini yaygınlaştırmak olarak belirleyen festival 14 Mart’ta İstanbul’da başladı

Hazırlayan: Elif Bengüsu ARIK
Amacını kadınların; sinema ve medyaya katılımını, bu alanda kendilerini ifade edebilme, iletişim ve üretim alan, olanak ve güçlerini artırmayı ve kadınların cinsiyetçi olmayan temsil ve deneyimlerini yaygınlaştırmak olarak belirleyen festival 14 Mart’ta İstanbul’da başladı. İstanbul’da 22 Mart’a kadar devam edecek olan ve İstanbul Modern, Pera Müzesi ve Rampa Tiyatro’da gösterimleri olan festivalin programı internet sitesinden öğrenilebilir. 28-29 Mart’ta Denizli TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nda, 4-5 Nisan’da Bodrum Cinemarine Sinemalarında, 11-12 Nisan’da Diyarbakır Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezinde, 18-19 Nisan’da Adana Seyhan Kültür Merkezinde ve son olarak 25-26 Nisan’da İzmir Fransız Kültür Merkezinde gösterimleri olacak festivali takipte kalın.
SİYAD Film Ödüllerinin Ardından: Köksüz
Bu yıl düzenlenen SİYAD Film Ödülleri 11 Mart’ta sahiplerini buldu. Geceye damgasını 7 dalda aday olan ve Mahmut Tali Öngören En İyi Senaryo Ödülünü ve Lale Başar’ın performansıyla en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü toplayan Deniz Akçay’ın Köksüz filmi vurdu. İzmirli orta-alt sınıf bir ailenin dramını anlatıyor film. Film Türkiye’de yaşanan bir gerçekliği ele alsa da ‘köksüzlüğü’ salt babanın ölümüyle işlemiş olması bende kızgınlık uyandırdı.
Filmin konusu; babanın ölümüyle kendini temizliğe adamış, “kadın başına dışarda gezilmez”in ötesinde agorafobik, televizyon bağımlısı ve hayata karşı öfkesini çocuklarından çıkaran bir anne, kendini annesinin mutluluğuna adamış evin en küçük kızı, yine filmin ilerleyen dakikalarında Freudyen bir bakış açısıyla işlendiği fark edilen evin tek ve ergen oğlu, ailenin sorumluluğu üzerine yıkılmış en büyük kızı Feride üzerinden ilerliyor. Fakat konu dönüp dolaşıp aynı noktaya temas ediyor: “Kadınlar erkeksiz yaşayamaz.” Bu da en belirgin evden ve eril iş piyasasının getirdiği sorumluluklardan kurtulmanın yolunu -diş fırçalama sahnesinde de açıkça görebildiğimiz- sevmediği halde başka bir erkekte arayan Ahu Türkpençe’nin oynadığı Feride karakterinde görülüyor. Filmin en büyük eksiğinin tutunamayan aileyi babanın yokluğu üzerinden değil de; evin direği rolünün 15-16 yaşlarında bir çocuğa yükleyen ataerkil sosyal yaşam ve kadının bu yaşamdan dışlanması konusunda soru işaretleri bırakmaması olduğu söylenebilir. Buna rağmen ‘Köksüz’ mükemmele yakın oyunculuk performansı düşünülecek olunduğunda izlenmesi gereken filmler arasında yerini alıyor.
34. İstanbul Film Festivali
34. İstanbul Film Festivali 4-9 Nisan arasında gerçekleştirilecek. Festival, 20’nin üzerinde bölümde, 62 ülkeden, 222 yönetmenin 204 filminin yanı sıra ücretsiz olarak gerçekleştirilecek usta sinemacıların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmalarını, sinema dersleri ile özel etkinlikleri izleyicilerle buluşturacak. 34. İstanbul Film Festivali bu yıl da sinemaseverlere 2015 yılında Sundance ve Berlin Film Festivalleri’nde prömiyerleri yapılan filmlerden tartışma yaratan belgesellere, çocuk filmlerinden usta yönetmenlerin son başyapıtlarına zengin bir program sunacak. Festivalde Akbank Galaları, Ustalar, Dünya Festivallerinden, Yeni Bir Bakış, NTV Belgesel Kuşağı, Mayınlı Bölge, Antidepresan, Çocuk Mönüsü, Geceyarısı Çılgınlığı gibi klasikleşmiş bölümlerin yanı sıra bu yıla özel bölüm ve gösterimler de gerçekleştirilecek.
Evrensel'i Takip Et