İsrailliler erken seçim için sandık başında
İsrail’de, 19. yasama meclisinin feshedilmesinin ardından halk bugün erken seçim için sandığa gidiyor. Anketler, iktidardaki Netanyahu'nun oy kaybedeceğini gösteriyor.

İsrail’de, 19. yasama meclisinin feshedilmesinin ardından genel seçimler bugün gerçekleşiyor. Erken genel seçim öncesi yapılan son kamuoyu araştırmaları, Netanyahu’nun lideri olduğu Likud Partisi’nin ikinci sıraya gerilediğini gösterdi. Sonuçları Yediot Ahronot gazetesinde yayımlanan araştırmaya göre, İşçi Partisi ile merkezdeki Hatnuah Partisi’nin yaptığı ittifak olan “Siyonist Birlik” 120 üyeli İsrail Parlamentosu’nda 26 sandalye elde edecek. Seçimlerde bir diğer süprizin ise Arap Partilerinin bir araya gelerek oluşturduğu koalisyondan gelmesi bekleniyor.
İsrail’de son hükümet krizi Netanyahu’nun 6 bakanı görevden almasıyla patlak vermişti. Bunların arasında ismi ön plana çıkanlar ise Atid Partisi lideri Yair Lapid ve Hatnuah Partisi lideri Tzipi Livni olmuştu.
İsrail’de tarihi seçimler öncesi konuşan Likud partisi lideri Başbakan Netanyahu, destekçilerine yaptığı konuşmada seçim sonuçlarında partisinin gerilediğini ve kaybetme olasılıklarının olduğunu söyledi.
‘TOPRAKLARIMIZDAN ÇEKİLMEYECEĞİZ’
Seçimler öncesi konuşan Netanyahu Filistin konusundaki işgalci söylemlerini yineledi. Netanyahu “kendisini iktidardan indirmek isteyenlerin yabancı seçim sürecinde ülkeye büyük paralar akıttığını” söyledi. Netanyahu, “Eğer oy farkı kapanmazsa halk beni başbakan olarak görmesine rağmen sol iktidara gelecek” ifadesini kullandı. Sol eğilimli partilerin kendisine ve lideri olduğu Likud Partisine büyük zarar vermeye çalıştığını söyleyen Netanyahu, “Çünkü Likud iktidarda olduğu müddetçe Kudüs’ü bölmeyeceğimizi, tavizler vermeyeceğimizi ve topraklarımızdan çekilmeyeceğimiz biliyorlar” diye konuştu.
“SİYONİST BİRLİK” İTTİFAKI
Ülkede İşçi Partisi ile merkezdeki Hatnuah Partisi, seçime “Siyonist Birlik” adı altında ittifak yaparak giriyor. Hatnuah Partisi’nin liderliğini, Netanyahu’nun Aralık ayında görevden aldığı eski Adalet Bakanı Tzipi Livni yapıyor. İttifakın seçim sonrası hükümeti kurmaya başarması halinde ilk iki yıl İşçi Partisi lideri Isaac Herzog, sonraki iki yıl ise Tzipi Livni İsrail Başbakanı olacak.
NETANYAHU İÇİN GÜVEN OYLAMASI
İsrail’de erken genel seçim, büyük oranda Başbakan Netanyahu’ya yönelik bir güven oylaması olarak görülüyor. İsrail’de yaşam koşullarının zorlaşması, giderek daha fazla kişiyi sosyal ve ekonomik zorunlara odaklanan merkezdeki partilere yaklaştırdı. Ancak Likud Partisi seçimde ikinci sırada yer alsa da, İsrail’de hükümeti yine özellikle aşırı sağ partilerin desteği ile Netanyahu kurabilir.
Seçim barajının yüzde ikiden ırkçı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın başını çektiği bir grup milletvekilinin yürüttüğü bir kampanyanın ardından yüzde üç buçuğa çıkarıldığı 120 sandalyeli İsrail’de sistemi gereği hiçbir parti tek başına iktidar olamıyor. 120 sandalyeli İsrail parlamentosunda ise, Arap partiler sandalye sayılarını 11’den 15’e çıkarmayı hedefliyor.
İsrail’de yapılan diğer kamuoyu araştırmaları da benzer sonuçlar verdi. Seçimlere ilk kez ortak adayarla katılan Arap partileri de Knesset’te 15 sandalye kazanarak 3’üncü parti olmayı hedefliyorlar. Arap partilerinin ortak hedefi ise yeni bir Netenyahu Hükümeti’nin kurulmasını engellemek.
‘YAHUDİ DEVLETİ’ TASARISI
Netanyahu hükümetinin geçen yıl, İsrail’i “Yahudi ulus devleti” olarak tanımlayan yasa tasarısını onaylaması sağcılar tarafından memnuniyetle karşılanmıştı. Taslak, İsrail’i “Yahudi halkının ulus devleti” olarak kabul ediyor, ‘etnik-dini’ bir devlet tarifi yapıyor, ülkeyi sadece İsrail’de yaşayanların değil tüm dünyada Yahudilerin ‘anavatanı’ olarak konumlandırıyordu. Nüfusun yüzde 20’sinin Yahudi olmadığı ülkede tasarı, ırkçılıkla suçlanımış, daha sonra bu karar meclisten geçmemiş ve tartışmalar rafa kaldırılmıştı.
ABD ZİYARETİ
Netanyahu’nun İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin son girişimi ise ABD kongresinde yaptığı konuşma oldu. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, Netanyahu’yu İran konusunda mart ayında Kongre’ye hitap etmek üzere davet ettiğini açıklamış, davet, kendilerine danışılmadığı ve diplomatik teamüllerin ihlal edildiği gerekçesiyle Beyaz Saray’ın tepkisini çekmişti. Obama’nın, İsrail’de mart ayında seçim yapılacak olması sebebiyle Netanyahu ile görüşmeyeceği belirtilmişti. ABD Başkanı Barack Obama ise Netanyahu’nun yaptığı konuşmada, “yeni hiçbir şeyin olmadığı” söylemişti.
FİLİSTİN SALDIRILARI
Batı Şeria’da, üç Yahudi yerleşimcinin ölü bulunmasının ardından Gazze’ye saldıran İsrail, 7 Temmuz’da “Koruyucu Hat” adı altında hedef gözetmeksizin kenti 51 gün boyunca bombalamış, saldırılarda 2 bin 145 kişi hayatını yitirmiş, çoğu kadın ve çocuk, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et