12 Mart 2015 15:20

SİYAD ödüllerine ‘Kış Uykusu’ damga vurdu

Sinema eleştirmenlerinin oylarıyla belirlenen 47. SİYAD Ödülleri’ne En İyi Film, Yönetmen, Erkek ve Kadın Oyuncu dahil altı ödülle Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği “Kış Uykusu” damga vurdu. Türkiye Sinemasının 100. yılının kutlandığı bu yıl için eleştirmenler Yılmaz Güney’in “Umut”unu “100 Yılın En İyi Filmi” seçti.

Paylaş

Sinema eleştirmenlerinin oylarıyla belirlenen 47. SİYAD Ödülleri’ne En İyi Film, Yönetmen, Erkek ve Kadın Oyuncu dahil altı ödülle Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği “Kış Uykusu” damga vurdu. Türkiye Sinemasının 100. yılının kutlandığı bu yıl için eleştirmenler Yılmaz Güney’in “Umut”unu “100 Yılın En İyi Filmi” seçti.

SİYAD Türkiye Sineması Ödülleri, 47’nci kez sahiplerini buldu. CRR’de gerçekleştirilen törenin ilk alkışları Berkin Elvan içindi.  

Nuri Bilge Ceylan ‘Kış Uykusu’yla En İyi Yönetmen Ödülü’nü aldı. Cannes’dan Altın Palmiye’li yapım en iyi film ve yönetmen dahil altı dalda ödülün sahibi oldu. 

EN İYİ KADIN OYUNCU MELİSA SÖZEN.

‘Kış Uykusu’ oyuncu dallarında da eleştirmenlerin oylarıyla “en iyi” seçildi. Kış Uykusu’ndan Melisa Sözen en iyi kadın oyuncu; Haluk Bilginer en iyi erkek oyuncu; Ayberk Pekcan ise en iyi yardımcı erkek oyuncu seçildi. Filmin bir diğer ödülü ise en iyi görüntü yönetimi ile Gökhan Tiryaki’nin oldu.

Deniz Akçay Katıksız, ‘Köksüz’ ile en iyi senaryo ödülünü kazanırken bu filmin oyuncusu Lale Başar, en iyi yardımcı kadın oyuncu seçildi. Gecede Kenan Doğulu’ya En İyi Müzik, Soydan Kuş’a En İyi Sanat Yönetimi Ödüllerini kazandırırken, Kurgu Ödülü “Sivas” filmine gitti.

SİYAD bu yıl Onur Ödüllerini Nebahat Çehre, Yavuz Turgul, Atilla Özdemiroğlu, Genco Erkal’a özel emek ödülünü İrfan Demirkol’a sundu.

CEM YILMAZ’DAN AKM VE FAZIL SAY GÖNDERMESİ

Gecede Yavuz Turgul’un onur ödülünü sunmak üzere sahneye çıkan Cem Yılmaz, önce AKM’nin durumuna göndermede bulundu, ardından da yanında duran piyanoya bakarak “farkındaysanız piyano da boş, Fazıl da programdan çıkarıldı” dedi. Hatırlanacağı gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) programından Fazıl Say’ın eserlerinin çıkarmış ve birçok etkinliğini iptal etmişti.

YÜZYILIN EN İYİ FİLMİ ‘UMUT’
SİNEMA Yazarları Derneği, Türkiye sinemasının 100. yılı vesilesiyle bu yıl özel bir seçim daha gerçekleştirdi. SİYAD üyelerinin oylarıyla belirlenen ‘Yüzyılın 100 Filmi’ listesinin zirvesinde bulunan 10 film de törende ilan edildi. Listenin ilk sırasında Yılmaz Güney’in yönettiği ‘Umut’ yer alırken onu sırasıyla şu filmler takip etti: Yol, Sevmek Zamanı, Anayurt Oteli, Vesikalı Yarim, Muhsin Bey, Sürü, Selvi Boylum Al Yazmalım, Masumiyet, 
Bir Zamanlar Anadolu’da.

47. SİYAD TÜRKİYE SİNEMASI ÖDÜLLERİ

En İyi Film: Kış Uykusu
En İyi Yönetim: Nuri Bilge Ceylan (Kış Uykusu)  
Mahmut Tali Öngören En İyi Senaryo: 
Deniz Akçay (Köksüz)  
Cahide Sonku En İyi Kadın Oyuncu: 
Melisa Sözen (Kış Uykusu) 
En İyi Erkek Oyuncu: Haluk Bilginer (Kış Uykusu) 
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Lale Başar (Köksüz) 
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: 
Ayberk Pekcan (Kış Uykusu)  
En İyi Müzik: Kenan Doğulu (Unutursam Fısılda) 
En İyi Görüntü Yönetimi: Gökhan Tiryaki (Kış Uykusu)  
En İyi Kurgu: Yorgos Mavropsaridis (Sivas) 
En İyi Sanat Yönetimi: Soydan Kuş (Unutursam Fısılda) 
En İyi Belgesel: Tepecik Hayal Okulu (Güliz Sağlam)
En İyi Kısa Film: Müjdeler Var Yurdumun Toprağına Taşına, Erdi Sinemam 100 Şeref Yaşına! (Melik Saraçoğlu & Hakkı Kurtuluş) (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mamak'ta istinat duvarı çöktü

SONRAKİ HABER

Sendikacı işçiye ihanet etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...