16 Mart 2015 11:35

Polis Van'da okul bastı: 14 öğrenci yaralandı

Van'da bir liseyi basan polis, okula ait güvenlik kamera görüntülerine el koymak istedi. Okul idarecilerinin karşı çıkması üzerine sert müdahalede bulunan polis, okulu gaza ve tazyikli suya boğdu. Müdahalede çok sayıda kişi yaralandı.

Paylaş

Van'ın Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi'ndeki Vangölü Anadolu Meslek Teknik Lisesi'ni basan polislerin okula ait güvenlik kameralarına el koymaya çalışması ile başlayan çatışmalar polisin çekilmesiyle birlikte son buldu. Onlarca zırhlı araç eşliğinde okula saldıran polis okulun kapı ve pencerelerini kırdı. Okulun arka kapısını kırarak içeri girmeye çalışan polis bina içerisinde gerçek mermi kullandı, öğreniciler polislere okul binasının camlarından masa sandalye ve taş atarak karşılık verdi. Ara ara geri çekilen polis takviye zırhlı araçlar ile tekrar okul bahçesine girerek öğrencilere tazyikli su, biber gazı sıktı. 

Olay yerine gelen Eğitim Sen Van Şube Temsilcileri ile İHD yöneticilerinin tüm çabalarına rağmen saldırılarına ara vermeyen polis, Eğitim Sen ve İHD yöneticilerini hedef alarak tazyikli su sıktı. Olayların büyümesi ile birlikte okula gelen mahalle sakinleri ile veliler yaşanan saldırıya karşı tepki gösterdi. Atılan gazlardan dolayı yaralanan çok sayıda öğrenciyi almak için okula gelen ambulanslar polisler tarafından engellendi. Polis müdahalesi sonrasında 8 öğrenci hastanelere kaldırılırken, 6 öğrenci mahalle sakinleri tarafından özel araçlar ile hastanelere kaldırıldı. 

Öğrencilerini almak için okula gelen veliler sıkılan gazlardan dolayı zor anlar yaşayarak, yetkililere tepki gösterdi. Leyla Duman isimli veli, “polislere verilen geniş yetkilerle bugün okula saldırdılar. Çok sayıda yaralı var. Çocuklarımız kayıp, nerede olduklarını bilmiyoruz. Bu saldırılar bir yıldır devam ediyor. Bu politikalar devam ederse okulu boykot ederek çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz” dedi. 

‘ARKA KAPIYI KIRAN POLİSLER GERÇEK KURŞUN SIKTI’
Polisin çekilmesiyle birlikte olaylara ilişkin açıklamada bulunan Eğitim Sen Van Şube Eş Başkanı Şakir Talay, “ Bu yılın başından beri Vangölü Anadolu Meslek Teknik Lisesi'ne dönük ciddi ve kapsamlı bir yönelim var. Polisler sürekli okula girmekte, öğrencilere, öğretmenlere küfretmekte ve bu şekilde buradaki kitleyi tahrik etmektedir” dedi. Konuyu defalarca Milli Eğitim Müdürlüğü’ne göndermelerine rağmen sorunların çözülmediğini dile getiren Talay, okula defalarca kez saldırı düzenlendiği halde yetkili kurumların olaylara tepkisiz kaldığını belirtti. Talay, “Bugün saat 11.00’dan beri buraya dönük bir polis saldırısı var. İçeriye girerek, arka kapıyı kıran polisler gerçek kurşun sıktı. Öğrencilerin can güvenliği hiçe sayıldı. Tarihi geçmiş onlarca gaz kullanıldı. Öğrencilere ve öğretmenlere ciddi bir yönelim olmuştur. Şu anda 15-20 öğrencimiz hastanelere kaldırıldı. Kanamalı yaralanma, astım hastaları, gazdan etkilenip bayılan yaralılar var” diye konuştu. 

'POLİS; AMBULANSLARA ENGEL OLDU'
Polislerin ambulansların okula girmesine engel olduğunu ifade eden Talay, “Polisler okulun dış kapısını kapatıp ambulansın içeriye girmesine izin vermedi. Yaralanan çocuklar kaderlerine terk edildi. Burası bir düşman mevzisi değil burası TC’ye ait Van Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir okul. Bu çocuklar bu mahallenin çocukları ve burada eğitim görüyorlar. Bunların eğitim hakları gasp ediliyor. Eğitim hakkını gasp eden anlayışı red ediyoruz, lanetliyoruz” diye belirtti. Bu yönelimlere derhal son verilmesi çağrısında bulunan Talay, “Başta Vali olmak üzere buradan bütün ilgilileri sorumluluk almaya, görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz. Polisin yaptığı tek şey burada çocuklarımızı tahrik etmek ve yaralamaktır. Bu çocuklarda farklı bir algı, tehlikeli bir algı oluşturulmak isteniyor. Bu algının oluşmaması için Eğitim-Sen olarak herkesi sorumlu davranmaya, yetkilerini kullanmaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu. 

Yüzüne cam kırıkları saplanan yaralı öğrencilerden D.Y (16) Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ameliyata alındı. Hastaneye gelen D.Y’nin annesi Hiyal Yeşil çocuğunu yaralanmasına sebep olan polisler hakkında davacı olacağını belirtti. Bu arada ameliyata alınan D.Y’nin hayati tehlikesinin bulunmadığını öğrenildi. 

Öte yandan HDP Van İl Örgütü, Rojin Kadın Yaşam Merkezi yöneticileri, İHD Van Şube Başkanı ile SES Van Şube yöneticileri hastaneye kaldırılan öğrencileri ziyaret etti. Söz konusu olay ile ilgili Van Demokrasi Platformu tarafından yarın saat 12.30’da Vangölü Anadolu Meslek Teknik Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirerek, polis saldırısını protesto edecek. (DİHA)


ÖNCEKİ HABER

Venezuela’da ‘Antiemperyalist Yasa’ kabul edildi

SONRAKİ HABER

Dilovası'da katı atık tesisine tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...